Ryba křížená s rajčetem má vliv na lidský organismus!

Co nás nezabije, to nás posílí aneb geneticky upravené potraviny
Také patříte k těm, kteří v supermarketech fanaticky hledají na obalech potravin zásadní informaci o tom, že suroviny, z nichž je pokrm vyroben, nebyly geneticky modifikovány Podobně zaměřených lidí je stále více, a to zejména mezi obyvateli evropských zemí. Na jedné straně přibývá příznivců takzvané bio stravy, na druhé se rozšiřuje i spektrum mutovaných plodin. Zní to sice moc hezky – větší, odolnější a chutnější plodiny, které navíc mohou člověka ochránit před různými chorobami. Ale…

Člověk versus příroda
Odpůrci geneticky modifikovaných rostlin bijí na poplach, neb v procesu vidí nevratné ohrožení životního prostředí s negativním dopadem na rostliny i živočichy včetně člověka. Například vznik alergií nebo častější rezistence na antibiotika Kdo ví. Jako vedlejší produkt pěstování upravených plodin však například vznikají odolné plevely, proti kterým je nutné používat více chemikálií. Ubývá tak brouků či ptáků, kteří tyto lidské pokusy prostě „nezvládli“. V Americe ohrozily zmutované plodiny přenosem pylu produkci bio farem, pokud tyto ležely v jejich blízkosti – došlo také ke kontaminaci polí, určených pro potřeby farmaceutických firem. Nespokojení byli také britští včelaři, neb jejich zákazníci nechtějí, aby včelí produkty obsahovaly pyl z upravených rostlin.

Ryba křížená s rajčetem
Genová manipulace zasahuje do flóry i fauny zároveň. Rajče například obsahuje gen arktické rybky a rázem je odolné proti mrazu. Genové inženýrství tak slaví řadu úspěchů. Očekávají se i plody, jejichž dozrávaní by řídil člověk podle své potřeby. Doba, která však od začátku pokusů a především využívání geneticky modifikovaných potravin uplynula, je zatím příliš krátká na to, aby byl stoprocentně ověřen dopad na životní prostředí a potravinový řetězec.

Co se dá sehnat u nás
Nabídka upravených rostlin a potravin podléhá přísným pravidlům. Včetně jejich zřetelného označení a odděleného prodeje. Setkat se můžeme například s geneticky upravenou sójou, kukuřicí nebo bramborami. Sóju a kukuřici mohou obsahovat také některé cukrářské, pekárenské nebo sušené výrobky, olej či sirup, cukr a nealkoholické nápoje.

Tipy feminy: Tisíc chutí KUSKUSU
Vitamin X je dosud záhadou. Čínský bylinkář se dožil 256 let!
Kofein je všude a blokuje adenosin. Jaká je kofeinová míra

10.5.2007 12:00| autor: Lenka Mašová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist