Valentýn: Láska prochází žaludkem

Vše začalo legendou o jednom knězi, který skrze svou lásku zbavil mladou dívku nevidomosti. Díky tomu se stal kněz Valentýn, po své smrti prohlášený za svatého, patronem lásky.

Každý rok 14. února se na jeho počest slaví svátek svatého Valentýna, jak ho známe dnes, který je věnován všem zamilovaným. Svou lásku si tento den lidé zvykli dokazovat malými dárky, květinami a přáníčky. Vedle toho je dalším archetypálním znakem svátku všech zamilovaných večeře při svíčkách. Dobré jídlo spojené s dobrým pitím jsou přeci výbornými afrodiziaky. Nechte se inspirovat Valentýnským menu restaurace Červená Tabulka.

Recepty Valentýnských pochoutek připravil šéfkuchař restaurace Červená Tabulka Tomáš Iltis. Pokud nemáte chuť, čas nebo náladu si jídla připravit sami, v Červené Tabulce je v období svátku najdete v jídelním menu.

RECEPTY

Tygří kreveta na citronové trávě pošírovaná v ochuceném vývaru s hráškovou kaší, sušenými rajčaty a pěnou z šampaňského Piper-Heidsieck

Suroviny:

Tygří kreveta 1 ks
Citronová tráva 1 ks
Hrášek (mražený) 100 g
Piper-Heidsieck  4 cl
Vejce – žloutek 1 ks
Sušená rajčata 20 g
Sůl – špetka dle chuti

Pracovní postup:

Hrášek (může být mražený) rozmixujeme, osolíme a opepříme. Rozmixovanou směs propasírujeme přes síto, čímž zbavíme hrášek slupek.
Krevetu vyloupeme ze skeletu, podélně nařízneme a „vystřívkujeme“ (zbavíme ji tenkého střívka, jež se nachází v horní části), nasolíme a propíchneme citronovou trávou. Do menšího hrnce nalijeme vodu, osolíme, zakápneme šampaňským a necháme zlehka zavařit. Poté vložíme krevetu do vývaru a pošírujeme cca 3 min. Do misky vložíme žloutek, sůl, Piper-Heidsieck a pomocí metličky vyšleháme tekutinu do krémové pěny.
Podáváme a zdobíme dle vlastní představivosti – pažitka, cibulové klíčky, bylinky atd.

Medová panacotta s malino-jahodovým tartare, čerstvými malinami v karamelové pavučině s želé z Piper-Heidsieck

Suroviny:

Smetana 1 dl
Želatina plátková 2 g – jeden plátek

Maliny čerstvé 10 g
Jahody čerstvé 10 g
Cukr krystal 10 g
Med 10 g
Máta 3 lístky

Pracovní postup:

Panacottu připravíme ze smetany, do které vmícháme med. Plátek želatiny namočíme do studené vody cca na 8 minut a necháme nabobtnat, poté rozpustíme na ohni v rendlíku s 3 lžícemi vody a vmícháme do smetany s medem. Ochucenou a promíchanou směs vlijeme do formiček vlastního výběru a necháme v chladu cca 2 hodiny.
Čerstvé maliny a jahody nakrájíme na drobné kousky a v misce dochutíme cukrem a natrhanými lístky máty. Karamelovou pavučinu připravíme ze směsi cukru a medu, kterou necháme v rendlíku s vodou pomalu svářet – tím, že se voda pomalu odpařuje, začne směs houstnout. Pavučinu vytvoříme např. tak, že lijeme karamelovou směs křížem krážem tenkým pramínkem přes kovovou naběračku. Karamel na naběračce ihned tuhne. Vzniklou pavučinu opatrně sejmeme. Želé připravíme z šampaňského Piper-Heidsieck a želatiny, se kterou pracujeme stejně jako u samotné panacotty, necháme nabobtnat, rozpustíme v malém množství vody, vmícháme ji do šampaňského a necháme zatuhnout cca 1 hod. Zdobíme čerstvými jahodami a mátou.

12.2.2008 12:00| autor: Redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist