Femina.cz > Vše o hubnutí > Diety a jak na ně > Jak na dietní jídelníček > dietní jídla > dietní recepty > Zima je tu. Co jíst, aby ses zahřála, ale nepřibrala?
Zima je tu. Co jíst, aby ses zahřála, ale nepřibrala?
Jak venku klesají teploty stále níž a níž, člověk nemá chuť na studený salát, ale na vydatné teplé jídlo. To ale představuje hrozbu v podobě vyššího přísunu kalorií. Jak se najíst, zahřát, ale zároveň neztloustnout?
Zimní boj s váhou
Trápíš se stále se svou váhou a teď už i s nechutí připravit si v chladných dnech studený salát? Nedivíme se ti. S podzimem přichází kromě nevlídného počasí i potřeba se zahřát a trošku připravit své tělo na zimu. Ať už se nám to líbí nebo ne, příroda to tak zařídila a my tomu budeme jen velmi těžko vzdorovat.
Jak teda držet kila na uzdě a ještě si dopřát dobré a hutné jídlo? Zkus husté polévky a pečené maso, a je toho mnohem víc, co si nemusíš odpírat. Jednoduše si přizpůsob jídelníček k aktuálnímu počasí a máš vyhráno.
Že nemáš nejmenší tušení, jak by takový jídelníček měl vypadat? Zkus následující recepty a uvidíš, že ti bude nejen příjemně, ale hlavně nepřibereš!
Snídaně
Vločky přijdou v zimě vhod. Připravíš z nich teplou ovesnou kaši, která příjemně zahřeje a zasytí. Zkus do vloček, které přes noc namočíš, přidat malinko kurkumy – toto nenápadné koření, které barví do žluta a je příbuzné se zázvorem, má totiž téměř kouzelné účinky – podporuje spalování tuků a působí protizánětlivě. Do kaše pak přidej ovoce, třeba jablka, můžeš i trochu ořechů či rozinek.
Oběd
Co zahřeje více, než talíř teplé polévky? Ta může navíc posloužit i jako hlavní jídlo. V sezóně dýní není nic snazšího než uvařit dýňovou. Dýni se vyplatí milovat i proto, že neobsahuje příliš mnoho kalorií, ale zato je v ní hodně vitaminů A a C.
Dýňová polévka
Připrav si: 1 střední dýni, pór pokrájený na kousky, nakrájenou cibuli, trochu nastrouhaného čerstvého zázvoru, citrónovou trávu, 4 lžičky thajské červené kari pasty, litr zeleninového nebo kuřecího vývaru, 400 ml kokosového mléka, šťávu z jednoho citronu, lžičku medu, 3-4 lžičky olivového oleje.
Předehřej troubu. Mezitím si nakrájej dýni, kterou poté vlož do zapékací mísy společně s medem, solí a dvěma lžičkami olivového oleje. Peč 30 minut. Ve velkém hrnci zatím na olivovém oleji usmaž cibuli, pór, citronovou trávu a zázvor (zhruba 20 minut), přidej curry pastu, dýni vytaženou z trouby, citrónovou šťávu a kokosové mléko. Povař 5-10 minut. Pak vyndej stonky citronové trávy. A můžeš servírovat.
Filet z lososa se zeleninou
A jako hlavní chod si dopřej rybu. Ty je potřeba konzumovat a my, Češi, jsme v tom stále trochu pozadu. A přitom připravit chutnou rybu je tak snadné. Teplý losos (rybu stačí potřít malým množstvím oleje a dát upéct do trouby) a zelenina na páře coby příloha se skvěle doplňují. Narůžovělá ryba navíc obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek – antioxidanty, vitamin D či aminokyseliny.
Večeře
Do křupava upečené kuřátko na čínský způsob – ani toho se nemusíš vzdát. Stačí jen tradiční rýži nahradit zeleninou.
Mandlové kuře se zeleninou
Kuře připravené v jedné pánvi se zeleninou možná nevypadá na první pohled jako superzdravé jídlo, ale zásobí tě potřebnými živinami. Dobrá varianta také pro ty, které věčně spěchají, dá se totiž připravit dopředu a pak jídlo jen stačí ohřát. Jak na to?
Připrav si: 2kuřecí prsa, 2 lžíce sojové omáčky, lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru, čtvrt lžičky suchého cherry, 2 lžičky škrobu, nakrájený celer (zhruba jeden hrneček), bambusové výhonky, hrášek, vodní kaštany, 2 zelené cibulky, půl hrnku oloupaných a nakrájených mandlí, můžeš přidat houby.
Dej do mísy zázvor, sójovku, sůl (s tou to nepřeháněj, sójová omáčka bývá dost slaná), cherry, přidej na nudličky nakrájená prsa, dobře promíchej, zasyp trochou škrobu a nech odležet. Na pánev wok přidej lžíci oleje, počkej, až se rozpálí, pak přidej celer a houby, po dvou minutách přidej bambusové výhonky a vodní kaštany a smaž další dvě minuty, pak pánev odstav a vyndej z ní zeleninu. Na pánev dej lžíci oleje, přidej kuře a smaž dvě minuty, pak přidej zeleninu, zelenou cibulku a mandle, nech na ohni další dvě minuty. Hotovo.
A je tu ještě i varianta pro ty, co mají rádi mexickou kuchyni.
Chilli con carne s květákovou rýží
Připrav si: 500 g mletého libového masa, 1 nakrájenou cibuli, 2 stroužky česneku, plechovku rajčat, plechovku fazolí, červenou papriku nakrájenou na kousky, pepř, sůl, 100 g hub nakrájených na kousky, zeleninový vývar, lžičku chilli, papriky a římského kmínu.
Na rozpáleném ohni smaž maso, cibuli a česnek, dokud maso nezhnědne, přidej kousky papriky, houby, chilli, papriku (koření) a římský kmín. Pak smíchej konzervy fazolí a rajčat s hrnkem vývaru a přidej do směsi. Vař dvacet minut. Namísto rýže zvol jako přílohu dušený květák nakrájený na malé kousky.
Tak co říkáš? To zní vážně dobře, že? A když k tomu připočteš ještě to, že nepřibereš ani deko, je to vlastně výhra v loterii, nebo ne? A jak to máš ty? Bojuješ s váhou i přes zimu, nebo si dopřáváš pohodu a vše, nač máš zrovna chuť? Napiš nám do diskuze, budeme se těšit na příspěvky.
Foto: shutterstock.com