Femina.cz > Vše o zdraví > Probiotika, prebiotika, symbiotika
Probiotika, prebiotika, symbiotika
Trojice zlepšující zdravotní stav.
Poslední desetiletí se mnozí specialisté věnují možnostem zlepšení zdravotního stavu i skrze ovlivnění střevního osídlení bakteriemi, které se v průběhu života mění v přímé souvislosti s naší kondicí.
Probiotika jsou živé bakterie mléčného kvašení – Lactobacillus a Bifidobacterium. Pijeme je v zakysaných mléčných výrobcích, jogurtech, zákysech, podmáslí nebo kefíru. Pokud těmto produktům neholdujete, můžete si tyto bakterie koupit také sušené v lékárně.
Účinek probiotik se zvyšuje přidáním prebiotik. To jsou nejčastěji některé cukry a nestravitelné složky, které napomáhají množení výše jmenovaných „hodných“ bakterií.
Kombinované složky se pak nazývají symbiotika. Jejich význam spočívá v potlačování množení hnilobných bakterií, odbourávají kancerogeny, ničí toxiny a tlumí růst nádorových buněk. Pomocí nich je možné z potravy lépe využít vápník, vitaminy a jiné složky mléka.
Zdroj: Marie Finsterlová, „Péče o pleť a vlasy“, vydavatelství Grada, 2006