VELIKONOČNÍ MENU: jarní polévka, hlavní chod a moučník

Nelámejte si hlavu se stále stejnou Velikonoční nadílkou, máme pro vás tip na výborné Velikonoční menu.

JARNÍ BRAMBORAČKA

Budete potřebovat:

13 dl vody, 1/2 – 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíci soli, 2 hrsti dobře opraných mladičkých bylinek (mladé lístky kopřiv, pampelišky, jahod, petržele), 1 – 2 brambory, drcený kmín

Osolenou a okmínovanou vodu uvedeme do varu. Přidáme jemně usekané bylinky a nastrouhané brambory. Vaříme asi 10 minut. Omastíme a dochutíme. Můžeme vylepšit i utřeným česnekem a případně přidat kostičky osmažené uzeniny. Můžeme vmíchat až 1 dl smetany nebo mléka.

VELIKONOČNÍ KUŘE

Budete potřebovat:

1 kuře, 2 cibule, lžičku směsi grilovacího koření, 2 lžičky dobromysly, lžičku rozmarýnu, 1 žloutek, 2,5 dl bílého vína, lžíci hladké mouky, lžíci plnotučné hořčici, olej, sůl

Kuře rozdělíme na porce, které osolíme, potřeme grilovací směsí rozmíchanou v malém množství oleje, vložíme do pekáče na rozpálený olej a po obou stranách opékáme asi 10 minut. V pánvi na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, vmícháme hořčici, žloutek a rozemnuté nebo drcené sušené bylinky. Směsí potřeme porce kuřete a ještě je asi 15 minut pečeme v troubě za přelévání vypečenou šťávou. Potom měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, zředíme vínem a povaříme.

VELIKONOČNÍ VANILKOVÝ DORT

Budete potřebovat:

Těsto – šest vajec, 20 dkg práškového cukru, jeden balíček vanilkového cukru, 10 dkg práškového cukru do sněhu, 18 dkg hrubé mouky.

Náplň – 1/4 l mléka, dva žloutky, dva dkg hrubé mouky, dva balíčky vanilkového cukru, 15 dkg másla, 10 dkg práškového cukru

Utřeme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně přidáme cukr. Sníh s moukou opatrně přidáme k žloutkům. Připravené těsto nalijeme do vymaštěné, moukou vysypané dortové formy a pomalu pečeme v mírně teplé troubě. Upečený dort plníme až druhý den. Náplní potřeme i strany a posypeme oříšky a strouhanou čokoládou.

Náplň připravíme až druhý den: do mléka zamícháme žloutky, mouku a vanilkový cukr, za stálého míchání vaříme v horké vodě, až náplň zhoustne. Vyjmeme a necháme vyhladnout. Mezitím máslo utřeme s práškovým cukrem, přidáme k vychladlé náplni a promícháme.

9.4.2007 12:00| autor: Redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist