Femina.cz > Vše o hubnutí > Diety a jak na ně > druhy diet > Super Dieta 5:2, která funguje a tři skvělé recepty navrch
Super Dieta 5:2, která funguje a tři skvělé recepty navrch
Možná jste už slyšeli o dietě, která lze nejvýstižněji vyjádřit čísly 5:2. Spočívá totiž v tom, že pět dnů v týdnu jíte zcela běžně a v ničem se neomezujete, dva dny pak trochu strádáte a máte omezený příjem kalorií. Přísahají na ni hollywoodské hvězdy, ale i někteří lékaři. Drží ji stovky tisíc lidí a opravdu funguje!
Co jíst během dvou „chudých“ dní, kdy se doporučuje denní kalorický příjem pro ženu 2100 kJ a pro muže 2512 kJ?
- Bílkoviny: zejména libové kuřecí a krůtí maso, ořechy a luštěniny.
- Zeleninu: neomezeně, doporučuje se fenykl, špenát, kapusta, salát, rajčata, papriky.
- Ovoce: všechny citrusy, zejména mandarinky, které obsahují látky chránící před obezitou, grep (obsahuje málo kalorií), dále vodní meloun, jablko, borůvky (podle nových průzkumů štěpí tuky).
- Sacharidy: vynechte těstoviny a brambory, nahraďte je hnědou rýží, quinoou, kuskusem či bulgurem.
- Mléčné produkty: volte ty s nízkým podílem tuku.
10 pravidel pro hubnutí
- Zvažte se, změřte i obvod pasu. Vše si zapište.
- Veďte si deník, kam si budete zapisovat vše, co sníte.
- Najděte si parťáka.
- Dietní jídla si připravte dopředu, v „chudých“ dnech nechoďte nakupovat potraviny.
- Čekejte, než se najíte, přepadne-li vás hlad, vyčkejte 15 minut, pokud neustoupí, najezte se.
- Buďte aktivní, a pokud vás honí mlsná, myslete na to, že si koláč dopřejete zítra.
- Za „hubené“ dny zvolte pondělí a čtvrtek, nevynechávejte snídani!
- Nepanikařte, pokud po nějaké době váha nepůjde dolů tak rychle. Myslete na to, že o to dlouhodobější bude výsledek.
- Řiďte se svými pocity. Pokud vám dieta nedělá dobře, přestaňte.
- Usmějte se na sebe a pogratulujte si. Každé zvládnutí „hubeného“ dne je výkon, který stojí za pochvalu.
10 Pravidel pro vaření
- Neomezujte tuky úplně, zeleninu je lepší konzumovat s kapkou olivového oleje, vitaminy pak tělo lépe vstřebá.
- Vařte na nepřilnavé pánvi.
- Vařte více na páře. Zeleninu omyjte, nechávejte na ni slupky.
- Některá zelenina je přínosnější vařená: mrkev, špenát, houby, chřest, papriky, rajské. Vařením se ale ztrácí vitamin C, proto také jezte dostatek zeleniny v syrovém stavu.
- Více vitaminu ze zelí či salátu tělo dostane, pokapete-li je citronovou či pomerančovou šťávou.
- Maso připravujte s kůží, ale jezte bez ní.
- Jídlo dochucujte chilli, balzamikovým octem, čerstvými bylinkami.
- Na polévku používejte zeleninový vývar, nezahušťujte bramborami, ale luštěninami.
- Pokud se nemůžete obejít bez cukru, používejte sirup z agáve či stévii.
- Jídlo před přípravou zvažte.
Nemáte tušení, jak by takový jídelníček měl vypadat? Tak tady máte hned tři skvělé recepty, které se vám určitě budou hodit:
Máslová dýně s cuketou a rajčaty (1038 kJ na porci, recept pro dva)
- 300 g cuket
- 400 g dýně, oloupané
- 10 cherry rajčátek
- 6 černých oliv
- šťáva z půlky citrónu
- hlavička česneku
- hrst čerstvého tymiánu
- sůl, pepř
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do zapékacího kastrolku nalijte olivový olej, dejte do něj nakrájenou zeleninu a zalijte šťávou z půlky citrónu. Zapékejte 25 minut, servírujte se sýrem feta (+550 kJ).
Dušená čočka (1480 kJ na porci, recept pro dva)
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
- 2 bobkové listy
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžíce vinného octa
- petrželka
- citrón
Zeleninu nakrájíme na kostičky, orestujeme na troše olivového oleje. Přidáme bobkový list, osolíme, opepříme. Dusíme 5 minut. Poté přidáme propláchnutou čočku a sterilizovaná rajčata. Vaříme doměkka 20 minut, podle potřeby podléváme vývarem. Ze směsi vyjmeme bobkové listy, podáváme s nasekanou petrželkou.
Pikantní kastrůlek s fazolemi a chorizem (1125 kJ, recept pro dva)
- 30 g choriza
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- plechovka červených fazolí
- plechovka rajčat
- lžíce rajčatového protlaku
- lžíce papriky
- 2 lžíce vody
- petrželka
- sůl, pepř
Rozehřejte pánev, přidejte nakrájené chorizo, cibuli, česnek, vařte pět minut, poté přidejte fazole, rajčata, protlak a papriku, můžete přidat i chilli. Vařte 15 minut za občasného míchání, přidejte vodu. Můžete si k tomu dát kuskus (+500 kJ).
Foto zdroj: profimedia.cz, thinkstockphotos.com