Zázrak jménem červená řepa

Možná jste nedávno zaslechli v médiích, že se červená řepa řadí mezi nejzdravější potraviny na světě. Ale víte, co nám skutečně dává a co chutného si z ní můžete připravit? My ano!

Červená řepa je známá jako prostředek k posílení imunitního systému a jako bohatá zásobárna přírodních látek bránících vzniku rakoviny. Listy této rostliny jsou jedlé, obsahují betakaroten, vápník a mohou se upravovat stejně jako listy špenátové. Ve starověkých civilizacích se běžně jedly pouze listy a kořen se používal pouze k léčebným účelům, například proti bolení hlavy nebo zubů.

Dnes se jí obvykle pouze kořen, a to syrový, vařený, nakládaný v octovém nálevu nebo konzervovaný. Řepa má ze všech druhů zeleniny snad nejvyšší podíl cukru – sto gramů řepy obsahuje asi jednu lžičku. Druhově je červená řepa příbuzná s řepou cukrovou, kterou se krmí dobytek nebo se pěstuje kvůli sacharóze.

Co nám řepa dává

Je velmi zajímavé, že i naložená řepa si zachovává svoji věrnou chuť i konzistenci, ovšem konzervováním se snižuje obsah veškerých živin, a to jak vitamínů tak minerálů. Podobně jako mrkev, je čerstvě uvařená řepa lepším zdrojem živin, než syrová. Obsahuje zejména draslík, který upravuje srdeční činnost, pomáhá udržovat normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy. Tato zelenina je vynikajícím zdrojem kyseliny listové, které je velmi důležitá pro tvorbu buněk a také potřebná v prvních měsících těhotenství. Konzumace řepy pomáhá ženám doplnit železo v době menstruace a zapomenout nesmíme ani na vitamín C.

Červená řepa je velmi dobře stravitelná, takže se jí nemusíte bát přidat do jídelníčku batolat, ovšem nevyděste se pak. Řepa obsahuje červené barvivo betakyanin, které tělo neumí vstřebat a tak se může stát, že stolice i moč budou růžové, ale není důvod k panice.

Řepa patří mezi sezónní zeleninu, takže by v této době neměla chybět na vašem stole. Šťáva z červené řepy je tak nabitá vitamíny a minerály, že nejen posílí imunitní systém, ale pomůže i při rekonvalescenci. Řepu lze péct, vařit, dusit nebo jíst syrovou. Při její přípravě nebo konzumaci se lehce může znečistit oblečení. Skvrnu odstraníte navlhčeným plátkem bílého chleba nebo 5% čpavkem.

článek

Červená řepa je považována všeobecně za potravinu rostlinného původu, která má na lidský organismus velmi pozitivní zdravotní účinky. Díky vysokému obsahu vlákniny upravuje trávení a reguluje zácpy a průjmy. Vysoký obsah draslíku v červené řepě napomáhá zajistit pružnost cév a pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu, navíc zpomaluje stárnutí a celkově regeneruje lidský organismus. Kyselina listová v ní obsažená zajišťuje skvělé podmínky pro vývoj plodu v těhotenství.

Červená řepa – recepty

Některé národy začlenily červenou řepu do svých nejoblíbenějších jídel, která se posléze stala jídly národními, jako je tomu například v případě Ruska, kde vede v oblíbenosti boršč. Ten si samozřejmě bez červené řepy nedovede nikdo představit. Existuje pochopitelně několik upravených variant tohoto jídla či spíše polévky. My dnes přicházíme s receptem ve variantě kombinované z předního hovězího a vepřového plecka se slaninou. V dalších variantách receptu může být místo vepřového masa využito maso skopové.

Jak připravit ruský boršč:

200 g hovězího předního, 100 g vepřového plecka, 100 g slaniny, 100 g brambor, 1 dl smetany, 50 g sterilované červené řepy, 100 g kořenové zeleniny, 100 g hlávkového zelí, 1 cibule, 50 g rajského protlaku, 25 g hladké mouky, pepř, sůl, cukr, citron nebo ocet, paprika, bobkový list, kopr a sekaná zelená petrželka.

Hovězí a vepřové maso vložíme do hrnce se studenou vodou a přidáme výše uvedené koření, osolíme a vaříme. Vepřové maso bude dříve měkké, takže jej vyjmeme a pokračujeme ve vaření hovězího masa. K hovězímu přidáme ještě kořenovou zeleninu a na kostičky nakrájené brambory. Vše společně vaříme až do úplného změknutí. V průběhu vaření připravíme na pánvi jíšku ze slaniny, jemně nakrájené cibulky a hladké mouky. Jíšku trochu ochutíme mletou červenou paprikou. Po dovaření vyjmeme hovězí maso z hrnce, do vývaru vložíme jemně pokrájené hlávkové zelí červenou řepu, jíšku a protlak. Vše vaříme společně cca 15 – 20 minut. Dochutíme octem a cukrem. Vrátíme zpět do polévky maso, které jsme nakrájeli na kostky. A až přímo na talíři do jednotlivých porcí přidáváme smetanu a jemně nakrájenou naťovou petrželku nebo kopr.

Zkuste si uvařit i o něco jednodušší variantu polévky z červené řepy: červenou polévku, které je vhodná i pro vegetariány. Budete na ni potřebovat 2 větší červené řepy, 4 brambory, půlku citronu a lžičku kmínu, na dochucení pak libeček a mořskou sůl. Červenou řepu odstřeďte v elektrické odstředivce a do čisté řepné šťávy vmíchejte citronovou šťávu. Odstředěnou sušinu z červené řepy povařte v 1 liru osolené vody, sceďte a ve vývaru povařte na kostky nakrájené brambory s kmínem. Po uvaření vychlaďte a přilijte odstředěnou řepnou šťávu a zamíchejte. Tato červená polévka je ukázkovým příkladem pokrmu vhodného k zařazení do zdravého nejen vegetariánského jídelníčku.

Máte rádi červenou řepu? Jak ji upravujete? Napište nám do diskuze.

Foto zdroj: profimedia.cz    

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist