Femina.cz > Vše o zdraví > prevence > Když chybí železo
Když chybí železo
Málo vám to myslí, jste unavení, malátní, chytíte kdejaký virus? Zřejmě máte nedostatek železa!
Když nebudeš jíst špenát, nebudeš mít žádnou sílu!
Těmito slovy mě obvykle rodiče přesvědčovali ke konzumaci špenátu. Bez úspěchu. Nepomáhala ani osvědčená povídka o silném námořníkovi Pepkovi. Navíc je báchorka o Pepkovi námořníkovi zcela vymyšlená. Ne, že by špenát neobsahoval železo a nebyl zdravý, ale připisovaná vysoká koncentrace železa je omyl.
Špenát se na první místo v seznamu potravin bohatých na železo dostal chybou v desetinné čárce při kampani americké vlády proti dětské anémii ve dvacátých letech.
Potraviny obsahují železo v různém množství. Lidský organismus si z něj bere jen část. V průměru může tělo vstřebat 20% železa z masa, uzenin a mléka, 5% z vajec a 2% ze železa obsaženého v zelenině a celozrnném pečivu.
Nedostatek železa je obecným jevem, nejvíc jím však trpí malé děti a ženy v posledních měsících těhotenství. Roční dítě potřebuje denně 1 mg železa, jeho organismus však tento prvek obtížně vstřebává, proto musí být skutečná spotřeba až desetkrát větší. U těhotné ženy může nedostatek železa vyvolat předčasný porod.
K ohroženým skupinám patří také vyznavači diet, vegetariáni a ženy celkově, zejména trpí-li silnou menstruací, pacienti po operaci a další. Ženy potřebují železa dvakrát víc než muži. Tento údaj vypývá z nižší spotřeby červeného masa a ze ztráty železa během menstruace.
Takže co jíst?
Červené maso – obsahuje železo ve formě, která je zvlášť výhodná pro lidskou krev. Bílkoviny živočišného původu také dvojnásobně až trojnásobně zlepšují vstřebávání železa z rostlinných zdrojů. Během jednoho jídla je tedy vhodné kombinovat různé zdroje železa: maso nebo rybu se zeleninou, luštěniny, uzeniny se syrovou zeleninou apod. Železo z rostlin také uvolňuje vitamin C. Je tedy lepší ochucovat citronem místo octem.