Zapečený květák se šunkou v rajčatové omáčce

Suroviny

květák
1 ks
dušená šunka
200 g
anglická slanina
50 g
rajský protlak
100 ml
česnek
1 stroužek
eidam
200 g
nasekaná zelená petrželka
1 hrst
sůl, pepř
dle chuti
máslo
dle potřeby
strouhanka
dle potřeby

Postup přípravy:

Květák rozeberte na růžičky, uvařte ve slané vodě doměkka, prudce vychlaďte a nechte okapat. Šunku a slaninu nakrájejte na malé kostičky a promíchejte. Květákové růžičky rozvrstvěte do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku a posypte je šunkovou směsí. V protlaku rozmíchejte prolisovaný česnek, podle chuti osolte a opepřete a přelijte jím květák. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a zapékejte 10 minut. Potom povrch posypte nastrouhaným sýrem smíchaným se lžící strouhanky, pokropte rozehřátým máslem a vraťte ještě na 5 minut do trouby. Před podáváním hojně posypte zelenou petrželkou. Jako příloha se hodí pečené brambory nebo pečivo.

Tip: místo eidamu vyzkoušejte sýr balkánského typu. Jen dejte pozor při solení, protože sýr sám o sobě je dost slaný.

Hodnocení

2.3  Hodnoceno: 9x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
16.3.2021 4:00| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist