Probiotika, prebiotika, symbiotika

Trojice zlepšující zdravotní stav.

Poslední desetiletí se mnozí specialisté věnují možnostem zlepšení zdravotního stavu i skrze ovlivnění střevního osídlení bakteriemi, které se v průběhu života mění v přímé souvislosti s naší kondicí.

Probiotika jsou živé bakterie mléčného kvašení – Lactobacillus a Bifidobacterium. Pijeme je v zakysaných mléčných výrobcích, jogurtech, zákysech, podmáslí nebo kefíru. Pokud těmto produktům neholdujete, můžete si tyto bakterie koupit také sušené v lékárně.

Účinek probiotik se zvyšuje přidáním prebiotik. To jsou nejčastěji některé cukry a nestravitelné složky, které napomáhají množení výše jmenovaných „hodných“ bakterií.

Kombinované složky se pak nazývají symbiotika. Jejich význam spočívá v potlačování množení hnilobných bakterií, odbourávají kancerogeny, ničí toxiny a tlumí růst nádorových buněk. Pomocí nich je možné z potravy lépe využít vápník, vitaminy a jiné složky mléka.

Zdroj: Marie Finsterlová, „Péče o pleť a vlasy“, vydavatelství Grada, 2006

23.11.2006 12:05| autor: Zuzka

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist