Femina.cz > Vše o hubnutí > Ovoce a zelenina – cesta ke krásné postavě
Ovoce a zelenina – cesta ke krásné postavě
Pět porcí ovoce či zeleniny denně zajistí zdraví, ovocné a zeleninové diety zajistí štíhlou postavu…
Zdá se, že pověst ovoce a zeleniny je natolik pozitivní, že její pravidelná konzumace je snad i zárukou krásné postavy a pevného zdraví. Jak ale ovocný a zeleninový vliv využít ke svému maximálnímu prospěchu?
Kombinace s müsli chlebem…
Tady se odborníci trošku liší. Někomu to nevadí a jablko snědené hned po chlebu s máslem je úplně bez problémů. Je to prý dokonce ideální, živiny se navzájem doplňují. Novější názory jsou diametrálně odlišné. Jiní, zejména pak zastánci dělené stravy tvrdí, že ovoce a zelenina v kombinaci s pečivem, moukou a škroby není tím pravým. Může škodit a trávení ztěžuje a nejlépe tělo očistí ovoce a zelenina konzumovaná jen tak – jako hlavní chod. Problematické tak z tohoto pohledu může být i oblíbené spojení ovesných vloček a ovoce.
Ovoce x zelenina – spor?
Také konzumace ovoce a zeleniny v jednom jídle je sporná. Ovoce má kratší dobu trávení, naopak zelenina asi jednou tak dlouhou (ovoce tři hodiny, zelenina šest) a tak opět vzniká nepoměr, kdy se nám opět v žaludku jídlo nepohodne.
Syrová zelenina před jídlem?
Další z osvědčených „zeleninových rad“ je ta, že syrová zelenina se má jíst před jídlem. Povzbuzuje trávení a připravuje váš žaludek na vyšší zátěž v podobě porce oběda. Kdysi se to říkalo o polévce, dnes o kousku mrkve.
Odlehčovací den
Na tomto principu je vytvořena také stará známá „ dietka“, která přikazuje nějaký ten občasný „odlehčovací den“, tedy den, kdy jíme jenom zeleninové saláty a ovoce. Právě v létě je k tomu vhodná příležitost, protože ovoce a zelenina jsou lehce dostupné a cenově přijatelné. Ti šťastnější si nějaké ty zásoby dokonce vypěstují na vlastní zahrádce. Zkuste to! Až nastanou horké dny, takový odlehčovací den přijde k chuti!
Náhražka – džus? Ani snad ne…
Samozřejmě je lepší se alespoň napít nějakého toho ovocného či zeleninového džusu – nejlépe s vlákninou, než vůbec nic. Ale když už budete volit, volte jednoznačně konzumaci kusového ovoce. Tělo přirozeněji využije všechny výživné látky a navíc tu máte i pořádnou porci přírodní vlákniny. Navíc džusy obsahují až příliš mnoho přidaného cukru a někdy jsou vyráběny i z koncentrátů, takže jejich hodnota je o to nižší. Džusy jsou určitě dobré, takový ředěný džus nejlépe zažene žízeň, ale vězte, že „krabička plná pomerančů“ nenahradí opravdové pomeranče.
Využijte exotiku…. Na dovolené
To je skvělý předdovolenkový tip – pokud vyrážíte za exotikou nebo jen do teplejších krajů, využijte toho k ochutnání ovoce a zeleniny v jejich domovině. Pomeranče, banány a mandarinky, případně úplně nové a exotické druhy ovoce a zeleniny budou chutnat mnohem lépe, protože budou uzrálé přímo ve svém domově. Rozdíl je to prý nebetyčný. Jen nezapomeňte na základní hygienická pravidla a ovoce omývejte v balené vodě, ve velmi rizikových oblastech si raději nechte tyto chutě zajít, jinak vám může hrozit nepříjemné střevní a trávicí potíže.
Kdo se v tom má vyznat?
Máte pravdu, pravdy nebo mýty, smyšlenky nebo vědecky podložené stoprocentní informace? Těžko říci, těžko rozlišit, každý odborník má trošku jiné zkušenosti, jiné názory. Stoprocentní pravda neexistuje. Poradím Vám jen jediné – zacházejte s ovocem a zeleninou citlivě, tak, jak vám velí váš organismus. Bude-li vám po banánu s müsli těžko, prostě to nejezte… Prospívá-li vám mrkev před jídlem? Tak si ji dejte… A čekejme, s čím zase vědci za čas přijdou…