Femina.cz > Zapomeň na cukry! Sladit můžeš i jinak. Chutněji a zdravěji
Zapomeň na cukry! Sladit můžeš i jinak. Chutněji a zdravěji
Honí tě mlsná a už jsi snědla půl čokolády, chystáš se na kakaové sušenky a dorazíš se ořechovým dortíkem? Tak to stop, jinak se za chvíli budeš kutálet. Nahraď cukry zdravým mlsáním. Život si můžeš osladit i jinak, než do sebe cpát nezdravý bílý cukr. A možností je spousty, jen se podívej.
Stévie – sladká a přitom léčivá
Tato zázračná rostlina nemá téměř žádné kalorie, takže po ní rozhodně nepřibereš. A přitom je dost sladká, takže ti s ní bude chutnat káva i čaj. Mohou ji používat i lidé s cukrovkou či nadváhou. Koupit si ji můžeš samozřejmě už ve zpracované podobě jako náhradní sladidlo. Anebo si tuto jihoamerickou rostlinu začni pěstovat, její semena určitě seženeš. Vyber jí světlé místo, pokud má dostatek tepla a světla, vydá více sladkých látek. A pak už mlsej bez výčitek.
Tip: Z usušených lístků stévie si můžeš uvařit čaj nebo čerstvé lístky použij do studených nápojů a přidej plátky citronu a máty. Stévie se také výborně hodí na pečení. Jen si dávej pozor na množství, protože je o dost sladší než cukr.
Medový ráj
Když si osladíš čaj cukrem, docílíš akorát toho, že bude sladký. Když tam přidáš med, bude sladký a zdravý. Takže do čaje jedině med, alespoň v zimním období. Ale bacha, nekupuj ho v supermarketu, ale od prověřeného včelaře, ať máš jistotu, že je to opravdu med a ne směs cukru a barviva.
Tip: Lesní med je tmavší a vydatnější, má hojící účinky, ten luční, tedy světlejší je lépe stravitelný. Pokud tě schvátila chřipka, dej si určitě ten lesní.
Na cukry zapomeň, dnes frčí zdravé sirupy
Přírodní sirupy už seženeš nejen ve zdravých výživách, ale v téměř každém obchodě. Na výběr je velké množství a každý z nich se hodí na něco jiného. Chuťově nejlepší je datlový, přidat ho můžeš do různých nepečených i pečených dezertů. Rýžový má neutrální chuť, zato javorový je velmi specifický, vyzkoušej ho na palačinky či lívance. Na agávový sirup si dávej pozor, protože má v sobě velké množství ovocného cukru, tak tedy s ním šetři. Na pečení a do kaší se výborně hodí pšeničný nebo kukuřičný sirup.
Tip: Sirupy používej i na pečení, ale abys měla správnou konzistenci, uber v receptu, ve kterém je ingredience cukr, trochu tekutiny (vody, mléka, oleje) a přidej sypké suroviny.
Vitamínová bomba z ovoce
Máš obrovskou chuť na sladké? Místo čokoládových a přeslazených tyčinek si dopřej raději ovoce. Uvidíš, že si časem zvykneš místo různých oplatků svačit jablko nebo pomeranč. Ovoce bys měla jíst spíše dopoledne než odpoledne.
Tip: Přidej ovoce do různých dezertů a dalších pokrmů. Dopřej si jablečné placičky, grilovaný ananas nebo ovocný pohár.
Chuť pravého kakaa
Čokoládové tyčinky, čokoládový puding, dortík. Toho všeho se nehodláš vzdát, protože jsi čokoládová? Nemusíš. Jen klasickou mléčnou nahraď hořkou. Za chvíli si na její chuť zvykneš a nebudeš chtít už žádnou jinou. Hořká čokoláda je navíc zdraví prospěšná.
Tip: Na trhu je spousta čokolád s přichutí. Velmi oblíbenou je ta s chilli, ale pokud máš jemný jazýček, dej přednost čokoládě s kousky malin nebo pomeranče.
A jak sladíš ty? Nedáš na klasický cukr dopustit, nebo raději volíš náhradní zdravá sladidla? Napiš nám do diskuze.
foto: shutterstock.com