Femina.cz > Česká a světová kuchyně > Tipy a triky, které si předávají generace
Tipy a triky, které si předávají generace
·Aby se ovocné knedlíky nepřilepily
·Bylinky musejí počkat
·Česnek nevyschne
·Jak na med
·Jak na tuhé máslo
·Jak uchovat maso bez mražení
·Odstranění zápachu z ryb
·Plíseň v krabici na chléb
· Aby se ovocné knedlíky nepřilepily
Aby se ovocné kynuté knedlíky při vaření v páře nepřilepily na pařák, dáme na dno kousek pečícího papíru, který předtím propícháme vidličkou, aby mohla pára procházet.
· Bylinky musejí počkat
Bylinky do pokrmů nadrobno pokrájíme teprve krátce před dokončením, aby neztratily své aroma. Do omáčky je přidáváme, až ji rozmícháme, zahustíme
a povaříme.
· Česnek nevyschne
Česnek nám nevyschne a dá se dobře loupat, když ho doma rozebereme na jednotlivé stroužky, uložíme do sklenice se šroubovacím uzávěrem a vložíme do lednice. Lednice nechytí pach česneku a my si bereme potřebné množství.
· Jak na med
Pokud potřebujete do receptu med, namočíme nejprve lžičku do kuchyňského oleje a pak med krásně ze lžičky sklouzne.
· Jak na tuhé máslo
Tuhé máslo z ledničky na namazání chleba nebo jinou rychlou potřebu krájíme škrabkou na brambory.
· Jak uchovat maso bez mražení
Čerstvé maso, které nechceme po nákupu hned zpracovat, můžeme uchovat 2-3 dny v chladničce bez mražení, pokud ho potřeme po celém povrchu vrstvou oleje. Naše babičky ke stejnému účelu používaly utěrku namočenou v octě, do níž maso zabalily a uložily do chladna.
· Odstranění zápachu z ryb
Ne každému je příjemné intenzivní aroma čerstvých ryb. Bohužel se dost dlouho drží nejen na rukou, ale také na nádobí, ve kterém jsme ryby připravovali. Zbavit se ho můžeme tím, že ruce a nádobí potíráme kávovou sedlinou.
· Plíseň v krabici na chléb
Chléb by se neměl ukládat v igelitových sáčcích, ale nejlépe ve lněné a čisté utěrce. Takto zabalený nezplesniví. Ve schránce na chléb se nevytvoří plíseň, když ji jednou za týden vymyjeme octovou vodou. Ocet spolehlivě ničí bakterie.
Petra Fickerová