Super Dieta 5:2, která funguje a tři skvělé recepty navrch

Možná jste už slyšeli o dietě, která lze nejvýstižněji vyjádřit čísly 5:2. Spočívá totiž v tom, že pět dnů v týdnu jíte zcela běžně a v ničem se neomezujete, dva dny pak trochu strádáte a máte omezený příjem kalorií. Přísahají na ni hollywoodské hvězdy, ale i někteří lékaři. Drží ji stovky tisíc lidí a opravdu funguje!

Co jíst během dvou „chudých“ dní, kdy se doporučuje denní kalorický příjem pro ženu 2100 kJ a pro muže 2512 kJ?

  • Bílkoviny: zejména libové kuřecí a krůtí maso, ořechy a luštěniny.
  • Zeleninu: neomezeně, doporučuje se fenykl, špenát, kapusta, salát, rajčata, papriky.
  • Ovoce: všechny citrusy, zejména mandarinky, které obsahují látky chránící před obezitou, grep (obsahuje málo kalorií), dále vodní meloun, jablko, borůvky (podle nových průzkumů štěpí tuky).
  • Sacharidy: vynechte těstoviny a brambory, nahraďte je hnědou rýží, quinoou, kuskusem či bulgurem.
  • Mléčné produkty: volte ty s nízkým podílem tuku.

10 pravidel pro hubnutí

  1. Zvažte se, změřte i obvod pasu. Vše si zapište.
  2. Veďte si deník, kam si budete zapisovat vše, co sníte.
  3. Najděte si parťáka.
  4. Dietní jídla si připravte dopředu, v „chudých“ dnech nechoďte nakupovat potraviny.
  5. Čekejte, než se najíte, přepadne-li vás hlad, vyčkejte 15 minut, pokud neustoupí, najezte se.
  6. Buďte aktivní, a pokud vás honí mlsná, myslete na to, že si koláč dopřejete zítra.
  7. Za „hubené“ dny zvolte pondělí a čtvrtek, nevynechávejte snídani!
  8. Nepanikařte, pokud po nějaké době váha nepůjde dolů tak rychle. Myslete na to, že o to dlouhodobější bude výsledek.
  9. Řiďte se svými pocity. Pokud vám dieta nedělá dobře, přestaňte.
  10. Usmějte se na sebe a pogratulujte si. Každé zvládnutí „hubeného“ dne je výkon, který stojí za pochvalu.

10 Pravidel pro vaření

  1. Neomezujte tuky úplně, zeleninu je lepší konzumovat s kapkou olivového oleje, vitaminy pak tělo lépe vstřebá.
  2. Vařte na nepřilnavé pánvi.
  3. Vařte více na páře. Zeleninu omyjte, nechávejte na ni slupky.
  4. Některá zelenina je přínosnější vařená: mrkev, špenát, houby, chřest, papriky, rajské. Vařením se ale ztrácí vitamin C, proto také jezte dostatek zeleniny v syrovém stavu.
  5. Více vitaminu ze zelí či salátu tělo dostane, pokapete-li je citronovou či pomerančovou šťávou.
  6. Maso připravujte s kůží, ale jezte bez ní.
  7. Jídlo dochucujte chilli, balzamikovým octem, čerstvými bylinkami.
  8. Na polévku používejte zeleninový vývar, nezahušťujte bramborami, ale luštěninami.
  9. Pokud se nemůžete obejít bez cukru, používejte sirup z agáve či stévii.
  10. Jídlo před přípravou zvažte.

článek

Nemáte tušení, jak by takový jídelníček měl vypadat? Tak tady máte hned tři skvělé recepty, které se vám určitě budou hodit:

Máslová dýně s cuketou a rajčaty (1038 kJ na porci, recept pro dva)

  • 300 g cuket
  • 400 g dýně, oloupané
  • 10 cherry rajčátek
  • 6 černých oliv
  • šťáva z půlky citrónu
  • hlavička česneku
  • hrst čerstvého tymiánu
  • sůl, pepř

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do zapékacího kastrolku nalijte olivový olej, dejte do něj nakrájenou zeleninu a zalijte šťávou z půlky citrónu. Zapékejte 25 minut, servírujte se sýrem feta (+550 kJ).

Dušená čočka (1480 kJ na porci, recept pro dva)

  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 2 bobkové listy
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžíce vinného octa
  • petrželka
  • citrón

Zeleninu nakrájíme na kostičky, orestujeme na troše olivového oleje. Přidáme bobkový list, osolíme, opepříme. Dusíme 5 minut. Poté přidáme propláchnutou čočku a sterilizovaná rajčata. Vaříme doměkka 20 minut, podle potřeby podléváme vývarem. Ze směsi vyjmeme bobkové listy, podáváme s nasekanou petrželkou.

Pikantní kastrůlek s fazolemi a chorizem (1125 kJ, recept pro dva)

  • 30 g choriza
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • plechovka červených fazolí
  • plechovka rajčat
  • lžíce rajčatového protlaku
  • lžíce papriky
  • 2 lžíce vody
  • petrželka
  • sůl, pepř

Rozehřejte pánev, přidejte nakrájené chorizo, cibuli, česnek, vařte pět minut, poté přidejte fazole, rajčata, protlak a papriku, můžete přidat i chilli. Vařte 15 minut za občasného míchání, přidejte vodu. Můžete si k tomu dát kuskus (+500 kJ).

Foto zdroj: profimedia.cz, thinkstockphotos.com

17.3.2015 6:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist