Femina.cz > Vše o zdraví > Vánoční mlsání tak trochu jinak
Vánoční mlsání tak trochu jinak
Vánoce jsou tu, a s nimi hodování, mlsání a ochutnávání. Pokud tě již nebaví tradiční a někdy hodně cukry a tuky nabušené menu a občerstvení, můžeš letošní Vánoce pojmout malinko jinak – odlehčeně. Zkus to mňamózně zeleninově!
Anebo jestli nemáš to srdce rodině a přátelům odmítat nabízené klasické vánoční výtvory, tak to můžeš zkusit až po Vánocích. Po vánočním a silvestrovském hodování ti zeleninové mlsání udělá dobře.
Tohle rychlé a zdravé občerstvení bude prima protipólem vánočních lukulských hodů. Protože nemnohé přírodní potraviny mají tak bohatou nálož vitamínů a výživných látek jako právě zelenina. Tak neváhej, a dej si ji! Zkus třeba okurku a rajčátko!
Okurka
Tady nemáme na mysli nakládanou okurku (i když to je také mňamka), ale syrovou salátovku. K mání je v současnosti po celý rok, a tedy i v zimě. Ba co víc, tahle zelenina patří k těm, které působí nejen zdravě vnitřně, ale i zevně. Čili salátovku můžeš využít i pro krásu a pěstění pleti. Bonusem pak už je jen fakt, že mlsání okurky krásně a efektivně napomáhá zeštíhlení. Co víc si od zeleniny přát?
Tato prastará přes pět tisíc let pěstovaná zelenina původem z jižní Asie je velmi bohatá na vodu. Ta u ní tvoří až 90 % její hmotnosti. A tak mlsáním okurky si dopřáváš dostatek vody pro své tělo a hydratace pro svoji pokožku. Mimoto obsahuje okurka celou řadu vitamínu B, Céčko, Éčko, minerály a stopové prvky a enzym erepsin, který štěpí bílkoviny, zabíjí bakterie a parazity v těle, přičemž také čistí střeva. Velmi vysoký obsah vitamínu E chrání organismus před volnými radikály a napomáhá jeho detoxikaci.
Další devizou okurek je, že tě skvěle zasytí, zásobí tě výživnými látkami, a přitom ti pomohou hubnout. A taková povánoční dietka s menšími porcemi racio stravy doplněná okurkami je přímo žádoucí. Stačí ti sníst jednou denně salát s okurkami a na svačinu samotnou okurku. A jemně solené plátky okurky s netučným tvarohem jsou mňamózní na chlebu. Věř, že díky těmto zásadám se již po pěti dnech budeš cítit lépe – plná elánu a svěží.
Krásná a zdravá s okurkou
Okurky patří mezi jedny z nejlepších zkrášlovacích zeleninových artiklů, které mimo hydrataci ještě čistí pleť. Taková okurková maska, která tě osvěží a rozzáří pleť, je prima tahákem po prohýřené vánoční párty či Silvestrovské noci.
A pokud se probudíš s unavenýma, nateklýma očima či kruhy pod nimi, i tady okurka pomůže. Stačí si lehnout, kolečka syrové okurky poklást pod oči, na oči a okolo očí a chvíli relaxovat. Již za pár minut pocítíš, jak se ti uleví a budeš mít po problému.
Když k tomu ještě přičteš další zdravotní efekt okurky při potížích ledvin a močového měchýře, zesílení vaziv a nastartování imunity, máš jasno – okurka je skvělý parťák pro bříško a pleť (a nejen o Vánocích či po nich).
Okurková pikantní kolečka sypaná mletým kmínem, pepřem, špetkou ostré papriky a osolené mořskou solí, mohou být netradičním a osvěžujícím snackem kdykoli a pro jakoukoli příležitost. Je to jednoduché, rychlé a originální pohoštění.
Rajčata
Druhým zeleninovým kouskem, s nímž uděláš díru do světa, jsou rajčátka. Nejsou jen zdravá a výživná, ale stejně jako okurka nízkokalorická, a přitom nabušená prospěšnými látkami. Rajská jablíčka pochází z Jižní Ameriky a dnes se bez nich naše kuchyně neobejde. A to jak ve studené, tak v teplé formě, ale rajčata se dají i nakládat a sušit.
Nejzdravější jsou pro tebe samozřejmě čerstvá rajčata, která obsahují vitamín C, B, draslík, vlákninu a betakaroten. Lykopeny a karoteny, které také rajče má, pomohou tvému organismu chránit buňky, jejich správnou obnovu, strukturu a vývoj. Tyramin a v něm obsažená aminokyselina zase vylaďuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Tyramin k tomu působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává dobrou náladu. Paráda, nemyslíš? Když tě chytne splín – dej si rajčátko!
Dalšími přínosy pojídání rajských jablíček jsou ochrana a posilování sliznic v těle, prevence proti infekcím, povzbuzení mozku a nervové soustavy, odbourávání únavy, posílení srdce, zlepšení spánku, podpora tvorby hormonů, harmonizace trávení a práce střev. Mimoto způsobují také omlazení buněk a podporují tvorbu zdravé kůže. A to už stojí za to zařadit je do jídelníčku!
Zdravá a štíhlá s rajčetem
Budeš-li mlsat rajčátka pravidelně, pak zůstaneš nejen štíhlá, ale vyhneš se spoustě obtíží a nerovnováze v těle. Rajčátka mají ale ještě jeden velký přínos – jejich velké množství antioxidantů působí spolu s betakaroteny a vitamínem C preventivně proti volným radikálům a tím proti rakovině. Aby tyto výživné látky tvé tělo dobře vstřebalo, jez rajčátka pokapaná olivovým olejem. Lépe je strávíš a tělo si z nich dokáže vytáhnout opravdu vše.
Máš-li citlivější žaludek, možná pro tebe bude slupka rajčat hůře stravitelná. I tady je řešení – oloupej ji. A to tak, že rajčata spaříš horkou vodou a následně studenou. Pak lze slupku lehce stáhnout. Také si pamatuj, že rajčata nepatří do lednice – tam tvrdnou a ztrácejí aroma. Se stopkou je lze skladovat při teplotě 14 až 17 °C (třeba ve spíži) několik dní.
Nejen na Vánoce můžeš rajčata podávat v caprese, nebo je skvělý rajčatový salát, ale výborné jsou i samotné měsíčky či kolečka rajčete jemně posolené a opepřené. Caprese je jednoduché – na tento italský salát ti stačí nakrájený sýr mozzarella, střídavě proložený plátky nakrájených rajčat, vše sypané bazalkou, pokapané olivovým olejem a ochucené solí.
Tak co, navnadili jsme tě? A zkusíš to?
foto-zdroj: shutterstock.com