Salátománie po česku

V parném dni hledáme cokoli, co nás spíše osvěží, než zasytí. Obvykle netoužíme po teplém pokrmu, ale hlad v břiše kručí a třeba jej utišit. Restaurace proto vymýšlejí menu, které by strávníky nalákalo na studenou kuchyni, syrovou kuchyni a tedy zámořskou kuchyni – to vše jaksi po česku. 

Nejčastěji se inspirujeme ve Francii, kde se každému jídlu automaticky přikusuje bílá bageta. A ta musí mít tak jemné a křehké těsto, že pakliže ho stisknete prsty, mělo by střelhbitě vyskočit do původního tvaru. Bohužel nejschůdnější způsob, jak si takovou bagetu pořídit, je zajet si do francouzského pekařství. Ovšem arabskou placku, v podobě pro našince, seženete v jakémkoli marketu. Arabové ji natrhají, opečou, posypou kořením a svůj pitta salát tak „zahutňují“.

Od pekárny, kousek dál, v oddělení zeleniny, najdete i hlívu a klíčky, kterými doplňují saláty i vařené pokrmy třeba v Číně. Do salátu můžete zkusit opéct i ploché čínské nudle, a od nudlí už je to jen pomyslný krůček přes hranice Říma. Vedou sem nejen všechny stezky, ale i chuťové cesty…

Italové, namísto pečiva, míchají přímo do salátu těstoviny, které nejsou v žádném případě považovány za přílohu, nýbrž za součást pokrmu. Výborné vruty, kolínka, špagety, vrtule, mašličky,mušličky… uvaříte už za tři minuty.

Česi mají nejraději mišmaš

Při vylepšování salátu se polepšete

Média jsou plná dietních programů, ostatně sami víme, že v plavkách a letních hadříkách není milosrdně skryt ani jediný faldík, hitem stolování se tak stávají ovocné a zeleninové mísy.

1.   Když dressing, tak lehký, či ošálený – jogurtový
2.   Když olej, tak nejlépe olivový
3.   Když uzeninu, tak dietní šunku, když sýr, tak třicet procent tuku
4.   Když lžičku smetany pro chuť, tak na rostlinné bázi
5.   Když olej tak vinný, nebo citrónovou šťávu
6.   Když sůl, tak mořskou
7.   Když koření, tak špetičku
8.   Když povařit, tak jen chviličku
9.   Když kombinovat, tak v případě ovoce, pozor na „exotické“ alergie
10.   Když marinovat, tak nejlépe plody moře

Salát připravujte každopádně čerstvý a krájený na speciálním prkénku

Ale toho stereotypního krájení! Ačkoli saláty hýří všemi barvami duhy a můžete je připravit takřka kdekoli a kdykoli, je třeba počítat s časovou rezervou. Než začneme pro celou rodinu králíčků kouskovat travnatou dužninu, zkusme vedle vůní standardních druhů zeleniny, přivonět k Batávii a oživit mísu také natrhanými lístky, ne tak známého, ale o to zajímavějšího, červeného salátu…


Táta zelný salát, máma svěží salátnice a salátek Batávia

K masu, bez masa, k sýru i bez sýru, k těstovinám i bez nich, zkuste salát výjimečné chuti.
Vypadá jako zelený hlávkový salát, který vám roste na zahrádkách, ovšem je lehce říznutý křehkostí salátu ledového. Ostatně není divu, salát Batávia je totiž křížencem obou variant.

K červenému salátu se skvěle hodí:
osmažený arabský chléb
osmažené malé cibulenky
cherry rajčátka na půlky
olivový olej a vinný ocet

Dobrou chuť!

10.8.2007 12:00| autor: Markéta

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist