Femina.cz > Vše o zdraví > nemoci > chřipka a nachlazení > léky na nachlazení a chřipku > 7 potravin, které tě dostanou z nachlazení a chřipky
7 potravin, které tě dostanou z nachlazení a chřipky
Bojuješ s rýmou, kašlem, nebo tě chřipka položila do postele? Pak máš jedinou myšlenku – zbavit se jí tak rychle, jak jen to půjde. Pomůže ti v tom těchto sedm potravin, které máš tutově doma a které jsou pro boj s nachlazením nepřekonatelné.
Možná ti to připadá přitažené za vlasy, ale vhodně zvolený jídelníček v době chřipky nebo nachlazení může průběh nejen zmírnit, ale také výrazně zkrátit, a to se počítá, co říkáš? Která jídla a proč bys tedy neměla vynechávat?
„Největší chybou je, když při nemoci snížíte příjem jídla. Ve skutečnosti totiž organismus během nemoci potřebuje vyšší příjem kalorií než za normálních podmínek,“ vysvětluje Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví. „Snížený příjem kalorií omezuje regeneraci organismu, zhoršuje příznaky a prodlužuje trvání nemoci.“
Velmi důležité je dodržovat především pitný režim. Ideální jsou z toho důvodu pokrmy, které podpoří hydrataci organismu a zároveň jeho výživu. Jaká jsou tedy nejúčinější potraviny proti nachlazení a chřipce?
1. Pořádná polévka
Drůbeží polévka se coby prostředek léčby nachlazení využívá už celá staletí. Není se čemu divit. „Její konzumací dodáte organismu dávku vitamínů, minerálů, kalorií a bílkovin, které tělo pro svoji regeneraci a uzdravení potřebuje. Vedle toho je polévka dobrým zdrojem tekutin a elektrolytů. Ty jsou pro dostatečnou hydrataci organismu nezbytné,“ vyjmenovává Markéta Brožová, trenérka Contours.
Kuřecí polévka obsahuje aminokyselinu cystein. Jedna z jeho forem stimuluje rozklad hlenu a působí protizánětlivě, protivirově a antioxidačně. Drůbeží polévka také tlumí aktivitu neutrofylů, které mohou být původcem ucpaného nosu a věčného pokašlávání.
Podle Markéty Brožové však není třeba orientovat se výhradně na drůbeží polévku: „Podobně jako kuřecí a drůbeží polévka jsou v případě nemoci přínosné masové vývary z kostí. I ony obsahují velké množství tekutin, ale i kalorie, vitamíny a minerály, například hořčík, vápník, kyselinu listovou a fosfor.“ Stejně jako v případě kuřecí polévky také jejich konzumace uvolňuje ucpaný nos a napomáhá odhlenění.
2. Česnek
Česnek by měl být v případě nemoci tvým velkým spojencem, výčet jeho zdravotních benefitů je totiž skutečně obšírný! Nejdůležitější je alicin, jeho účinná látka působící proti bakteriím, virům i plísním a podporující aktivitu imunitního systému.
Na účinky česneku na lidský organismus se proto soustředilo nejedno vědecké zkoumání. To přineslo překvapivé výsledky:
- Pravidelní konzumenti česneku jsou méně nemocní. Oproti skupině, která konzumovala namísto česneku placebo, byli konzumenti česneku nemocní o 70 % dnů méně.
- Pravidelní konzumenti česneku se uzdravují rychleji, jejich rekonvalescence trvala průměrně o 3,5 dnů méně než u skupiny, která konzumovala placebo.
- Podle jiných studií zase česnek zmírňuje akutní symptomy chřipky a nachlazení a zkracuje dobu onemocnění.
Česnek si můžeš dopřát samotný, nejlepší účinek bude mít, když si každé tři až čtyři hodiny dopřeješ jeden stroužek. Chuťově schůdnější ovšem bude, když si ho rozmačkáš do vývaru, který tak ještě více obohatíš o léčebné účinky.
3. Med
Med působí antibakteriálně díky vysokému obsahu antimikrobiálních složek. Ve starém Egyptě jej z tohoto důvodu ranhojiči využívali pro krytí zranění. Některé studie dokládají, že jeho konzumace stimuluje obranyschopnost. Med je proto ideálním spojencem, pokud tě škrábe v krku. Mnoho studií navíc dokládá, že u dětí tlumí med návaly kašle. Jak připravit nejlepší nápoj proti kašli a bakteriální infekci? Rozmíchej čajovou lžičku ve skleničce teplého mléka.
4. Zázvor
Tento asijský zázrak dokáže ulevit v případě těhotenských ranních nevolností. V období, kdy nemoci řádí doslova na každém rohu, nás ale bude spíš zajímat jeho vliv na nachlazení a chřipku. Gingeroly, aktivní látky které zázvor obsahuje, se v organismu chovají podobně jako léky působící proti zánětu. Mají antioxidační a antimikrobiální účinek. Obsažené seskviterpeny zase cílí na ucpaný nos a potlačují kašel.
Vědci také prokázali, že konzumace zázvoru působí proti uchycení rhinovirů („virů nachlazení“) na buňky a podporuje produkci protivirových chemikálií, které ještě více působí proti aktivitě virů na sliznicích.
5. Čaj
Popíjení horkého čaje patří k léčbě nemocí neodmyslitelně. Proč si tak rádi dáme šálek? Stejně jako horký vývar, i čaj uvolňuje ucpané dutiny. Dále obsahuje polyfenoly, látky, které se přirozeně nachází v rostlinách, a podle některých studií mají na organismus pozitivní vliv – působí antioxidačně a protizánětlivě. Jsou to zejména polyfenoly taniny, které působí proti virům, bakteriím a plísním. Taniny potlačují růst bakterií v krku, ulevují od bolestí krku a kašle.
6. Avokádo
Avokádo má nízký obsah sacharidů a naproti tomu je bohaté na tuky. Bohaté je na zdravé mononenasycené tuky. Je také skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Díky obsahu zdravých tuků, zejména kyseliny olejové, napomáhá v organismu snižovat zánět a podporuje aktivitu imunitního systému.
Během nemoci je jeho konzumace přínosná, protože poskytne dostatek kalorií a důležitých živin, které organismus potřebuje, pozitivem je i to, že se avokáda velmi snadno konzumují.
7. Kurkuma
Toto koření plné chutí má v ajurvédské a tradiční čínské medicíně po staletí své pevné místo, stejně jako v tamní tradiční kuchyni. Kurkumu najdeš v každém kari koření a je to její polyfenol kurkumin, který je zodpovědný za žluté zbarvení koření. Vedle chuťových benefitů má nicméně i benefity zdravotní: Podporuje organismus v boji proti nachlazení a chřipce. Konkrétní mechanismus zatím není znám, vědci nicméně předpokládají, že ovlivňuje některé buňky imunitního systému a jejich reakci na stimulanty.
A jak by měl vypadat jídelníček při chřipce?
Snídaně: ovesné vločky s banánem (ovesné vločky obsahují beta-glukany, látky urychlující hojení a posilující imunitní systém. Banány dodají draslík, jehož zásoby se často při chřipce a vysoké horečně vyčerpávají.)
Svačina: čerstvý ovocný džus
K pití: zázvorový čaj
Oběd: květáková polévka (květák zvyšuje hladinu glutathionu, silného antioxidantu, který napomáhá imunitnímu systému vypořádat se s chřipkou.)
Svačina: kefír (stejně jako jogurt je i kefír nabitý probiotiky, která pomohou organismu překonat nemoc.)
Večeře: smoothie z mandlového mléka a jahod (vitamín C, zinek a vitamín E jsou pro správné fungování imunitního systému nezbytné. Jahody dodají „céčko“, mandle zinek a vitamín E. Když do smoothie přidáš řecký jogurt, získáš i potřebné bílkoviny.)
Foto: Shutterstock.com