Femina.cz > Česká a světová kuchyně > Vánoční kuchařka: Kořeněná hovězí polévka
Vánoční kuchařka: Kořeněná hovězí polévka
Polévka je grunt a kdo ji nejí ani v adventní čas, ten je špunt.
Potřebujete:
• hovězí přední nebo pupek
• celer
• petržel
• mrkev
• cibule
• česnek
• nové koření
• bobkový list
• jalovec
• celý černý pepř
• mletý koriandr
• polévkové nudličky
• maggi
• sojová omáčka
• worcesterová omáčka
• koření kari
• hřebíček
• koření gyros
• sterilizované žampióny
• zelená petrželka
• mletý pepř
• sůl
Postup:
Do tlakového hrnce dáme maso, veškerou očištěnou kořenovou zeleninu, celé stroužky česneku, celou oloupanou cibuli, bobkový list, celý pepř, jalovec, hřebíček, nové koření, osolíme, zalijeme vodou a dáme vařit. S cibulí a česnekem nemusíme šetřit. Asi za ¾ hodiny odstavíme a necháme mírně prochladnout.
Vývar scedíme do jiného hrnce. Veškerou kořenovou zeleninu a maso pokrájíme na drobné kousky a přidáme do vývaru. Česnek propasírujeme a cibuli nakrájíme na kolečka a také přidáme do vývaru spolu s pokrájenými žampióny a nudličkami.
Přivedeme opět k varu a dochutíme mletým koriandrem, kari, gyrosem, sojovou omáčkou, worcesterovou omáčkou, maggi, mletým pepřem a solí.
Před podáváním přidáme nasekanou čerstvou zelenou petrželku.