Zeleninový salát

Suroviny

hlávkový salát
250 - 300 g
rajče
170 g
mladá cibulka i s natí
100 g
mozzarela
120 g
sušená bazalka
1/2 PL
čerstvý sekaný kopr
6 g
sojová omáčka ( Tamari )
1 ČL
umeocet
1,5 ČL
panenský olivový olej
1 ČL
mořská sůl
dle chuti

Postup přípravy:

Hlávkový salát je možné připravit na mnoho způsobů. Všechny varianty budou chutné, pokud použijeme dobré suroviny a zvolíme postup, který neznehodnocuje vitamíny. Při přípravě již nepoužívám cukr ani klasický ocet na zálivku a také neomašťuji salát pokrájenou a čerstvě vyškvařenou slaninou.

Takto jsem sice byla vychována, ale naučený postup, při kterém se salát horkou slaninou vlastně spařil a byl pak nechutně mastný, jsem brzy zamítla. Tělu nic nedával a spíš ho zatěžoval nevhodnou volbou zálivky a též škvařeného tuku.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní galerie

aranžmá jídla na talíři inspirace fotogalerie

Pro přípravu jemného a pro slinivku šetrného salátu zeleninu co nejvíce ošetříme tak, aby byla dobře stravitelná.

V praxi to znamená, že rajčata před nakrájením spaříme vařící vodou a oloupeme slupku a pokrájenou mladou cibulku také krátce spaříme. Pro její aróma raději oželíme nějakou ztrátu vitamínů, ale zlepšíme její stravitelnost odstraněním nadýmavých látek.

Hlávkový salát rozebereme na jednotlivé listy, které pečlivě promyjeme a pak pokrájíme na drobné přířezy nebo na jemno natrháme.

Připravenou zeleninu smícháme, mírně osolíme, posypeme kořením a bylinkami, sušenými i čerstvými a okyselíme umeoctem.

K zelenině přidáme na kostky pokrájenou mozarellu, vše ochutíme sojovou omáčkou Tamari a těsně před podáním ještě salát pokapeme kvalitním olivovým olejem, nejlépe extra virgin.

Hned po přípravě salát servírujeme, protože oddalováním spotřeby ztrácí zelenina při postupné oxidaci vitamíny a i chuťové kvality.

Salát je výborný jak samotný, pak je to vlastně dělená strava, anebo i s celozrnným kváskovým pečivem.

Hodnocení

4.1  Hodnoceno: 9x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
7.7.2012 7:20| autor: Verunka93

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist