Rychlé domácí smetanové mascarpone

Suroviny

nepasterizovaná smetana ke šlehání
1 l
citrónový džus nebo šťáva
1 PL
cedník nebo větší sítko
1 ks
plátýnko nebo filtr do kávového překapávače
1 ks

Postup přípravy:

Nejdříve si připravíme vodní lázeň; vezmeme kovovou mísu, která zapadne do hlubokého hrnce, aniž by se dotýkala dna, ale aby byla posazena na okrajích hrnce, do hrnce nalijeme vodu tak, aby se dno mísy dotýkalo hladiny vody, ale aby mísa stále seděla na okrajích hrnce, mísu odstraníme a hrnec položíme na středně rozehřátý zdroj tepla, vodu přivedeme k varu. Smetanu nalijeme do mísy a mísu umístíme na hrnec nad vařící se vodu, teplotu snížíme na polovinu a smetanu zahříváme, často kontrolujeme teplotu pomocí teploměru, ta by se měla pohybovat okolo 87 °C. Smetanu příležitostně promícháme, přimícháme citrónový džus nebo šťávu a lehce mícháme, dokud se smetana nezačne srážet. Hrnec i s mísou sejmeme z plotny, zakryjeme poklicí a 10 minut necháme odstát, tvarohová hmota se zatím ještě více zahustí. Větší cedník nebo sítko vysteleme plátýnkem, nebo filtrem do kávového překapávače, mascarpone přecedíme. Sýr necháme vychladnout na pokojovou teplotu, vložíme do plastové nádoby a pevně uzavřeme. Mascarpone chladíme 24 hodin, aby získalo svou finální konzistenci, skladujeme v lednici.

Hodnocení

4.6  Hodnoceno: 12x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
14.8.2015 3:11| autor: viki11

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist