Šípková omáčka s kančím masem a červeným vínem

Suroviny

kančí maso (plec nebo kýta)
0,5 kg
slanina
10 dkg
mrkev
1-2 ks
menší petržel
1 ks
větší celer
1/4 ks
cibule
1 ks
červené víno suché
250 ml
silný šípkový čaj
150 ml
šípková zavařenina
3-4 PL
máslo nebo olej
2 PL
vývar
400-600 ml
špek
dle potřeby
sůl
dle chuti
kulička černého pepře
4 ks
bobkový list
2 ks
jalovec
1 špetka
tymián
1 špetka
citron
1 plátek

Postup přípravy:

  • Kančí maso prošpikujeme, nasolíme a orestujeme na pánvi s máslem nebo olejem.
  • Přidáme najemno nakrájenou cibuli a slaninu na kostičky. Vyškvaříme společně s výpekem z masa.
  • Maso vyjmeme a na výpek přidáme zeleninu a koření.
  • Vrátíme maso, podlijeme vínem a čajem, dáme pár lžic zavařeniny.
  • Vše opatrně dáme do pekáčku a vaříme v troubě, dokud kančí maso nezměkne.
  • Během pečení sledujeme výpek, nesmí se připálit. K dispozici máme vývar nebo vodu na podlití.
  • Když omáčce zredukujeme objem a maso je už měkké, nepodléváme už zbytečně vodou nebo vývarem. Ztratí se nám chuť.
  • Omáčku propasírujeme (pracnější přes plátýnko) nebo rozmixujeme. Důležité je z omáčky předem odstranit kuličky pepře, jalovce a také bobkové listy.
  • Podáváme s houskovým knedlíkem, kopečkem šlehačky a plátkem citrónu. Omáčku servírujeme ve stylu přelití na maso rovnou sběračkou nebo v omáčníku na stůl. Designová nádobka a možnost nabrat omáčky, kolik kdo má rád, je nejjednodušší a navíc je dekorací. Zavařenina smíchaná s trochou vody umožní na talíř vykouzlit „cik cak“ ozdobu.

Rychlejší příprava spočívá i v tom, že si kančí předem naložíme s rozpuštěným máslem, kořením a necháme přes noc v lednici. Maso do sebe natáhne chuť špeku a je výtečné.

Hodnocení

4.3  Hodnoceno: 9x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
12.2.2014 8:57| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist