Femina.cz > Vše o zdraví > zdravý životní styl > Hollandia chutná jako jogurt vyrobený doma
Hollandia chutná jako jogurt vyrobený doma
Bílé zlato v našich ledničkách v sobě skrývá nejen zdraví, ale i pochoutku. Vyrobit si ho můžete doma, stejně tak i koupit v nejbližším obchodě. Při rozhodování, co pro vás bude lepší, vám pomůže fakt, že značka Hollandia nyní mění výrobní postup svých Selských jogurtů. Jejich cílem je, aby byl jogurt co nejvíce přírodní, bez aromat a konzervantů.
Každý den se ve výrobně Hollandia v Krásném Údolí vyrobí jogurty přibližně z 80 000 litrů mléka výběrové kvality od vlastních krav či krav z blízkého okolí. Díky Pavlu Dostálovi, manažerovi kvality, se jogurty posunuly dál. „Dlouhé měsíce jsme zkoušeli různé postupy a intenzivně jsme pracovali s dodavateli, denně ochutnávali, aby výsledek byl dokonalý,“ říká Dostál. Selské jogurty Hollandia jsou nyní bez aromat, ovocnou chuť jím dává pouze zvýšený podíl ovoce v ovocné složce. Navíc řada Bio Selských jogurtů je vyráběna pouze z mléka od vlastních krav.
Ovocná řada Selských jogurtů nabízí bohatý výběr. Vyzkoušejte nový přírodní Selský jogurt jahoda, borůvka, meruňka, malina, černý rybíz, mango, třešeň nebo ovocné kombinace. Mezi ty patří broskev-maracuja, višeň-vanilka nebo brusinka s hruškou. Nové složení Selského ovocného jogurtu s sebou přináší i výrazné navýšení ovoce v ovocné složce, což jogurty Hollandia řadí na špičku mezi ovocnými jogurty vůbec. Hollandia nezapomněla ani na milovníky sladkého či kávy. Pro ně je Selský jogurt s příchutí čokolády, toffee-karamelu a s irskou kávou. Nebo dáváte přednost jenom čistě přírodnímu – bílému?
Výroba jogurtu je alchymie
Selské jogurty Hollandia se vyrábějí klasickou cestou, zráním jogurtu v obalu. Mléko se zpracovává v jeho přirozené formě, tak jak ho kravičky nadojí. Nedochází k separaci tuku na odstředěné mléko a smetanu jako u velkých závodů, které vyrábí i jiné produkty, než jen jogurty. Po mlékárenském ošetření – vyčištění a pasteraci se do mléka přidají miliardy živých jogurtových bakterií, které nastartují proces zrání. Tyto bakterie zpracovávají mléčný cukr – laktózu – na kyselinu mléčnou a změní mléko na jogurt. Tento proces probíhá v uzavřeném obalu, do kterého je v případě ovocného jogurtu na dno kelímku přidána ovocná složka. Takto jogurty zrají 6 hodin ve speciálních zracích boxech při 40°C. Následně se jogurt ještě chladí na 4°C a teprve potom může vyrazit na sklad a dále k zákazníkovi. Všimli jste si na obalu Selských jogurtů Hollandia poznámky: “Neklopit“? Teď už víte proč, jogurt totiž zraje v kelímku! Při položení dojde k uvolnění syrovátky a rozbití přirozeně pevné textury jogurtu.
Který Selský ovocný jogurt bude vaším favoritem? Jogurty Hollandia jsou k dostání v běžné obchodní síti za průměrnou neakční cenu Jogurt Selský Bílý 500g 21,90 Kč a za 17,90 Kč jogurt Selský ochucený 200g. Chcete-li nahlédnout podrobněji pod pokličku výroby jogurtů, podívejte se na video z české mlékárny nebo na www.hollandia.cz.