Slaný koláč s květákovou náplní

Suroviny

hladká nebo polohrubá mouka
230 g
sůl
špetka
studené máslo nakrájené na kousky
150 g
žloutek z velkého vejce
1 ks
ledová voda
2-3 PL
pepř, sekaná pažitka
strouhaný muškátový oříšek
květák rozebraný na malé růžičky
1 ks
anglická slanina nebo uzený bůček nakrájený na kostičky
100 g
velká vejce
3 ks
smetana ke šlehání
280 ml
strouhaný sýr (ementál)
180 g

Postup přípravy:

Těsto: 230 g hladké nebo polohrubé mouky + trochu na poprášení pracovní plochy, špetku soli, 150 g studeného másla, nakrájeného na kousky, 1 žloutek z velkého vejce, 2-3 lžíce ledové vody, sůl, pepř, sekanou pažitku a strouhaný muškátový oříšek

Náplň: 1 květák rozebraný na malé růžičky, 100 g anglické slaniny nebo uzeného bůčku, nakrájené na kostičky, 3 velká vejce, 280ml smetany ke šlehání, 180 g strouhaného sýra (ementál)

Přísady na těsto zpracujte buď v robotu, nebo ručně. Pracujte rychle, aby se těsto nezačalo lepit. Když v něm zůstanou kousíčky másla, nic se neděje. Placku těsta zabalte do fólie a dejte aspoň na půl hodiny vychladit.

Vyjměte ho a nechte dojít do pokojové teploty. Pak ho na pomoučněné ploše vyválejte, aby bylo co nejtenčí. Vyložte jím dno a stěny koláčové formy s odnímatelným dnem o průměru 23 cm. Pečlivě vmáčkněte do okrajů, ale opatrně, abyste těsto neprotrhli. Přečnívající okraje odřízněte. Formu dejte na půl hodiny do chladničky.

Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Na těsto položte kolečko alobalu nebo pečicího papíru, zatižte je suchými fazolemi a korpus krátce předpečte; stačí dvanáct až patnáct minut. Opatrně sejměte papír s fazolemi a pečte ještě pět až sedm minut, dokud korpus jemně nezezlátne.

Mezitím dejte do kastrolu vařit osolenou vodu a pak v ní pět minut povařte růžičky květáku. Sceďte je a nechte vychladnout. V silnostěnné nepřilnavé pánvi vyškvařte slaninu, ale jen jemně, aby se nepřipálila. Nechte vychladnout.

V míse smíchejte vejce, smetanu, sýr a koření, přimíchejte květák i slaninu a směs vlijte do korpusu. Pečte asi půl hodiny, aby okraje těsta úplně zezlátly a náplň zpevnila.

Hodnocení

4.2  Hodnoceno: 9x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
19.8.2010 5:19| autor: Lenka Tůmová

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist