Femina.cz > Vše o zdraví > Rajče – rajský plod pro krásu, zdraví i skvělou postavu
Rajče – rajský plod pro krásu, zdraví i skvělou postavu
Rajče je často nazýváno mnoha názvy, ale vždy jde o zeleninu, která je pevně spojena se základy mnoha jídel, salátů a příloh. V první řadě jsou rajčata nenahraditelnou potravinou, která obsahuje široké spektrum vitamínů a výživových složek, které jsou pro tělo potřebné.
Ochrana nejen pro srdce
Odjakživa se tvrdí, že jednotlivé plodiny mají tvar různých tělesných orgánů, abychom snadněji rozlišili, pro co jsou vhodné. Rajče velmi nápadně připomíná srdce a to nejen zevnějškem, ale i vnitřní strukturou, která je rozdělena do komor. Je tomu skutečně tak, v rajčatech nelze nalézt škodlivých látek, naopak složení vitamínů a stopových prvků je uzpůsobeno, aby správně fungovalo nejen srdce, ale celý oběhový systém.
Pro lidi s vysokým cholesterolem je pravidelná konzumace rajčat skvělou zbraní, která zabraňuje usazování škodlivého cholesterolu v těle a tím i snižuje možnost infarktu a mrtvice. Důležitou složkou pro oběhový systém je železo, to rajče obsahuje v hojném množství a stará se o jeho správnou funkci.
Mezi významné výživové složky patří vitamíny a jde především o vitamíny B, E a A, ty vám budou skvělými pomocníky především v letních dech, kdy se postarají o ochranu pokožky a budou příznivě působit proti jejímu stárnutí. Obsažený je v nich i beta karoten, ten je vhodný zdravou barvu pokožky a lepší ochranu před slunečním zářením. Samozřejmý je i obsah vitamínu C, který posílí organismus a postará se o zdravý vývoj kostí a kloubů.
Z minerálů je v rajčatech ve významném množství zastoupený vápník, draslík, fosfor, zinek, chrom a železo.
Zdravé hubnutí s rajčaty
Ačkoliv mohou rajčata působit sytě, tak se jedná o plodinu, která je z více než 90% tvořena pouze vodou, zbytek je tvořen bílkovinami, sacharidy a také stopovými prvky. Pro zdravé hubnutí je ideální zapojit rajčata do každodenního režimu a to nejlépe jako součást jídel. Rajčata urychlí i samotné trávení, je tedy doporučené je umístit mezi pečivo, kde jsou ideální s jinou dužnatou zeleninou, nejlépe s okurkou.
Díky celé škále důležitých složek rajče skvěle odbourává tuky a pomáhá k udržení správné vnitřní rovnováhy. V případě diet a hubnutí by měla být rajčata konzumována pravidelně a to i jako čerstvá rajčatová šťáva, která je doslova vitamínovou bombou.
Jak rajčata konzumovat
Při konzumaci rajčat je zapotřebí z nich vytěžit maximální množství všech důležitých výživových složek a to má rajče pouze v syrovém stavu. Jakoukoliv tepelnou úpravou se zbytečně připravujeme dávku vitamínů, které rajče obsahuje.
Dokonce i k vařeným, či smaženým, jídlům se doporučuje rajče podávat v syrové podobě. Díky své jedinečné chuti lze rajčata použít k většině pokrmů a je vhodné je umístit do pravidelného jídelníčku. Pokud jde o použití kečupu či protlaku, tak to jsou rajčatové polotovary, které jsou značně ochuzené o důležité složky, chuťově jsou příjemné, ovšem ze zdravotního hlediska na ně nelze nahlížet jako na dostatečný zdroj vitamínů a minerálů.
Konzumace by neměla být v nadmíře, aby nevznikla alergie, ale při pozření několika zralých rajčat denně si získáte aktivní a zdravý organismus.
Ačkoliv se lze setkat na trhu s mnoha druhy rajčat, tak jejich vlastnosti jsou u většiny druhů stejné. Pozor dejte pouze na nezralá a nahnilá rajčata, která by vám mohla uškodit. Ve všech ostatních případech se můžete těšit z jejich skvělých vlastností.
A co vy a rajčata? Máte je rádi? A jak si je nejraději upravujete? Napište nám své oblíbené recepty…
Foto zdroj: profimedia.cz