Vánoční kuchařka: Kapr pětkrát jinak

Kapr je vánoční rybou a nikdo mu to neupře. Jeho úprav je mnoho, některé přinášíme právě teď.

Kapr s jogurtem

Ingredience:

•    ½  Kapra
•    Mouka
•    Paprika
•    Rybí  koření
•    Sůl
•    ½ kg bílého jogurtu
•    Mandle

Postup:

Vykostěné porce kapra obalíme v mouce s kořením, paprika, rybí koření a sůl. Vložíme do zapékací misky , zalijeme ½ kg jogurtu a poklademe nasekanými mandlemi. Zapékáme asi 20 -30 minut. Jako přílohu doporučuji vařené brambory pro zachování dietního pokrmu. Jinak jsou samozřejmě výborné hranolky.

Zdravý kapr

Ingredience:

•    4 porce kapra
•    sůl
•    citrónová šťáva
•    2 lžíce hladké mouky
•    2 lžíce rajčatového kečupu
•    2 dcl zakysané smetany

Postup:

Porce kapra pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet. Podlijeme je trochou vody, osolíme, přidáme kečup a dusíme. Měkké porce vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a povaříme. Pak vmícháme smetanu, omáčku uvedeme do varu, přidáme porce kapra a prohřejeme je.
Smetanu lze nahradit něčím dietnějším podle chuti.

Plněný kapr po jihočesku

Ingredience:

•    kapr
•    česnek
•    zeleninová směs (základ je celer, květák a červená kapie – v poměru množství 1:1:1 – vše nakrájíme na kostky) + trochu strouhanky

Postup:

Vykuchané půlky kapra nasolíme (doporučujeme z čerstvého, mražené nejsou vhodné), okořeníme směsí na ryby a potřeme česnekem. Můžeme vylepšit  kousky špeku, mrkví, jablkem – jenom v malém množství. Směsí hodně naplníme půlky kapra, přiklopíme a vše zabalíme do alobalu. Pečeme v troubě 60 minut. Podáváme s vekou nebo jiným pečivem.

Plněný vánoční kapr

Ingredience:

•    velký kapr
•    sůl, česnek, kmín a různé koření dle chuti
•    2 vajíčka
•    máslo nebo olej
•    žampióny, hrášek, oříšky (třeba buráky) salám nebo klobása, cibule, popř. dle chuti další zeleninu
•    2 rohlíky

Náplň do kapra :

dva žloutky vyšleháme s trochou másla, solí, česnekem a kořením. Přidáme ořechy, houby, hrášek, nakrájený salám, cibuli popř. další ingredience a na kostičky nakrájené rohlíky. Ze dvou bílku vyšleháme sníh, smícháme dohromady a nacpeme do kapra.

Postup:

Neporcovaného vykuchaného a umytého kapra naložíme na jednu noc do soli, česneku a kmínu. Potom ho znovu trochu opláchneme, naplníme plňkou, zašijeme, posypeme trochu kořením (třeba grilovacím) pokapeme olejem nebo máslem a dáme na hodinu a půl péct do trouby. Křupavého kapra pak celého vyjmeme na mísu a nazdobíme banánem, pomerančem atd. a servírujeme.

Kapr na jablkách

Ingredience:

•    1 kapr
•    100 g slaniny
•    4 jablka
•    maggi
•    sůl

Postup:

Slaninu nákrájíme na plátky a položíme na zapékací mísu. Na ně dáme osolené porce kapra. Jablky nakrájenými jako na štrůdl rybu zasypeme. Přidáme koření. Pečeme v troubě asi 25 minut.

1.12.2007 12:00| autor: Zuzka

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist