Femina.cz > Vše o zdraví > Tak trochu jiná kuchyně: Kytkožroutská
Tak trochu jiná kuchyně: Kytkožroutská
To, že si můžeš pochutnat na pampelišce nebo sedmikrásce, už asi víš, ale že bys zkusila třeba orchidej nebo šeřík zařadit do tvého jídelníčku, tě určitě ani nenapadlo. Ale to je škoda. Jíst totiž můžeš hromadu květin, o kterých jsi to netušila. Pojď se spolu s námi podívat na to, jaké zkusit a jak si je připravit.
Květin, které můžeš jíst a tvé tělo z nich bude mít příjemný profit, je celá řada. Některé je nutno před mlsáním trochu více upravit, ale jiné jsou nejen vůní, ale i chutí sladké, a nemusíš s nimi dělat téměř nic. Postačí ti jen z vybraných kousků vyjmout pestíky, tyčinky a pořádně je umýt. Určitě si ale vybírej vždy kytky neuvadlé a dobře rozvité. Jen tak si dopřeješ ten správný kytkožroutský zážitek.
Než se na mlsání vrhneš, pamatuj, že ne všechny kytky jsou jedlé, pozor si dej na šalvěj, hrachory, narcisky, azalku, oleandr nebo rododendron. Ty by tvému zažívání moc neprospěly a netradiční mlsání by se změnilo minimálně v žaludeční obtíže. Ale teď už k těm, které ti chutnat budou.
Pampeliškové hody
Určitě znáš pampeliškový med, ale pampeliška je díky obsahu draslíku, minerálů a antioxidantů vhodná i na jiný způsob. Třeba do salátů. A to nejen do zeleninového, ale i ovocného nebo třeba těstovinového, či toho s masem, ideálně s rybím. Tomu dodá neobvyklou chuť. Výborně ladí i se sýrovou pomazánkou na chlebu. Můžeš si zkusit pár květů osmahnout na trošce másla. Odměnou ti bude slaďoučký pamlsek s medovou příchutí. Pampeliškovými okvětními lístky lze skvěle dochutit vařenou rýži, která získá na exkluzívní chuti i vzhledu. No a přidat si je můžeš i do vína.
Orchidej
Je krásná, ale i velmi, opravdu velmi chutná. Hodí se jako jedlá dekorace do nápojů, koktejlů a vína či šampíčka. Skvěle chutnají obalené květy v moučkovém cukru, nebo naopak jako jednohubky se sýrem, ideálně eidamského typu. A když si dáš krajíc chleba s máslem a na ně pár květů orchidejí, nevýslovně si pochutnáš. A máš-li v plánu připravit obložený talíř, orchidej ti v něm udělá nejen neobvykle krásný doplněk, ale bude to i chutný originální kousek.
Zimolez
Květy zimolezu chutnají medově a jsou skvělé k mlsání jen samotné, spolu s melounem, nebo v ovocném salátu jakéhokoliv typu a složení. Rozumí si výborně s avokádem, papájou, broskví, banánem a dalším ovocem. Může být doplňkem stolu, talíře, i nealko nápoje či koktejlu. Zajímavě chutná s plátky šunky či chlazeného uvařeného hovězího masa.
Sedmikráska
Drobná, krásná a plná živin bude super společníkem všech možných salátů i oblohy k teplým pokrmům s masem. Výborná je také ve vařené rýži, či bramborách. Sedmikráska může ozvláštnit mnohé pochoutky – v celých květech i jemně nasekaných.
Šeřík
Nádherné voní i chutná. Je křehoučký a sladký, k využití do mléčných mlsek s jogurtovým nebo zakysaným základem. Je mňamózní v každém jogurtu, tvarohu, či kefíru. Chutná také s pečivem a taveným či přírodním sýrem. Zkus si udělat třeba šeříkové mléko, které dostává s kvítky šeříku nebývalou příchuť.
Fialka
Fialka se dá jíst téměř celá. Tedy její květy a lístky. Ale bacha na ni! Hodně barví, takže při využití v kuchyni pozor na to, ať nemáš modré či fialové prsty a ruce. Na druhou stranu s fialkou můžeš dobarvit želatinu, puding, mléko, tvaroh i jogurt. Nebo šup s ní do salátu – ovocného i zeleninového. Bude také barevný. A dodá každé mňamce výraznou a nasládlou chuť. A chceš-li něco extra, pak fialku zamraž do ledových kostek a přidej do koktejlu či jiného nápoje. Dozdobit s ní můžeš i chlebíčky, či jednohubky, nebo studenou kuchyni s masem.
Měsíček lékařský
Má lehce pikantní chuť, tak trochu jako pepřovou. Proto se hodí od vařené rýže a těstovin, polévek i omáček. Výborně chutná v čaji i kávě, kterým dodá peprnou příchuť. Rozumí si i se zeleninovým, masovým či těstovinovým salátem, nebo vaječnými pomazánkami a omeletami. Zajímavě chutná i v bublanině. A když na kuře pečené v troubě dáš nakonec na pár minut květy měsíčku, budeš mít originální chuť i pokrm.
Ibišek
Květy ibišku jsou super jen tak anebo i kandované jsou skvělé. Výborný je z nich také čaj, ale udělat si můžeš i studený nápoj, který má svěží nakyslou chuť a dodá ti živiny, vitamíny a nakopne tě energií do horkých dní. Ibiškem doladíš sladké dezerty jako ovocné a mléčné poháry, šlehačku, zmrzlinu i lívance, nebo palačinky. Tam všude ti dobře poslouží a pozdvihne tvé kuchařské umění na vyšší level.
Šípková růže
Ta je vitamínovou bombou, obsahuje množství vitamínu C, B a E. Dej si ji jako lahodný a krásně vonící nápoj, jako součást tvarohu, pomazánky i jogurtových dezertů. Skvěle dozdobí ovocné sorbety, saláty a drinky nebo víno. Květ šípkové růže patří k super jedlé ozdobě, jež nejen krásně vypadá, ale i voní a chutná.
Bezové květy
Jsou dost profláknuté, stejně jako pampeliškový med. Ale nejen jako sirup, med a šťávu můžeš bezové květy využít. Pochutnej si na smažených květech v trojobalu, anebo na bezové polévce. V palačinkovém těstě jsou téměř neodolatelné. Zažiješ neočekávanou smršť pro chuťové buňky. Čaj také není k zahození. Je zdravý a pomáhá hlavně při nachlazení. Sirup lze využít ředěný na zdravý letní nápoj, kterým nikdy nic nezkazíš a vždy si pochutnáš.
Levandule
Jemná a něžná květinka se sladkou vůní pasuje do zmrzlinových pohárů, dezertů, s ovocem i čokoládou, s níž souzní v zajímavé kombinaci chutí. Dodáš šmrnc všem ovocným salátům a neotřele ji můžeš využít i v sorbetu nebo šampíčku, kde ji málokdo čeká.
Maceška
Krásná, elegantní a slušivá jedlá dekorace pro všechny zákusky, dezerty, poháry a koktejly – to je maceška. Úžasná je v karamelu nebo kandovaná. Šmrncovní je i v ovocných salátech.
Karafiát
Jeho květy tě okouzlí, jsou totiž nejen krásné, ale i sladké. Výborné na ozdobu mléčných a zmrzlinových dezertů, do ovocných salátů a nápojů, včetně vína. Mohou být atraktivní jedlou součástí tabule, talířů a stolu. Mňamózně chutná karafiátový sirup i ocet k dochucení salátu, nebo k marinování masa. Výborně ladí se zauzeným sýrem, či plátky studeného masa.
Pár zajímavých receptů pro tvoji kytkožroutskou kuchyni
Studený nápoj z ibišku
Hrst ibiškových květů zalij 2 litry vody a nechej louhovat do druhého dne v lednici. Přeceď a máš skvělý svěží nápoj plný živin. Můžeš podávat s ledem, ale i bez něj je výborný a dobře tě nejen ochladí, ale hlavně osvěží a nebudeš mít po něm vůbec žízeň a navíc plno energie.
Polévka s fialkou a pampeliškou
Potřebuješ 1 polévkovou lžíci másla, 1 polévkovou lžíci polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1 vejce, 1 hrst fialek a 1 hrst pampelišek, 1,5 litru vody, trochu pažitky a petrželky.
Z másla a mouky udělej jíšku, spíše světlou a zalij ji vodu, míchej a povař asi 5 minut. Fialky a pampelišky nakrájej a osmahni na másle. Vlož do polévky. Dochuť solí a pepřem, nakonec vmíchej vejce. Talíře dozdob sekanou petrželkou a pažitkou.
Karafiáty a orchideje v karamelu
Potřebuješ 2 polévkové lžíce cukru, dvě polévkové lžíce másla, orchideje a karafiáty
Dvě polévkové lžíce krupicového cukru vsypej do rozpuštěného másla na pánvi, a míchej až zhnědne a karamelizuje. Poté odstav a namáčej do něj jednotlivé květy. Ulož na pečící papír na tácek. Po oschnutí je lze samotné mlsat, nebo s nimi dozdobit dezerty.
Zkoušela jsi něco z květů jíst? Máš nějaký prima receptík? Poděl se o něj s námi!
Text: Pavla Jelínková
Foto: Profimedia.cz