Udělej si medový podzim. Recepty z medu pro zdraví, krásu i štíhlou linii

O tom, že je med zázračný, už dávno víš, ale tušíš, jak zázračné účinky má pro tvou krásu, zdraví i štíhlou linii? Připrav si z něj s námi domácí peeling, čaj na kašel i proti chřipce a vyzkoušej vynikající recepty, díky nimž rozhodně nepřibereš.

Med, ta sladká zlatožlutá čirá hmota, hutná a tak dobrá a slaďoučká. Hmm, no kdo by jej neznal? Určitě si i ty na něm ráda smlsneš. Ale pozor! Med není jen taková dobrůtka a mlska do čaje či na chleba s máslem, je to nabušený parťák do nepohody, který ti může v mnohém pomoci. A nejen svojí sladkou chutí.

Med je starověká pochutina, kterou lidé do pradávna získávají od včel. A to vůbec neměli ponětí o nějakých jednoduchých cukrech, ani látkách, které med obsahuje. Prostě i před tisíci lety již lidé věděli, že je med nejen lahodný a dobrý, ale pomáhá k očistě a hojení spálenin, malých ranek i větších ran. Možná je to překvapivé, ale i ve Starověkém Egyptě med uctívali jako léčivý prostředek i lahodnou možnost dopřát luxus tělu vně a vnitřně.

Trocha teorie

Med je hustá a lepkavá kapalina, kterou tvoří včely (ale i jiný hmyz), a to díky sběru nektaru z květů a medovice. Různá barva medu je dána barvivy sesbíraných nektarů a medovice. Pro každé včelstvo je jejich med jakýmsi potravinovým skladem, spižírnou a zásobárnou energie. A představ si, že jedno včelstvo si v úlu vyrobí za rok i stovku kilogramů medu. A k přečkání zimy včelkám v úlu stačí jeden kilogram medu na měsíc! To je k nevíře, že?

medovy-podzim-1.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

Zázračný med

Med má lahodnou, a tak trochu zvláštní chuť a je plný užitečných látek prospěšných tvému tělu. Jakých? Obsahuje monosacharidy a mateří kašičku, jednoduché cukry (glukóza alias hroznový cukr a fruktóza alias ovocný cukr), oligosacharidy (cukry složené z více než dvou jednoduchých cukrů), vodu, dextriny a aminokyseliny, karoten, flavony a pylová zrnka, bílkoviny a volné organické kyseliny, najdeš v něm hromadu vitaminů (A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P) a minerálních látek (vápník, hořčík, fosfor, sodík, draslík, chlór, železo, křemík, mangan a další).

Tahle plejáda výživných látek, vitaminů a minerálů se stopovými prvky už opravdu stojí za pořízení sklenky medu. Ideálně ne ze supermarketu, ale raději přímo od včelaře, nebo z obchůdku zdravé výživy, mají jej i v mnoha bylinářstvích.

medovy-podzim-4.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

Díky svému složení má med efekt na:

  • krásnou a pěstěnou pokožku, vyrážky a akné,
  • hojení všemožných druhů ran (i pooperačních) a spálenin,
  • je přírodním antibiotikem, které pomáhá při kašli a plicních chorobách,
  • lahodí celému zažívání a střevům (využívá se k léčbě při otravách),
  • ničí bakterie a viry, a tak ti pomůže i při chřipce,
  • léčí afty a napomáhá zdravějším dásním a zubům,
  • lahodí celému zažívání, střevům i vylučování (využívá se k léčbě i při otravách),
  • trpíš-li nespavostí, med ti může pomoci,
  • také jsi-li často ve stresu a máš zvýšený krevní tlak, nebo jsi „pod tlakem“ okolností, cítíš únavu nebo dokonce nervové vyčerpání, je med to pravé ořechové (nebo spíše medové).

A protože je dobré nejen mít ve spíži něco, čím si pomůžeš, ale také vědět, jak s tím naložit, máme pro tebe pár „medových“ tipů.

Med a recepty pro zdraví

  • na nespavost – každý večer polévkovou lžíci medu
  • na vysoký tlak – 2x denně polévkovou lžíci medu
  • proti stresu – 3x denně polévkovou lžíci medu
  • na afty – polévkovou lžíci medu převaluj v ústech cca 5 minut a pak vyplivni
  • na dobré zažívání – polévkovou lžíci medu spolu s půlkou čajové lžičky skořice 2x denně
  • při kašli – 4x denně 1 lžíce medu, případně do horkého mléka a vypít

Lahodný čaj na nespavost

Dej do hrnku čajovou lžičku majoránky, čajovou lžičku oregana alias dobromyslu, vše zalij vroucí vodou a luhuj cca 5 minut. Poté sceď a přidej lžíci medu. Čaj vypij večer cca půl hodiny před spaním.

Medový čaj na chřipku

Lžička mleté skořice, lžička mletého či drceného tymiánu, 5 drcených hřebíčků a kousek (ideálně 1/2 cm) zázvoru. Vše zalij vroucí vodou a luhuj cca 15 minut. Sceď a přidej lžíci medu. Pij 3x denně.

Na dýchací potíže

V hrnku zalij vroucí vodou lžičku fenyklu, tymiánu, majoránky a nadrobno krájený stroužek česneku. Po 10 minutách sceď, přidej lžíci medu a pij 3x denně.

medovy-podzim-2.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

Med pro krásu

Medová maska na obličej

V misce smíchej lžíci medu se lžící olivového oleje a lžící bílého jogurtu. Nanes na obličej mimo očí (můžeš i na rty) a nechej působit cca 20 minut. Poté smyj vlažnou vodou.

Medový peeling

Do misky dej lžíci ovesných vloček, lžíci medu, spolu s čajovou lžičkou mleté kávy. Promíchej a hmotu si nanes na obličej. Jemně krouživými pohyby masíruj celou pokožku obličeje mimo očí. Tenhle peeling je však výborný i na celé tělo, povislé paže a stehna či zadeček. Poté smyj vlažnou vodou a ošetři obličej denním krémem, jiné partie pleťovým balzámem.

Jak med využít v kuchyni?

Med je tedy výživná a zdraví prospěšná mňamka, vhodná nejen na chleba s máslem, do perníku či čaje (i když takový lahodný třeba bylinkový čajík není v těchto sychravých dnech od věci), ale i k netradičnímu využití pro pečení masa, ryb či do omáček. A o moučnících ani nemluvím. Tady máš pár osvědčených receptů:

Zeleninový salát s medem

Budeš potřebovat zhruba 250 g ředkviček, 1 hlávku ledového salátu, 1 papriku, 1 cibuli, 3 lžíce vinného octa, 1 čajovou lžičku medu, 1 čajovou lžičku hořčice na zálivku, špetku soli a pepře, pár snítek pažitky a sezamová semínka.

Ředkvičky nakrájej na tenká kolečka, salát na proužky, papriku a cibuli na kostičky. Vytvoř zálivku smícháním vinného octa, medu a hořčice. Dej zeleninu do misky, dochuť solí a pepřem, poté zalij zálivkou a důkladně promíchej. Naporcuj do misek či na talířky, a posypej nasekanou zelenou pažitkou a sezamovými semínky.

medovy-podzim-3.jpg

Zdroj: Shutterstock.com

Losos na medu

Na tento skvělý recept potřebuješ 6 lžic medu, 5-10 lžic oleje, 3 plátky lososa. Špetku soli a pepře, případně koření na ryby.

Lososové plátky omyj, osuš a z obou stran osol, opepři a posypej kořením na ryby. Do pečicí mísy s víkem (skleněné, keramické či smaltované) dej 5-10 lžic oleje (dle velikosti mísy a masa), na to pokládej lososa a na každý plátek poté dej 2 lžíce medu. Přikryj víkem a v předehřáté troubě (na cca 185 °C) peč nějakých 35 minut. Podávej lososa s vařenými brambory.

Kuřecí maso s medovou omáčkou

Tady ti postačí 4 kuřecí prsní řízky, 4 lžíce medu, 4 lžíce másla, 2 lžičky citronové šťávy a sůl s pepřem.

Kuřecí řízky malinko naklepej a osol, opepři. Na pánvi rozpusť máslo, med a citronovou šťávu. Když se vytvoří pěna, vlož tam řízky a z obou stran je zvolna opékej. Můžeš jednou podlít půl sklenkou vody. Podávej s brambory nebo i s rýží.

Tak co říkáš, půjdeš letos na podzim do medu? Neprohloupíš, jen tím získáš! Nebo ho už ve svém životě dávno máš? Poděl se s námi o to, jak jej využíváš!

Foto: Shutterstock.com

23.10.2020 7:00| autor: Pavla Košík Jelínková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist