Šéf na grilu: Sex na talíři

O tom, že Zdeněk Pohlreich je co se vaření týče odborník na slovo vzatý, není pochyb. A tak není divu, že se rozhodl naučit náš grilováním nepříliš políbený národ správně připravovat pochoutky na grilu. Ať už se nám to líbí nebo ne, valná většina z nás se při grilování omezuje na naložené kuřecí maso v marinádě (v tom lepším případě ve vlastnoručně připravené marinádě), klobásy a buřty. Občas se objeví nějaký ten špíz nebo směs masa a zeleniny, ale tím asi veškerá kulinářská fantazie v tomto oboru končí.

A tak jsem už potřetí s chutí usedla pohodlně do křesla (náležitě ponaučena z předchozích dílů raději s prázdným žaludkem připravena vydat se do lednice hned po skončení pořadu, pokud to tak dlouho vydržím:-)) a hodlala si doplnit vzdělání i kuchařku. A že se bylo nač dívat.

Zdeněk Pohlreich se tentokrát pustil do grilování masa od kosti. Připravil žebírka a kotletky na několik způsobů. Hned v prvním receptu mě překvapila zvláštní skladba suché marinády. O růžovém pepři si cosi matně vybavuji, ale o takové celerové soli jsem slyšela vážně poprvé. Kombinace s hořčičným semínkem a následně s dresinkem z jablečného octa mi přišla hodně divoká, ale dejme tomu. Jehněčí kotletky se salátem už mě lákaly podstatně víc, i když jehněčí maso není zrovna můj šálek kávy. Ale salát z pečených paprik vypadal vážně prudce jedle, a rozhodně ho vyzkouším, i když se zeleninou to v posledních dnech opravdu nepřeháním.

Telecí kotletka s citronem je něco, co si asi na zahradě nikdy nepřipravím. Telecí maso není na našem jídelníčku příliš často, tedy přesněji řečeno, pochybuji, že jsem ho někdy jedla:-) a recept mě ani příliš nebavil, přestože Zdeněk ho nazval sexem na talíři. A poslední? Ten už mi přišel trošku z říše fantazie, ač konečně z masa, které běžně používám. Hřebíček, pepř, hořčice a k tomu ořechový olej, hnědý cukr a bourbon, to je fakt nářez a spojení těchto chutí si absolutně neumím představit. Možná bych byla příjemně překvapená, ale docela určitě nebudu. Celkově mi nechutná alkohol v jídle a houby bych do pusy nevzala.

Po zhlédnutí kotletového dílu jsem možná i pochopila, proč se u nás připravuje pouze několik málo druhů jídel na grilu. Představa jak se po dni, kdy teploměr neslezl pod hranici pětatřiceti stupňů, navzdory tomu, že je umístěn na nejchladnějším místě v širokém okolí, plahočím s přípravou takových pochoutek, mě neuvádí ani v nadšení, ani v úžas. To raději volím tolik ohrané klobásky, špíž nebo marinované kuřecí maso. Co vy?

8.6.2011 12:00| autor: Petra Martišková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist