Femina.cz > Vše o zdraví > prevence > Životně důležité vitamíny
Životně důležité vitamíny
Najdete je v rostlinách i živočišných produktech. Jsou nezbytné pro získávání energie a přeměnu živin. Bohužel, tělo si vitamíny neumí samo vyrobit.
V přírodě se vyskytují vitamíny a provitamíny, které se teprve v lidském organismu změní (karoten). Po dlouhodobém nedostatku některého vitamínu vzniká hypovitaminóza (celková slabost, bolesti, špatná odolnost vůči nakažlivým chorobám, málo výkonnosti), jež může přejít až v avitaminózu. Nadbytek některých vitamínů může naopak způsobit hypervitaminózu.
Vitamíny jsou nesmírně choulostivé. Poškozují se teplem, oxidací, konzervováním nebo skladováním. Více jich potřebují děti, těhotné a kojící ženy a nemocní lidé. Podle rozpustnosti se dělí vitamíny do dvou skupin: rozpustné v tucích (A, D, E, K) a rozpustné ve vodě (B, PP, H, P, C).
Vitamíny rozpustné v tucích:
Vitamín A – obsahují ho zejména játra mořských ryb, játra a vnitřnosti jiných teplokrevných zvířat, máslo, vejce, mléko, ovoce aj. Jeho nedostatky se projevují poruchami růstu, očními poruchami, šeroslepostí.
Vitamín D – se v přírodě vyskytuje jen vzácně. Je obsažen v rybím tuku, vejcích a másle. Nedostatek způsobuje měknutí kostí.
Vitamín E – obsahuje ho špenát i vejce. Nedostatek způsobuje nervové poruchy a poruchy krvetvorby.
Vitamín K – vyskytuje se v zelené zelenině, květáku, hrachu apod. Podílí se na srážení krve.
Vitamíny rozpustné ve vodě:
Vitamín B1– na tento vitamín narazíte v obilovinách, luštěninách, bramborech i droždí. Je důležitý při některých nemocí, otravách nikotinem, olovem či arzenem a během těhotenství.. Nedostatek způsobuje bolesti hlavy a záněty nervů.
Vitamín B2 – je obsažen v játrech, droždí, mléce a ve vejcích. Je důležitý pro růst a obnovu buněk.
Vitamín B6 – vyskytuje se v mléce, droždí, pšenici a kukuřičných zrnech. Nedostatek se projevuje poruchami nervového a trávícího systému.
Vitamín B12 – nejbohatším zdrojem jsou játra a ledviny. Nedostatek se projevuje kožními a nervovými chorobami.
Vitamín C – zdrojem jsou šípky, černý rybíz, citróny, pomeranče, zelí aj. Nedostatek se projevuje únavou, krvácením a záněty dásní, snižuje se odolnost proti infekcím. Denně potřebuje organismus 60-80 mg vitamínu C.
Vitamín PP – je obsažen v rajčatech a vnitřnostech. Mimo jiné i v jablkách. Nedostatek způsobuje poruchy kůže a sliznice.
Vitamín H – je ukryt v obilovinách a vnitřnostech. Nedostatek způsobuje kožní poruchy.
Vitamín F– obsahuje ho maso, olej, mléko aj. Nedostatek způsobuje cévní problémy a degeneraci některých žláz.