Femina.cz > Vše o zdraví > nemoci > chřipka > Jak se zbavit chřipky
Jak se zbavit chřipky
Opravdu se nemůžeme vyhnout každoroční chřipkové epidemii při výrazné změně počasí? Musíme virózy přijímat jako nutné zlo? Odpověď zní: ne. Klíčem k úspěchu je naše imunita. Na rozdíl od rozmarů počasí, které k invazi respiračních nemocí přispívají, imunitu máme ve svých rukou.
„Infekce tady jsou od nepaměti a potkají úplně každého, i nejlépe imunitně vybaveného člověka. Rozdíl je však v tom, jak často se infekce objevují, jaké mají následky a jak těžce nebo lehce probíhají. Člověk, který má dobrou imunitu často ani nepozná, že nějakou infekci prodělal,“ říká ostravský lékař Radan Gocal, který se aktivně zaměřuje na prevenci chorob. „Na posílení imunity je ale třeba nepřetržitě pracovat, což je docela jednoduché, pokud jsme ochotni zamyslet se nad tím, jaký je náš životní styl,“ dodává.
Jídlo: lék nebo jed?
Základem je výběr kvalitních potravin a nápojů. A skutečně to neznamená, že nám nákup kvalitních potravin musí zruinovat peněženku. Jednoduché, ale čerstvé jídlo může našemu tělu prokázat větší službu, než přísun drahých lahůdek. „Například kořenová zelenina je podle mého názoru velice nedoceněná. A dopustit nedám ani na česnek či cibuli. Pokud mají stálé místo v našem jídelníčku, umí nám prokázat velmi dobrou službu. Jsou to přírodní produkty, které obsahují mnoho prospěšných látek a mají příznivý vliv na imunitní systém. Působí totiž přímo na bílé krvinky,“ říká doktor Gocal a na rozdíl od některých svých kolegů vyzdvihuje i blahodárnost bylin. Nabádá ale k obezřetnosti: „Bylinné čaje jsou skvělé pro prevenci a výborný podpůrný prostředek při klasické léčbě nemocí. Ale všechno má svá pravidla. A tady by měl poradit zkušený a důvěryhodný bylinář, který ví, jak fungují různé bylinné směsi a jak se mají užívat tak, aby nenadělaly víc škody, než užitku…“
Imunita v pilulce
Potravinové doplňky na posílení imunity – to je další kapitola. Na našem trhu je jich bezpočet a je obtížné rozpoznat jejich kvalitu a účinnost. „Moje volba je colostrum,“ konstatuje doktor Radan Gocal.
„Je to mlezivo, které produkuje z mléčné žlázy každá samice v prvních 48 až 72 hodinách po porodu. Funguje to tak u zvířat i u lidí. Je to čirá tekutina, kterou saje novorozeně ještě předtím, než se matce začne tvořit mléko. A právě colostrem přenáší matka do těla dítěte kompletní imunitní systém. Obsahuje desítky účinných látek, díky nimž dítě v prvních měsících života, kdy má naprosto nevyzrálý imunitní systém, přežije.“ Pokračuje Gocal.
Colostrum je bez nadsázky jedním ze zázračných produktů přírody. Ale jako u všeho, i u colostra si musí člověk dát velmi dobrý pozor, aby koupil kvalitní produkt. „Protože se o colostrum a jeho účinky dlouhodobě zajímám a porovnávám produkty od různých výrobců, mohu potvrdit, že některé firmy vydávají za colostrum obyčejné sušené mléko.“ varuje před podvodníky Radan Gocal.
Hýčkejme svoje střeva
Sedmdesát procent imunitního systému sídlí ve střevě. Toto konstatování není žádnou novinkou. O to víc lékaře Radana Gocala udivuje, jak malou pozornost věnujeme procesům, které se v našich střevech odehrávají. Právě tady totiž sídlí základna imunity celého organizmu.
„Bohužel potraviny, které jsou plné chemie, ať už pesticidů, herbicidů či antibiotik, nám likvidují mikrofloru ve střevech, kterou bych přirovnal k armádě, hlídající, aby se do našeho těla nedostalo nic, co tam nepatří. Pokud je mikroflora systematicky nesprávnou životosprávou likvidována, pak churaví celé tělo, protože škodliviny, útočící zvenčí, mají do našeho nechráněného těla otevřené dveře.“ Vysvětluje doktor Gocal.
Klasická léčba? Samozřejmě ano!
Při léčbě viróz má samozřejmě klasická léčba své nezastupitelné místo. Pokud už nás chřipka či jiné virové onemocnění zkosí, určitě bychom, zejména v těžších případech, neměli spoléhat pouze na bylinky a teplou postel.
„Pacienty od klasické léčby viróz neodrazuji. Průběh nemoci zmírní například prostředky na ztlumení kašle, rýmy a bolesti. Do rukou lékaře by se měl člověk svěřit také proto, že laik většinou nepozná rozdíl mezi virózou a bakteriální infekcí. Jen lékař ví, jak správně indikovat a dávkovat léky,“ zdůrazňuje Radan Gocal.
Horečka v roli spojence
Vysokou teplotu vnímáme sice všichni špatně, ale faktem je, že hraje důležitou roli v boji s infekcí. „Řada bakterií a virů totiž velice špatně snáší vysokou teplotu, takže pokud člověk pár hodin vysokou teplotu snese, podstatně rychleji se z nemoci dostane,“ vysvětluje zkušený lékař. Stručně řečeno – zvýšená teplota je obranným mechanizmem. Ale vždy je nutné se poradit s lékařem, zejména pokud se přehoupne horečka přes 38 stupňů.
Sezónní virózy nás nemusí položit na lopatky. Pokud se naučíme vnímat své tělo v širších souvislostech, máme šanci útoky bacilů úspěšně odrazit. „Změnit zavedené stereotypy není snadné,“ připouští Dr. Gocal a dodává: „Zdraví za to ale určitě stojí. A každý si jistě dokáže představit příjemnější trávení času, než v čekárně u lékaře…“