Femina.cz > Vše o hubnutí > Diety a jak na ně > druhy diet > Řečtí mniši patří k nejzdravějším lidem na zemi. Zkuste jejich dietu
Řečtí mniši patří k nejzdravějším lidem na zemi. Zkuste jejich dietu
Řečtí ortodoxní mniši z kláštera na poloostrově Athos se dožívají v průměru o deset let více než průměrný Řek. Netrpí rakovinou, cukrovkou, kardiovaskulárními chorobami ani Alzheimerovou chorobou.
Lepšímu zdraví se netěší díky modlitbám, nýbrž díky svému životnímu stylu. Jejich týden je rozdělený na tři části: dny normální, postní a sváteční. Během tří postních dní se musejí zřeknout mléčných produktů, ryb, masa, alkoholu, vajec, oleje a jedí menší porce ořechů, ovoce, zeleniny, semínek a fazolí. Po tři normální dny jedí normální středomořskou stravu: vejce, olivy, ryby, mléčné výrobky – pozor, polotovary a cukr jsou ale stále mimo jídelníček. Dovolena je umírněná konzumace červeného vína (sklenka denně). V den sváteční, jak už název napovídá, si mohou dopřát všeho, co hrdlo ráčí, včetně červeného masa, mojita a čokolády – porce by ale měly být přiměřené.
Mniši jsou natolik vitální, mladiství a hlavně spokojení, že se jejich dieta stala předmětem vědeckého bádání. Zásadní otázka zněla, zda lze jejich životní styl přenést i do normálního života. Odpověď zní: „Jednoznačně ano.“ Lidé, kteří dietu vyzkoušeli, tvrdí, že nejen zhubli, navíc se jim ulevilo, že nemusejí počítat kalorie a například ve dnech svátečních neměli tendenci natláskat se vším, co jim přijde pod ruku. Navěky zapomněli na uměle upravovaná jídla a cukrem překypující potraviny.
Jak jíst podle mnichů? Ukázka jídelníčku:
Den normální (3 libovolné dny v týdnu)
Snídaně: Müsli s mlékem a ovocem nebo grilovaná broskev s řeckým jogurtem
Oběd: Kuřecí polévka s celozrnnou pitou nebo mrkvová polévka
Večeře: Pečené sladké brambory s olivovým olejem fetou a zeleným salátem nebo kuřecí salát s řeckým jogurtem a sklenkou červeného
Svačiny: Jablko, hrst ořechů či semínek nebo čtvereček hořké čokolády
Den postní (3 libovolné dny v týdnu)
Snídaně: Grilovaný grep nebo müsli
Oběd: Zeleninová nebo čočková polévka s kouskem celozrnného pečiva
Večeře: Pečené fazole s čerstvými rajčaty a hlávkovým salátem
Svačiny: Jakékoliv množství zeleniny nebo miska borůvek, ořechů a semínek
Den sváteční
Povoleno je jíst, co hrdlo ráčí, ale s rozumem.
Tak co říkáte, to nezní špatně, že?
Foto zdroj: profimedia.cz