Femina.cz > Vše o zdraví > prevence > Proč baštit železo Jarní receptíky pro krásu i pro pupíky .-)
Proč baštit železo Jarní receptíky pro krásu i pro pupíky .-)
Jezte železo, ať vás jaro baví, s železem budete silní a zdraví! Odborníci zdravé výživy doporučují, vedle správné životosprávy, doplňovat železo nejlépe v tekuté formě, dvakrát, či třikrát ročně, zvláště potom při střídání ročních období, kdy je třeba posílit imunitu. Železo ocení organismus se sklonem k chudokrevnosti, ženy s těžkým průběhem periody, vegetariáni a vůbec všichni, kdo drží redukční, či bezlepkovou dietu. Lektvary a elixíry a jarní recepty, z kopřiv, špenátu, pampelišek, ředkviček i čaj na revma!
Což takhle dát si ředkvičky
Polévka z bílých ředkviček
Dušené ředkvičky na víně
Jíte dostatek zeleniny, ale přesto se cítíte skleslí, ochablí, nemůžete se rozhýbat, tělíčko vás neposlouchá
Symptomy nedostatku železa
. únava a vyčerpanost
. nesoustředěnost
. nechuť k jídlu
. návaly horka, či chladu
. bušení srdce
. dušnost
. časté infekce (záněty ústní dutiny)
. bolesti hlavy
Nemáte-li čehokoli dostatek, i krása má úbytek…
. bledost
. bledá nehtová lůžka nebo rýhované nehty
. lámavé vlasy
. kruhy pod očima
Železná lady
Pakliže máte naopak železa příliš, můžete trpět zácpami a migrénami. Zkrátka najděte si svého míru a když nevíte kudy přečtěte si návod, či se poraďte s lékárníkem.
Tip tzv. enhancement: pro snadnější absorpci železa jsou ideální vitamíny skupiny B a tradiční Céčko.
Některé přípravky již přímo obsahují vitamíny a ovocné koncentráty, které účinnost a vstřebávání železa usnadňují.
In vzhled mladých let
Mladé listy kopřivy a pampelišky umyjeme a rozmixujeme s vodou. Necháme asi dvě hodinky louhovat. Potom přecedíme nejlépe přes pláténko.
Doporučuje se užívat dvě polévkové lžíce nalačno denně po dobu alespoň čtvnácti dní.
Tip: z jarního bylinkového lektvaru si můžete namrazit kostečky. Každé ráno je jen hodíte do vody a vypijete.
Vaše pleť, vlasy, nehty a logicky i nálada se uzdraví i oživí. Pokud si přejete ještě větší nášup, dopřejte sobě i celé rodině polévku z jarních bylin
. dva až tři listy z jarních bylin (špenát, řebříček, mladé jahodové a fialkové listí, listy mladých kopřiv a pampelišek, jarní naťová cibule s natí, pažitka, petrželka)
. 3 dkg másla, pul litru hovězího vývaru nebo vývaru z masoxu
. půl litru smetany
. 4 žloutky
. sůl
. 2 dkg másla
. plátek bílé veky
Bylinky omyjeme, nakrájíme a dáme zpěnit na máslo.
Zalijeme vývarem a pět minut povaříme. Zředíme smetanou s rozšlehanými žloutky, prohřejeme, ale už nevaříme. Podle chuti dosolíme. Před podáváním ozdobíme nadrobno nakrájenou petrželkou a pažitkou a vsypeme na másle opečené kostičky veky.
Očista dočista – bříza, dubová kůra a psylium!
Pokud jste zimomřiví, jezte potraviny, která vás zahřejí… a naopak .-)
Kdo znal ten trik být stále fit Přece Pepek námořník!
A což takhle dát si špenát
Špenát se prý na první místo v seznamu potravin bohatých na železo dostal chybou v desetinné čárce při kampani americké vlády proti dětské anémii ve dvacátých letech, každopádně, umí-li se připravit, chutná báječně…
Špenátové tipy feminy:
Pepek není jediný! .-)
Lívanečky se špenátem
Lasagne se zeleninou a žampiony
Rizoletky
Špenátová polévka
Špenátová roláda
. 1/2 kg špenátového protlaku (nebo kopřiv)
. 3 vajíčka + 4 vajíčka na náplň
. 3 lžíce mouky
. sůl
. cibuli
Špenátový protlak posolíme, přimícháme 3 žloutky, 3 lžíce mouky, sníh ze 3 bílků. Dáme na vymazaný, moukou vysypaný plech a upečeme v rozehřáté troubě.Těsto je upečené, když se dá pěkně nožem v rohu zvednout a je zespodu zlatohnědé.
Necháme vychladnout a mezitím nakrájíme cibuli, dáme dusit do trošky vody, necháme odpařit, přidáme 4 vajíčka, osolíme a umícháme řídkou vaječinu. Natřeme na upečené těsto a srolujeme. Krájíme na řezy. Můžeme jíst teplé k vařeným bramborám nebo studené k pečivu.
Špenát s tofu
. 500 g čerstvých špenátových listů
. 100 g rozdrobeného tofu
. dvě lžíce oleje
. lžíci sezamových semínek
. sůl
Omytý a pokrájený špenát mírně osolíme a na rozehřátém oleji za stálého míchání osmahneme. Špenát vyjmeme, necháme okapat, osušíme na papírovém ubrousku a ozdobně upravíme na talíři nebo míse. Posypeme tofu a nasucho opraženými sezamovými semínky.
Což takhle dát si kopřivu
Špenát z kopřiv
Čaj na revma
. lžičku z kořene Pampelišky
. lžičku Přesličky (nať)
. půl lžičky semínka Koryandru
. lžičku listu Kopřivy
Povaříme asi tři minuty a dalších třicet minut louhujeme.
Dobrou chuť
(foto: internet)