Femina.cz > Vše o hubnutí > Diety a jak na ně > Jak na dietní jídelníček > dietní jídla > dietní recepty > Revoluce v hubnutí: Zhubněte pomocí myšlení jednou provždy!
Revoluce v hubnutí: Zhubněte pomocí myšlení jednou provždy!
Sušenky, dortík nebo chipsy – jsou tak dobré, tak návykové a tak těžko se jim odolává. A je jasné, že zrovna dvakrát nesvědčí naší váze. Jenže jak se odnaučit sahat po čokoládě, když měl člověk fakt příšerný den? A jak zhubnout, když žádná dieta nefunguje? Zkuste to jinak! Zkuste zhubnout pomocí myšlenky! Budete překvapené, jak skvěle to funguje.
Nová dieta vás naučí označit příčiny vaší chuti na nezdravá jídla, zjistit, co způsobuje přejídání, zda je to nutkavá potřeb jíst, nebo třeba stres a osamění. Cílem je uvědomit si, co a jak jíte a lépe porozumět vašemu tělu a duši, pokud to dokážete, zhubnete. Cvičení se někdy mohou zdát divná, ale jejich úkolem je, abyste se plně koncentrovala na to, co jíte.
Cvičení pozornosti
- Zastavte se a rozhlédněte se kolem. Jak byste popsala místo, na němž se právě nacházíte, člověku, který zde nikdy nebyl?
- Zavřete oči a poslouchejte svůj vnitřní hlas.
- Zhluboka se nadechněte. Co cítíte?
- Jak se cítí vaše tělo? Jak vaše nohy? A co ramena? A váš žaludek?
- A co vaše mysl? Co se vám honí hlavou? Přemýšlíte? Plánujete? Máte strach? Vynášíte soudy?
- Účelem tohoto cvičení není kritizovat vše, co si myslíte či děláte, je to jakási hra na detektiva, jde o to uvědomit si, co vidíte, cítíte, slyšíte, co si myslíte. Možná vás stále bude lákat vůně čersvě upečeného chleba, nicméně s novými dovednostmi ji zvládnete překonat a vyberete si zdravější alternativu.
20 nádechů a výdechů
- Pohodlně se usaďte a zavřete oči. Při nádechu si představte balonek, který roste ve vašem břiše, při výdechu si představujte, jak z něho pozvolna uniká vzduch.
- Říkejte si potichu: nádech na první, výdech na první, nádech na druhou, výdech na druhou, pokračujte k číslu deset. A pak počítejte pozpátku od desítky do nuly. Snažte se uvědomit si každý nádech a výdech zvlášť. Cvičení můžete praktikovat, například máte-li chuť na něco nezdravého.
Malá meditace
- Každý den si vyšetřete zpoočátku 5 minut, poté 15.
- Nařiďte si budík na 5 minut.
- Posaďte se tak, abyste měla rovná záda, zavřete oči a normálně dýchejte. S každým nádechem a výdechem si uvědomte, jak se vám dýchá.
- Co se vám teď honí hlavou? Myšlenky? Emoce? Pojmenujte je a vraťte se zpátky k dýchání, představte si, že je to kotva, která vám umožní návrat.
Uvědomte si, co jíte
- Před každým soustem, které chcete pozřít, se zeptejte: „Jsem hladová?“ „Proč jím právě tohle?“ „Je tohle jídlo zdravé?“
- Jezte z menších talířků, važte si porce. Na talíři by měla být z půlky zelenina, čtvrtku mají tvořit proteiny (třeba maso, ryby, vejce, cottage sýr) a čtvrtku sacharidy (přílohy).
- Zpomalte kousání. Přestaňte jíst po deseti soustech, zkontrulujte váš hlad či pocit sytosti. Jezte co možná nejpomaleji, tělo si uvědomí, že je nasycená nejdříve za deset minut.
- Před každým jídlem se zeptejte, čím by se dalo vylepšit? Třeba těstoviny se dají nahradit za celozrnné. Kde jsou bílkoviny? Kolik porcí ovoce a zeleniny talíř obsahuje? Jak je barevný? Nebylo by dobré přidat něco zeleného? Nebo červeného, oranžového? Je tam zdravý tuk? (olivový olej, avokádo, oříšky, semínka).
Co jíst? Návrh jídelníčku
- Snídaně: vařené vejce, plátek celozrnného chleba, čaj
- Svačina: jablko s burákovým máslem, do vydlabané půlky jablka dáme lžíci burákového másla
- Oběd: pstruh připravený v troubě na lůžku z citronů s trochou olivového oleje, grilovaná zelenina, brambora ve slupce
- Svačina: hrst mandlí
- Večeře: rajská polévka s kukuřicí
Recept pro vás: Pstruh na lůžku z citronů
Potřebovat budete:
- 3 pstruhy
- 150 g másla
- 4 citrony
- bylinky
- sůl, pepř
- olivový olej
Postup:
Pstruhy důkladně umyjeme, následně osolíme, dovnitř každého vložíme plátek másla, a podle chuti bylinky, skvěle se hodí čerstvá pažitka, kopr nebo jarní cibulka. Ryby vložíme do pekáčku, který lehce vytřeme olivovým olejem a poklademe plátky citronů, pstruhy ještě pokapeme citronovu šťávou a pečeme v troubě při teplotě 200°C do zlatova.
Foto zdroj: Thinkstockphotos.com