Femina.cz > Vše o hubnutí > Light jogurt a zhubnu? Ani náhodou…
Light jogurt a zhubnu? Ani náhodou…
Nebudu moc přehánět, když řeknu, že lépe se vám bude hubnout, když si dáte poctivý živý smetanový jogurt. Ano, je to tak! Light jogurty jsou spíše potravinou, která vyvede organismus z rovnováhy. Víme proč!
Příliš mnoho cukru
Aby ona netučná směs měla vůbec nějakou chuť, musí být notně přeslazená. To vám rozhodí hladinu cukru v krvi a po takovém jogurtu budete mít velmi brzy sžíravý hlad. Proč se to proboha tak přeslazuje? „Pravý jogurt je chuťově kyselejší – lidem tolik nechutná, jako sladké. Firmy si udělají průzkum, chuťové testy, a aby více prodaly, tak sladí a sladí a dnes jsou z jogurtů spíše pudingy.“ Vysvětluje výživový poradce Martin Matouš.
A co zrádná uměla sladidla?
„Nejsem zastánce radikalizace. Pro někoho kdo si nedovede představit čaj bez 6 kostek cukru, jsou umělá sladidla vhodná. Zachovají sladkou chuť a přitom se sníží přísun energie a rozhýbání glykemie v krvi. Pro člověka, který již ladí zdravou výživu, je vhodné umělá sladidla vyřadit a nahradit přírodními (např. stévie). Kdo nemá problémy, může si osladit cukrem a užije si jeho chuť – když to nebude přehánět, tak mu to neublíží. Problém je, že v mnoha potravinách jsou sladidla již obsažená ani o tom nevíme.“ Říká Martin Matouš. „Ve zkratce – pro hubnoucí je lepší výrobek s umělými sladidly, pro zdravou stravu zase bez nich, pro zdravé jedince – ať si přiměřeně dají, co chtějí.“
[[related]]
A co víc? Uvědomte si, že umělá sladidla docela dobře otupují chuťové buňky a kazí nám chuťový požitek. Pak ani jablíčko už nechutná sladce…
Škroby a chybějící živé kultury
Živý jogurt je přirozeně hustý, tuhý – pokud je extra hustý a neobsahuje živou kulturu, je častou a výraznou složkou jogurtů škrob. Ten sám o sobě také navyšuje energetickou hodnotu jogurtu a hlavně není pro organismus přínosem. Navíc tu chybí živé kultury, které jednoduše nemají šanci v tomto neplodném prostředí přežívat. Martin Matouš tedy doporučuje poctivý jogurt v kelímku či skleničce, kde ve složení škroby nenajdete. Často na nich ale najdete tučné škraloupy, které jsou důkazem přirozeného kysání a zrání výrobku. Nakonec – není nic jednoduššího, než tento škraloup odstranit a vytvořit si tak nízkotučný jogurt. Přidáním vlastního ovoce nebo medu vznikne pochoutka, která zasytí a prospěje vašemu tělu lépe, než jogurt z reklamy. Tedy spíše – „puding“ z reklamy…
Foto zdroj: profimedia.cz