Femina.cz > Vše o zdraví > Přírodní náhražky cukru. Jsou opravdu lepší?
Přírodní náhražky cukru. Jsou opravdu lepší?
Cukr je v poslední době považován za podobný jed, jako jsou alkohol či drogy. Bez sladké chuti si ale život dokáže představit jen málokdo. Jsou dobrou alternativou přírodní náhražky cukru? Dokážou cukr adekvátně nahradit? A jsou vůbec zdravější? Posvítili jsme si na ty nejznámější.
Xylitol
Dřevný nebo také březový cukr – to je přírodní sladidlo z březové kůry, které se skrývá pod pojmem xylitol nebo také E 967. Možná ti je název xylitol trochu povědomý. Ano, přidává se do žvýkaček. To jeho zásluhou vzniká na jazyku ten příjemně chladivý pocit. Dříve se vyráběl z březového dřeva, dnes spíše z kukuřice, malin či švestek. Vyskytuje se přirozeně v ovoci a zelenině.
Plusy: Jeho výhody? Obsahuje o třetinu méně kalorií než běžný cukr a nekazí se po něm zuby, ba právě naopak – zubům prospívá. Přitom je úplně stejně sladký jako normální, běžný cukr.
Mínusy: Přece jen není úplně nekalorický. Na 100 gramů má 240 kcal. Přílišná konzumace může způsobit průjem.
Xylitol také vůbec není vhodný pro psy. Tato náhražka cukru může zvířatům poškodit játra.
Med
O jeho příznivých účincích na lidské zdraví není pochyb. Nejstarší sladidlo všech dob obsahuje spoustu užitečných látek.
Plusy: Med má protizánětlivé účinky. To proto si máš dát při nachlazení do čaje lžíci s medem. V kombinaci se zázvorem je to dokonalá medicína.
Mínusy: Obsahuje téměř skoro stejně kalorií jako normální cukr. Ale pozor – 100 gramů medu není stejně sladkých jako 100 gramů cukru. To proto, že med navíc obsahuje vodu, a tak je o 20 % méně sladší. Pro diabetiky nebo pro ty, kteří chtějí snížit hladinu cukru v krvi, se příliš nehodí.
Med nepatří do pusy dětem mladším jednoho roku. Nejenže jim může způsobit postupem času zubní kazy, ale také dětský botulismus, který se projevuje ochrnutím jednotlivých částí těla.
Stévie
Ještě dříve, než jsme s ní začali sladit, přidávala se tato rostlinka původem z Jižní Ameriky do koupelí. Jako doplněk stravy je schválena Evropskou unií od roku 2011. Stevia rebaundiana se často používá jako náhražka cukru.
Plusy: Stévie neobsahuje žádné kalorie a nezvyšuje hladinu cukru v krvi, tudíž je vhodná pro diabetiky. Nekazí se po ní zuby.
Mínusy: Stévie přidávaná do potravin je chemickým extraktem, který se skrývá pod označením E 960, a z tohoto důvodu neobsahuje žádné zdraví prospěšné živiny. Je daleko sladší než cukr, jenže na jazyku po ní zůstane bohužel i hořká pachuť.
Stévie je sladší než cukr 300-400krát.
Javorový sirup
V některých zemích se mu říká tekuté zlato. My máme ale svoje pivo. Na palačinkách ovšem chutná skvěle.
Plusy: Je přírodní produkt a obsahuje více než 50 zdraví prospěšných látek včetně antioxidantů a molekul s protizánětlivými účinky. Čím tmavší barva sirupu, tím více zdraví. Sto gramů javorového sirupu obsahuje 90 mg vápníku, 185 mg draslíku, 23 mg magnézia a 2 mg železa.
Mínusy: Jeho sladkost je na 60-70 % cukru. Musí se ho tudíž použít větší množství. Podstatnou roli hraje kvalita a tu mnozí obchodníci snižují přidáváním cukrové vody.
Ze 40 litrů mízy z javoru máme pouhý litr javorového sirupu.
Nektar z agáve
Nektar nebo sirup se získává z rostliny agáve, která bují v Mexiku. Chutná jako med, není ale tak hustý.
Plusy: Na rozdíl od obyčejného cukru obsahuje také vitaminy a minerály. Lépe se rozpouští než med a je vhodný pro vegany.
Mínusy: Má podobné množství kalorií jako med, z toho vyplývá, že také sirup z agáve není vhodný pro diabetiky. Příliš mnoho sirupu z agáve může způsobit hromadění tuku v těle.
Kokosový cukr
Získává se z mízy poupat kokosové palmy. Chutí hodně připomíná karamel.
Plusy: Obsahuje vitaminy a minerály, mimo jiné například magnézium, železo nebo zinek. Jeho sladkost je srovnatelná s cukrem.
Mínusy: Má velmi nízký glykemický index (35), to je méně než cukr, to je ale kvůli vysokému podílu fruktózy. Jedná se o čistou formu cukru. Takže cukrovkáři by ho měli užívat s mírou. Je také poměrně drahý. Kilo stojí cca 500 Kč. Získává se totiž ručně, což z něj dělá luxusní zboží.
Čekankový sirup
Sladidlo, které seženeš v obchodech už úplně běžně a dokonce i s nejrůznějšími příchutěmi, se vyrábí z kořene čekanky. Základem je rozpustná vláknina inulin.
Plusy: V porovnání s bílým cukrem má o 60 % nižší kalorickou hodnotu a také podstatně nižší glykemický index.
Mínusy: Inulin patří do skupiny látek, které kvasí ve střevech. Může způsobovat plynatost, nadýmání, ale také průjmy, proto by se mu měli vyhnout lidé s narušenou trávicí soustavou.
Maximální denní dávka by neměla překročit 10–20 gramů a není vhodný pro malé děti.
A jak to máš se sladidly ty? Sladíš normálně cukrem, sladidly nebo vůbec? Napiš nám do diskuze…
Foto: shutterstock.com