Potraviny, které zhoršují průběh chřipky. Vyhněte se jim!

Chřipková epidemie zasáhla i naši republiku a možná i vy právě teď s nějakou bojujete. Ale lehnout si do postele a brát léky není všechno. Důležité je také to, co jíte. Víte, že některé potraviny mohou průběh nemoci zhoršit? Víme, které to jsou!

Sladké

Tím nejhorším, po čem v době chřipky můžete sáhnout, jsou sladkosti. Čím vyšší je totiž hladina cukru v potravinách, tím hůře se budete cítit. Příliš mnoho cukru působí škodlivě na imunitní systém a může působit zánětlivě, protože bakterie mají sladké rády a mohou se tak snadněji množit. Místo sladkých pochoutek dejte přednost ovoci.

Mléko a mléčné výrobky

Některým lidem během nemoci mléčné výrobky nevadí, ale jiným se po jejich konzumaci může v těle vytvářet slizovitý povlak. Mléko se rozhodně nedoporučuje pít během teploty a horečky, kdy teplotou těla doslova zcuckovatí a vyvolá zvracení. Volte raději vodu, čaje a vývary.

Tučná jídla

Nezdravá jídla, mezi která patří i tučná, by rozhodně měla zůstat mimo nabídku, a zvláště pokud jste nemocní. Veškeré potraviny s vysokým obsahem tuku jsou během nemoci hůře stravitelné. A protože tělo bojuje s nemocí, nemá tolik energie, aby je dostatečně zpracovalo. Následkem může být žaludeční nevolnost nebo bolesti žaludku, a to k chřipce navíc jako bonus fakt nepotřebujete.

Alkohol

Možná už jste také slyšely „dej si panáka, to vypálí červa“, nebo „grog ti udělá dobře“, ale není tomu tak. Alkohol vám během nemoci může na chvilku zlepšit náladu, ale tím to končí. Díky oslabení těla se snáze opijete a navíc v kombinaci s léky si můžete vážně zhoršit stav. Větší množství alkoholu způsobuje tělu dehydrataci, což u horečky vážně není žádoucí. Takže alkoholu rozhodně řekněte v době nemoci NE!

článek

Džusy

Ve většině kupovaných džusů tvoří reálná ovocná složka pouze 50%. Zbytek je jen voda a cukr. Přidaný vitamín C je určitě fajn, ale ostatní složky v džusu vám nemusí udělat dobře. Pokud je chcete přeci jen pít, kupujte jen zaručeně 100% bez přidaných cukrů, nebo si udělejte džus doma.

Smažená jídla

Olej a tuk ve smažených potravinách nejsou ideální stravou při nemoci. Stejně jako tučná jídla, jsou smažené potraviny pro tělo těžké a mohou způsobit bolesti žaludku a nevolnost. Během chřipky volte raději snadno stravitelná jídla, která upravíte dušením nebo vařením.

Kyselé

Kyselé zelí je plné vitamínu C, to sice ano, je ale vynikající jen jako prevence, při samotné nemoci už tolik ne. Kyseliny nejen v zelí, ale třeba i jablečná, mohou v těle přispívat ke zvýšení zánětu a dráždit žaludek.

A co tedy jíst během nemoci? Dejte přednost lehce stravitelným potravinám upraveným dušením nebo vařením a volte raději menší porce několikrát denně. Vynikající jsou masové nebo zeleninové vývary. Nezapomínejte na dostatečný přísun tekutin, nejlépe v podobě bylinkových čajů a vody.

A jak to máte vy? Jaké jídlo vám během chřipky udělá nejvíce dobře? Napište nám vaše tipy do diskuze.

Foto zdroj: Thinkstockphotos.com

5.2.2015 6:00| autor: Marie Vendelbergerová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist