Laureát na Nobelovu cenu tvrdí: Brokolice způsobuje rakovinu!

Rána pro milovníky zdravé stravy a možná dobrá zpráva pro ty, kteří si raději než ovoce a zeleninu dají pečeni. Už se nemusí nutit do konzumace brokolice a dalších „superpotravin“!

A pozor, tohle není žádná kachna! Že brokolice, ale například i borůvky napáchají více škody než užitku tvrdí renomovaný vědec a laureát na Nobelovu cenu Američan James Watson. Až doposud se věřilo, že antioxidanty, které obsahují vitaminové doplňky, některé druhy ovoce a zeleniny, ale i léky proti rakovině, na sebe váží kyslíkové molekuly, kterým se říká volné radikály. A to není podle Watsona příliš zdraví prospěšné. Právě kyslíkové molekuly totiž mohou sehrát důležitou úlohu při boji proti rakovině, takže zbavovat se jich může být kontraproduktivní.

[[related]]

Vědec, který se vlivem antioxidantů zabývá už řádku let, svou studii zveřejnil v odborném časopise Royal Society. „Existuje mnoho studií, které tvrdí, že antioxidanty, jež obsahují vitaminy A, C, E a selen, nemají žádný efekt a nepomáhají bojovat proti rakovině. Naproti tomu mírně zkracují život těm, kteří je přijímají. Obzvláště nebezpečný pak může být vitamin E,“ píše badatel ve své odborné stati. A co vše vlastně patří mezi tzv. „superpotraviny“, jejichž léčivé účinky ve své studii popírá?

Top 6 „superpotravin“ obsahujících antioxidanty

  1. Brokolice

    Protirakovinotvorně podle testů působí vyšší hladina sulforafanu – ten se vyskytuje i v další brukvovité zelenině. Je bohatá na vitamin C, vlákninu a vitamin K, které posilují kosti a pomáhají proti vzniku krevních sraženin.

  2. Borůvky

    Dobré v boji proti času. Kromě antioxidantů obsahují vitamin C.

  3. Sladké brambory

    Je v nich velké množství vitaminu A, který chrání kůži, oči a posiluje imunitu.

  4. Bobule goji (kustovnice čínská)

    Tohle ovoce velikosti hrozinek obsahuje více vitaminu C než pomeranče, více vitaminu A než mrkev a více železa než maso.

  5. Kiwi

    Říká se, že díky polyfenolům, které se nacházejí rovněž v červeném víně, pomáhá bojovat proti srdečním chorobám. Kromě spousty antioxidantů obsahuje samozřejmě i vitamin C.

  6. Zelený čaj

    Váže na sebe volné radikály, které podle mnoha studií způsobují rakovinu. Je dobrý při boji s obezitou a pomáhá snižovat „zlý“ cholesterol.

A pak se v tom má člověk vyznat, že? Myslím, že nejlepší je řídit se vlastní intuicí a selským rozumem, než věčnými výzkumy, které popírají vše, co dosud bylo zjištěno.

Foto: Profimedia.cz
25.1.2013 8:00| autor: Marta Dostoupilová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist