Velikonoční půst. Je opravdu tak skvělý pro naše zdraví?

S příchodem jara nás všechny přepadá neodbytná touha udělat něco pro své zdraví. Shodit nějaké to kilo navíc nebo třeba zkusit držet půst. Ale má opravdu tak blahodárný vliv na naše zdraví nebo je to jen mýtus?

S příchodem jara postupně přibývá nabídek nejrůznějších očistných kúr a počet zájemců o hladovění. Jaký přínos má držení půstu pro tělo a je pro každého? Nestačilo by jídelníček pouze odlehčit bez nutnosti hladovění?

Půst není pro každého

Cílené půsty nejsou nic nového, jsou součástí světových náboženství už po tisíce let. Nicméně to není zárukou jejich fungování. Vliv na to má zejména odlišný životní styl. „Stravovací omezení či dokonce hladovění má dlouhou tradici v klášterech, kde však mniši, na rozdíl od běžného člověka, nemusejí brzy ráno vypravovat děti do školy, pak jet do práce, postarat se o domácnost – zkrátka zvládnout kolotoč povinností, ke kterému je palivo v podobě kvalitní stravy nezbytné,“ upozorňuje na možné odlišné podmínky a možnosti pro postění Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. Ale nejde pouze o nedostatečný příjem energie z hlediska fyzické aktivity. Přítomné je i riziko, že tě bude půst stresovat, což rozhodně není zdravotně prospěšné. 

Zdravé potraviny jsou lepší než půst

Začneš-li se zajímat o možnosti půstu, zjistíš, že existuje několik nejčastěji používaných protokolů pro jeho dodržování. „Tradiční křesťanský půst radí nekonzumovat maso v pátky nebo 42 dní před Velikonocemi a běžně povoluje příjem ryb. Je tedy vhodný pro každého včetně dětí,“ tvrdí odborná garantka výživy. Jinak je tomu u dlouhodobého půstu založeného na příjmu velmi omezeného výčtu potravin, kdy základ tvoří například jen malá porce rýže se zeleninou. Tento typ půstu je pro děti, dospívající, těhotné a kojící ženy nevhodný. Mezi moderní směry patří Leangains, při kterém se příjem stravy soustřeďuje do časového rozmezí 4–12 hodin během dne, nebo třeba Alternate-day fasting. U něj dochází ke střídání dne s úplným či podstatným snížením příjmu energie spolu s dnem příjmu stravy podle chuti. „Z mého pohledu je ideálním řešením celoživotní kvalitní zdravé stravování. V případě půstu jsem pro méně přísná pravidla,“ radí Michaela Ryglová.

Pozor! Zásadní omezení stravy by měli vždy konzultovat se svým lékařem nemocní a starší lidé, jelikož při nižším příjmu jídla a očistném procesu dochází k úbytku váhy, což může být například pro člověka s nádorovým onemocněním nebezpečné.

Jak jednoduše odlehčit svůj jídelníček?

Pro běžnou populaci, která konzumuje nikterak zdraví prospěšnou stravu, je skvělou volbou i pouhé omezení masa a zařazení větších porcí čerstvé zeleniny ke každému jídlu. Naprosto žádoucí je podle Michaely Ryglové vyloučení všech polotovarů, a tím i aditiv. Ostatně nejlepší pro zdraví je jíst základní kvalitní potraviny. „V radikálních půstech založených na konzumaci suché rýže se zeleninou či celodenní stravování pouze na čerstvě připravovaných zeleninových šťávách a čajích nevidím přínos,“ říká Ryglová a dodává, že i v odlehčeném jídelníčku mohou být dobroty, pokud jsou připravované z kvalitních surovin a konzumují se střídmě (viz velikonoční recepty z kvalitních potravin).

Chceš to zkusit? Začni jedním dnem

Pokud tě striktní postění přeci jen láká a chceš vyzkoušet, jaký vliv to na tebe bude mít, vyzkoušej půst jeden den v týdnu. V ideálním případě si zvol takový den, během kterého ti odpadnou některé povinnosti a budeš mít čas relaxovat – třeba neděli. Jestliže jsi zdravá, nedělní hladovění ti neublíží a můžeš tím ulevit svému trávení. „Jednodenní hladovkou můžete své tělo nastartovat, avšak poté by měl navazovat dlouhodobě udržitelný stravovací režim. V něm snižte množství energeticky bohaté stravy, tedy sladké a tučné pokrmy, a zvyšte přísun vlákniny, která živí bakterie v tenkém a tlustém střevě. Kromě čerstvé zeleniny a ovoce zařaďte do jídelníčku ovesné vločky, oříšky, semínka, čočku, fazole, cizrnu či pohanku,“ radí odborná garantka výživy. Jak už však bylo v článku zmíněno, jestliže žiješ více méně zdravě, upřednostňuješ zásadité potraviny, vyhýbáš se klasickému cukru a přemíře rychlých sacharidů, dlouhodobějších půstů není třeba. Jeden postní den v týdnu však může být zajímavým zpestřením.

Pozor! Během půstu dodržuj pitný režim. Pij zejména neperlivou čistou vodu, ale můžeš si dopřát i neslazený bylinný čaj či slabou kávu. Pij průběžně po celý den, ne jen nárazově. Pití vody pomáhá tlumit pocity hladu, zároveň urychluje čisticí proces.

Velikonoce se blíží, ochutnej zdravé recepty

Datlová velikonoční vajíčka

recepty1.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

Ingredience (17 kusů):

  • 250 g datlové pasty
  • 30 g ovesných vloček Bonavita
  • 30 g mandlí
  • 30 g kešu oříšků
  • 20 g lískových oříšků

Na dokončení:

  • čokoláda (pro barevnější vzhled je možné použít i bílou či Ruby čokoládu)
  • sušené jahody a maliny

Postup: Nejdříve rozmixujte ovesné vločky a oříšky. Vznikne sypká směs, kterou přidejte k datlové pastě a vypracujte těsto. Pak tvořte vajíčka. Pro lepší tvar je možné využít silikonovou formu na vajíčka, kde těsto vždy vmáčknete a vyklopíte pravidelné vajíčko.  Hotová vajíčka dejte na 20 minut ztuhnout do lednice. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, ve které vajíčka obalte a posypte sušenými malinami či jahodami. Hotová vajíčka nechejte ztuhnout v lednici.

Velikonoční cupcakes

recepty.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

Ingredience (12 ks):

  • ¾ hrnku celozrnné špaldové mouky
  • ¾ hrnku hladké špaldové mouky
  • ¾ hrnku plnotučného mléka
  • 60 g vysokoprocentní čokolády
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • 1/3 hrnku rozpuštěného másla
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 3 lžíce kakaa

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g polotučného tvarohu
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Choco Balls

Postup: Nejprve si v připravené míse smíchejte hladkou a špaldovou mouku společně s práškem do pečiva a kakaem. Poté přidejte mléko, vejce, máslo a javorový sirup. Vše promíchejte. Pak přidejte nasekanou čokoládu a ještě jednou promíchejte. Připravenou směsí plňte košíčky na muffiny a pečte při 180 stupních 20 minut. Mezitím si připravte krém. Vyšlehejte společně mascarpone, polotučný tvaroh, vanilkový extrakt a cukr. Nakonec pomocí zdobícího pytlíku zdobte jednotlivé košíčky a přidávejte Choco balls.

26.3.2021 7:00| autor: Redakce ve spolupráci s Bonavita

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist