Vánočka do formy s mandlemi a rozinkami

Suroviny

hladká mouka
400 g
cukr
120 g
vlažné mléko
200 ml
droždí
40 g
rozehřáté máslo
120 g
žloutek
2 ks
nastrouhaná kůra z citrónu
1 PL
sůl
1 špetka
muškátový oříšek
1 špetka
mletý fenykl
1 špetka
rozinky
100 g
mandle
50 g
máslo na vymazání formy
dle potřeby

Postup přípravy:

Do hrnku nalijte část mléka, rozdrobte do něj droždí, přidejte 2 lžíce mouky a lžíci cukru. Rozmíchejte a nechte vzejít kvásek. Mouku prosejte do mísy, část dejte stranou, přidejte do mísy sůl, citronovou kůru, muškátový oříšek, fenykl, žloutky rozmíchané se zbylým mlékem, cukr a vlažné máslo. Zalijte vzešlým kváskem, směs dobře rozmíchejte, postupně zahustěte zbylou moukou. Vypracujte vláčné, ne moc tuhé těsto, zakryjte ho utěrkou a nechte dobře vykynout. Pak do něj zapracujte rozinky a nasekané mandle. Formu na vánočku vytřete vrstvou másla, naplňte těstem a dobře ho vmáčkněte do stran. Zakryjte opět utěrkou a nechte alespoň půl hodiny kynout. Vánočku vložte do předehřáté trouby, prvních 10 minut pečte při vyšší teplotě, pak teplotu zmírněte a zvolna upečte dozlatova. Upečenou vánočku nechte asi půl hodiny chladnout ve formě, pak ji opatrně vyklopte a pocukrujte.

Foto zdroj: profimedia.cz

Hodnocení

3.1  Hodnoceno: 10x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
6.12.2017 2:00| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist