Femina.cz > Česká a světová kuchyně > Vánoční kuchařka: Kapr pětkrát jinak
Vánoční kuchařka: Kapr pětkrát jinak
Kapr je vánoční rybou a nikdo mu to neupře. Jeho úprav je mnoho, některé přinášíme právě teď.
Kapr s jogurtem
Ingredience:
• ½ Kapra
• Mouka
• Paprika
• Rybí koření
• Sůl
• ½ kg bílého jogurtu
• Mandle
Postup:
Vykostěné porce kapra obalíme v mouce s kořením, paprika, rybí koření a sůl. Vložíme do zapékací misky , zalijeme ½ kg jogurtu a poklademe nasekanými mandlemi. Zapékáme asi 20 -30 minut. Jako přílohu doporučuji vařené brambory pro zachování dietního pokrmu. Jinak jsou samozřejmě výborné hranolky.
Zdravý kapr
Ingredience:
• 4 porce kapra
• sůl
• citrónová šťáva
• 2 lžíce hladké mouky
• 2 lžíce rajčatového kečupu
• 2 dcl zakysané smetany
Postup:
Porce kapra pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet. Podlijeme je trochou vody, osolíme, přidáme kečup a dusíme. Měkké porce vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a povaříme. Pak vmícháme smetanu, omáčku uvedeme do varu, přidáme porce kapra a prohřejeme je.
Smetanu lze nahradit něčím dietnějším podle chuti.
Plněný kapr po jihočesku
Ingredience:
• kapr
• česnek
• zeleninová směs (základ je celer, květák a červená kapie – v poměru množství 1:1:1 – vše nakrájíme na kostky) + trochu strouhanky
Postup:
Vykuchané půlky kapra nasolíme (doporučujeme z čerstvého, mražené nejsou vhodné), okořeníme směsí na ryby a potřeme česnekem. Můžeme vylepšit kousky špeku, mrkví, jablkem – jenom v malém množství. Směsí hodně naplníme půlky kapra, přiklopíme a vše zabalíme do alobalu. Pečeme v troubě 60 minut. Podáváme s vekou nebo jiným pečivem.
Plněný vánoční kapr
Ingredience:
• velký kapr
• sůl, česnek, kmín a různé koření dle chuti
• 2 vajíčka
• máslo nebo olej
• žampióny, hrášek, oříšky (třeba buráky) salám nebo klobása, cibule, popř. dle chuti další zeleninu
• 2 rohlíky
Náplň do kapra :
dva žloutky vyšleháme s trochou másla, solí, česnekem a kořením. Přidáme ořechy, houby, hrášek, nakrájený salám, cibuli popř. další ingredience a na kostičky nakrájené rohlíky. Ze dvou bílku vyšleháme sníh, smícháme dohromady a nacpeme do kapra.
Postup:
Neporcovaného vykuchaného a umytého kapra naložíme na jednu noc do soli, česneku a kmínu. Potom ho znovu trochu opláchneme, naplníme plňkou, zašijeme, posypeme trochu kořením (třeba grilovacím) pokapeme olejem nebo máslem a dáme na hodinu a půl péct do trouby. Křupavého kapra pak celého vyjmeme na mísu a nazdobíme banánem, pomerančem atd. a servírujeme.
Kapr na jablkách
Ingredience:
• 1 kapr
• 100 g slaniny
• 4 jablka
• maggi
• sůl
Postup:
Slaninu nákrájíme na plátky a položíme na zapékací mísu. Na ně dáme osolené porce kapra. Jablky nakrájenými jako na štrůdl rybu zasypeme. Přidáme koření. Pečeme v troubě asi 25 minut.