Femina.cz > Rady a články o kráse > péče o zuby > bělení zubů > Úsměv, prosím: 10 potravin pro přirozeně bělejší zuby
Úsměv, prosím: 10 potravin pro přirozeně bělejší zuby
Zapomeňte na nepříjemné bělení zubů v zubařské ordinaci a rádoby účinné kosmetické přípravky pro zářivější chrup. Ke krásnému úsměvu vám dopomůže i vaše oblíbené ovoce, zelenina a další pochutiny!
Věřte nebo ne, i cesta ke kráse prochází žaludkem. Tak proč nespojit příjemné s užitečným a přirozeně si vybělit zuby, zatímco si budete pochutnávat na šťavnatém ovoci, oblíbené zelenině nebo jiných potravinách?
Chemické bělení zubů může dráždit dásně a zvyšovat citlivost zubů, ale přirozené bělení je bez rizika a vedlejších účinků. Proto si vezměte k ruce tužku a začněte si psát nákupní seznam jídel, která vám pomohou získat bělejší zuby!
Jedním z nejúčinnějších druhů ovoce, když jde o bělejší chrup, jsou jahody. Obsahují totiž kyselinu jablečnou, která postupně dokáže redukovat povrchové barevné nejednotnosti vašich zubů.
Vašim zubům prospějí i pomeranče, protože při jejich konzumaci se zvyšuje produkce slin, které působí jako přirozený odstraňovač skvrn ze zubů. A než vyhodíte slupky, přiložte je nejdříve vnitřní stranou k zubům a pořádně je pomerančovou kůrou vydrhněte. Nakonec si ústa vypláchněte vodou.
Enzym bromelain, který se přirozeně vyskytuje v ananasech, pomáhá odstraňovat zubní plak. Navíc bojuje proti bakteriím, které způsobují zápach z úst, takže vám pomůže i ke svěžímu dechu!
Kyselina jablečná, se kterou jsme se setkali už v jahodách, se (překvapivě) objevuje také v jablkách. Podílí se na bělení drobných skvrnek. Jablka také účinně odstraňují zbytky jídla a škodlivé bakterie.
Rozinky jsou malým nenápadným pomocníkem, který zvýší produkci slin. Výsledkem je několikanásobné oplachování vašich zubů a zabránění vzniku skvrnek.
Ze zeleniny se o slovo jako první hlásí mrkev. Je totiž plná vitamínu A, který příznivě ovlivňuje zubní sklovinu. Stejně jako jablka navíc mrkev působí jako přirozený zubní kartáček a pomáhá odstraňovat zbytky jídla a bakterie z ústní dutiny.
Železo obsažené v brokolici pomáhá formovat pomyslnou bariéru, jež chrání zubní sklovinu před poškozením.
Také při kousání tvrdého sýra se vám v ústech zvýší množství slin, o jejichž příznivém účinku již byla řeč. Sýr navíc obsahuje protein kasein, který dokáže předcházet úbytku zubní skloviny.
Sezamová semínka významně posilují kosti i zuby. Zároveň při jejich konzumaci dochází k odstranění zubního plaku.
Celulóza, která je součástí celeru, se podílí na bělení skvrn a barevných nejednotností ze zubů a pomáhá tak přirozenému bělení.
Takže s chutí na nákup a vaše zuby budou zářit. Nebo raději dáváte přednost chemickému bělení?
Foto zdroj: profimedia.cz