Základní zásada při přípravě zeleného čaje zní: hlídej teplotu a nikdy čaj nezalévej vodou, kterou jsi právě uvařila. Jedině tak nebude příliš trpký. Obecně se dá říci, že zelený čaj snese teplotu do 85 stupňů Celsia. A ještě jedno doporučení: delikátní chuti dosáhneš, pokud čaj nasypeš do horké vody, místo abys jej vodou zalila.
Zelený čaj by se neměl louhovat déle než dvě minuty. Obvykle se pije bez jakéhokoliv slazení. Jednu porci je možné spařit až třikrát v závislosti na kvalitě, akorát pak musíš prodloužit dobu louhování.
Co se týče skladování nejlépe si čaj uchová svou typickou vůni v uzavřených nádobách, nejlépe dřevěných či porcelánových, na suchém, chladném místě bez přístupu slunečního svitu. V žádném případě čaj neuchovávej v těsné blízkosti kávy či koření, ztratil by své jemné aroma. A nedoporučuje se ani skladování v místech nad digestoří, kde se tvoří výpary z jídla.
Zdroj: archiv redakce