Zdravé a chutné mlsání pro jarní dny

Za okny už to pomalu ale jistě vypadá, že by nekonečně dlouhá zima mohla předat svou vládu jaru a s tím je pro nás všechny spojené jedno jediné – odhazování tlustých kabátů a hubnutí do sukní a přiléhavých triček.

To je beze sporu činnost záslužná a hlavně obdivuhodná, ale pokud patříte spíše mezi ty, kteří na nějaké to kilo navrch nehledí a rádi si dopřejete dobré jídlo, pak hubnutí odložte na později a překvapte svou rodinu novými chutěmi a recepty. Že nevíte, kde je pořád hledat? Pak sáhněte po novinkách z produkce společnosti Euromedia Group, k.s., z nakladatelství Ikar.

 

Asi každá žena má ráda jídla rychlá, ale také jídla, při jejichž přípravě se zašpiní minimum nádobí. Tak přesně taková najdete v knize Pokrmy z jednoho hrnce. Kromě sytých polévek v ní najdete recepty na rychlé restované pokrmy, snadná zapečená jídla, polévky, guláše, restovanou zeleninu, nebo rychlé večeře. Při vaření v jednom hrnci se chutě promíchají, propojí, rozvinou, a proto patří takto uvařené pokrmy k nejchutnějším. Nádobu pak přenesete na jídelní stůl, zvednete poklici a můžete nabírat. Více než 80 receptů pro celou rodinu doplňují tipy a techniky s podrobným popisem, které zpříjemní každodenní vaření oblíbeného texasko-mexického chilli con carne, irského dušeného masa, italského osso bucca, exotického kedgeree či pad Thai.

Milovníci sladkostí by pak rozhodně neměli přehlédnout knihu Ivety Danešové  – Iveta a české sladkosti. Vůně vanilky, těsto upečené dozlatova, neodolatelné kombinace ingrediencí – to jsou Ivetiny domácí koláče, buchty, lehké nadýchané dorty, nejrůznější cukroví, dezerty, pečivo a osvěžující zmrzliny. Příprava je jednoduchá a zvládne ji každý, kdo si chce dopřát něco sladkého. Pod vedením nadšené cukrářky s chutí a nadšením upečete adventní věnec, broskvovo-třešňovou buchtu, české koláče, domácí perník, čokoládový dort, hruškové briošky, indiánky či jablkové vdolky…

Tady máte malou ochutnávku:

 

Tvarohový koláč

Příprava: 40 minut

Pečení: 30 minut

Počet porcí: 8

Ingredience

Těsto

160 g hladké mouky + na vysypání formy

130 g změklého másla + na vymazání formy

50 ml vody

1 žloutek + na potření

moučkový cukr na posypání

 

Náplň

250 g tvarohu

2 žloutky

moučkový cukr na oslazení tvarohu podle chuti

½ sáčku vanilkového cukru

30 g drcených mandlí

rozinky

Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si náplň tak, že tvaroh smíchejte s ostatními surovinami. Mouku dejte do mísy a přidejte na kousky nakrájené máslo. Připravte si drobenku. V míse rozmíchejte žloutek s vodou a přilijte do mouky. Vypracujte těsto, které poté rozdělte napůl a z každé půlky vyválejte placku. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Do formy rozložte jednu placku, kterou potřete připravenou tvarohovou náplní a přikryjte druhou plackou. Kraje hezky umačkejte, aby náplň nevytekla. Koláč potřete žloutkem. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut. Po upečení koláč posypte moučkovým cukrem.

[[related]]

Chybí vám k sladkému pečení marmelády? Pak sáhněte po knize Marmelády a želé – Dokonalá chuť a vůně v jediné sklenici – radost z vlastní výroby od autorů Gerlacha Hanse, Susanny Bingemerové. Že se v zimě a na jaře zavařovat nedá? Tak tahle publikace vás přesvědčí o pravém opaku. Zavařeniny jsou v ní seřazeny podle hlavní sezony ovoce. Na jaře lákají jahody, rebarbora, v létě třešně, meruňky, podzim nás obdaří jablky, hruškami či šípky a v zimě jsou na řadě citrusové plody. Recepty obsahují tři zásady: kombinace různého ovoce, velké množství ovoce a málo cukru a džemy s velkými kousky ovoce podle francouzské metody přípravy. Mnohé rady a informace zjednoduší přípravu a výsledek bude dokonalý.

A k dobrému jídlu patří beze sporu i dobré pití. Udělejte něco pro své zdraví a naučte se pít každý den kvalitní čaj z bylinek a ovoce. Průvodcem vám může být Rudi Beiser a kniha Čaje z bylinek a ovoce.

Máte rádi bylinné čaje? Rozhlédněte se v přírodě po jejich přísadách a připravte si vlastní směsi. Když se bylinky sklidí v optimální době a šetrně se usuší, jejich chuť a blahodárný účinek jsou jedinečné.

Přehledný atlas 68 bylin seřazených abecedně podle latinských názvů pomůže slovem i obrazem k rychlé orientaci a navíc obsahuje i kalendáře sběru a recepty.

A co se v knize dozvíte?

  • Jak snadno najít ty správné rostliny a bezpečně je rozpoznat
  • Základní informace o sběru, sušení a kombinaci bylin
  • Podrobnosti o přípravě, chuti a účinku 68 bylin
  • Praktické rady do kuchyně i pro zahradu

 

Více informací najdete na www.bux.cz.

20.3.2012 12:00| autor: Petra Martišková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist