SAMOSY

Suroviny

střední brambory, oškrabané a nakrájené na kostičky velké 1 cm
2 ks
mraženého hrášku
75 g
nízkotučný sprej na vaření
dle potřeby
cibule, nakrájené na kostičky
1/2
stroužek česneku, rozdrcený
1 ks
nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 ČL
mleté chilli
špetka
mletý koriandr
1/2 lžičky
mletý kmín, kurkuma, garam masala
špetka
špenát
30 g
šťáva z půlky citrónu
1 ks
nízkotučné tortillové placky
3 ks
sůl
podle potřeby
vejce
1 ks
čerstvý koriandr na ozdobu
podle chuti

Postup přípravy:

Na kostky nakrájené brambory vařte v hrnci vroucí osolené vody 5 minut, pak sceďte. Hrášek uvařte ve vroucí osolené vodě a pak sceďte. Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C/plynovou na stupeň 6) a plech na pečení vyložte pečicím papírem. Dno pánve postříkejte trochou nízkotučného spreje a postavte ji na střední plamen. Přidejte cibuli, česnek a zázvor a opékejte 3–4 minuty, až změknou, ale nezhnědnou, pak přidejte koření a opékejte ještě 1 minutu.

Vmíchejte předvařené brambory a směs lehce rozmačkejte vidličkou a pak teprve přidejte syrový špenát, citronovou šťávu a hrášek. Osolte a promíchejte. Okraje rozpůlených tortillových placek potřete rozšlehaným vejcem. Každou placku složte do tvaru kornoutu a okraje přitiskněte, jednu stranu ovšem nechte volnou pro náplň. Náplň rovnoměrně rozdělte mezi placky, dávejte pozor, abyste je nepřeplnili. Jinak byste je totiž nedokázali pořádně uzavřít. Otevřený konec tortillového kornoutu pomažte rozšlehaným vejcem, nechte 30–40 vteřin nasáknout, až začne lepit a pak k sobě pevně stlačte okraje. Můžete si pomoct vidličkou, ale dávejte pozor, abyste tortillu nepropíchli.

Samosy rozložte na plech. Každou potřete i zvenku dostatečným množstvím rozšlehaného vejce, ujistěte se, že jsou okraje zalepené a pak dejte plech do trouby na 10 minut, nebo dokud nebudou samosy zlatohnědé. Vyjměte z trouby podávejte teplé. Můžete je také nechat vychladnout, zabalit do pečicího papíru a zamrazit na jindy.

Recept je z knihy Špetka chuti (v originálu Pinch of Nom) a vydalo ji nakladatelství Esence.

spetka-chuti_potah.jpg

Zdroj: Euromedia.cz

Hodnocení

3  Hodnoceno: 12x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist