Femina.cz > Vše o zdraví > Život s tuky
Život s tuky
Neustále se o nich mluví, skloňují se ve všech pádech, každý den jsou s námi. Tuky chtě nechtě tvoří našeho životního partnera. Jedno je jisté: náš organismus je nutně potřebuje!
Vedle bílkovin a sacharidů jsou tuky další základní živinou, kterou náš organismus potřebuje k správnému fungování. Jsou nezbytné pro stavbu hormonů, udržují teplotu, chrání orgány před poškozením, rozpouštějí vitaminy A, D, E a K. Z toho důvodu je nutností, aby tuky tvořili část našeho denního jídelníčku (30 – 35%), přičemž zhruba dvě třetiny by měly tvořit kvalitní rostlinné tuky či oleje. V nich jsou obsaženy tzv. nenasycené mastné kyseliny, které snižují cholesterol (sem patří i srdečné a cévní systém podporující omega-6 a hlavně omega-3 kyseliny, jenž si naše tělo neumí samo vyrobit – na tyto kyseliny je bohatý rybí tuk, ořechy, listová zelenina).
Tuky tvoří mastné kyseliny, které se dělí na:
Nasycené mastné kyseliny najdeme v živočišných tucích. Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, čímž zvyšují riziko onemocnění srdce a cév. Proto bychom jich měli přijímat nejméně.
Mononenasycené mastné kyseliny jsou v rostlinných olejích. Na cholesterol moc nepůsobí, ale pro organismus jsou v podstatě nedůležité.
Polynenasycené mastné kyseliny obsahují zejména rostlinné a rybí tuky. Snižují cholesterol, snižují krevní sraženiny. Chrání srdce a cévy. Tělo si je však nedokáže vytvořit!
Transmastné kyseliny nejsou pro naše zdraví vůbec pozitivní. Zvyšují cholesterol! Největším zdrojem jsou některé druhy sladkého pečiva a zákusků, pokrmy rychlého občerstvení a hlavně živočišné tuky.
Využití tuků
Tuky jsou především potravinami. Farmacie je využívá jako krycí a dráždicí prostředky pro kůži, tvoří základ mastí. Nenasycené mastné kyseliny jsou samy o sobě nepostradatelnou součástí potravy. Nesmíme opomenout obrovský technický význam tuků, zejména při výrobě barviv, laků a mýdel.
Zdroj: Rostlinné tuky