Uzeniny a červené maso zvyšují riziko rakoviny

Další americká studie prokázala, že častá konzumace červeného masa a uzenin značně zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva a plic. A prokazují to i statistická čísla.

Národy, jako jsou právě Češi, patří mezi špičky v nemocnosti rakovinou tlustého střeva a plic. Také proto, že jsou velkými milovníky a konzumenty uzenin a červeného masa.

Ve studii Amandy Crossové a jejích kolegů z amerického Národního onkologického institutu byla analyzována data více než půl milionu osob ve věku mezi 50 a 71 roky, jež zdravotníci sledovali od roku 1995.

Zkoumané osoby neměly před započetím výzkumu žádné záznamy o výskytu rakoviny. A vyplňovaly podrobné dotazníky mapující stravovací návyky během roku.

U lidí z první pětiny s nejvyšším příjmem červeného masa bylo výrazně vyšší riziko onemocnění rakovinou střev, plic, jater a jícnu ve srovnání s těmi, kteří patřili z hlediska míry příjmu červeného masa do spodní pětiny konzumentů. Konzumace uzenin pak zvyšovala riziko především rakoviny tlustého střeva a plic.

Riziko ostatních typů rakoviny nebylo mírou příjmu červeného masa ovlivněno. Ve studii byly zohledněny i další rizikové faktory jako kouření.

Studie byla publikována v odborném časopise PLoS Medicine.

13.12.2007 12:00| autor: Famous

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist