Femina.cz > Vše o zdraví > wellness > aromaterapie > Vanilka – voňavá orchidej…
Vanilka – voňavá orchidej…
Vanilka je usušená fermentovná tobolka rostliny jménem vanilkovník plocholistý a patří mezi nejdražší a nejjemnější koření.
Kvalitní tobolka je 10-20 cm dlouhá, hnědočerná s lesklými bělavými krystalky na povrchu, které chutnají nasládle, kořenitě a krásně voní. Sklízí se o něco dříve, než plně dozrává a rostliny dávají nejjakostnější plody v 5.-8. roce života.
Rostlina je pnoucí tropická orchidej vysoká až 15 metrů šplhající se po tropických stromech. Vanilkové květy se k opylení otevírají pouze jeden den. Navíc jsou k jejich opylení důležité pouze malé mexické včely zvané medonosky či miniaturní kolibříci. V jiných oblastech se vanilka opyluje uměle štětečkem.
Pochází ze Střední Ameriky a již staří Aztékové jí kořenili čokoládový nápoj. Do Evropy se dostala až v 16. století, kdy ji dovezli španělští dobyvatelé. Dnes se pěstuje v tropických oblastech celkem běžně a za nejlepší odrůdu se pokládá její bourbonská nebo mexická varianta.
Příjemná a trvalá vůně je způsobena látkou zvanou vanilin a dalšími složkami. Pravou vanilku nelze umělým vanilinem nahradit, který je oproti vanilkovému lusku ostrý a s pachutí.
Vanilka se hodí do všech sladkých pokrmů. Do tekutých se dává 3-4 cm dlouhý kousek tobolky vyvařit. Lze ho pak použít ještě několikrát. Necháme ho osušit a znovu použijeme.
Vložením vanilky do moučkového cukru oparfémujeme cukr na pravý vanilkový.
Příznivě prý působí na srdce a dobrou náladu. Je vhodná i v těhotenství. A dokonce se jí připisují silné afrodisiakální účinky! Takže ji přidejte do jídla, provoňte sama sebe a ještě zapalte aromalampičku a vášeň se určitě dostaví.
Dále se vanilka využívá v likérnictví, při přípravě cukrovinek a při přípravě parfémů. Hlavním průmyslovým odběratelem jsou firmy vyrábějící coca colu a jiné kolové nápoje, jejichž součástí je pravé vanilkové aroma.