Femina.cz > Vše o zdraví > imunita > posílení imunity > Posil svou imunitu pomocí skvělého jídla. Podzimní vaření v elementu kov
Posil svou imunitu pomocí skvělého jídla. Podzimní vaření v elementu kov
Věděla jsi, že i jídlo má velký vliv na posílení imunity? Co by sis měla připravit, abys ji před zimou pořádně posílila? A jaké potraviny bys měla rozhodně vynechat a které naopak do jídelníčku zařadit? To vše se dozvíš právě teď a navíc pro tebe máme dva skvělé podzimní recepty.
Podzim znamená budování silného imunitního systému
Kov ovlivňuje plíce a tlusté střevo, přiřazuje se k němu bílá barva, bioklimatický faktor suchost a pálivá chuť. Vedle výživy je postnatální energií také vzduch, který se hromadí v plicích a vyživuje celý organismus. Plíce kontrolují funkce kůže, jako je otevírání pórů, vylučování potu, pružnost pokožky. Důležitá úloha plic spočívá v aktivování imunitní energie. Plíce a srdce jsou sídlem ducha, jejich stav tedy souvisí s naší psychickou a fyzickou kondicí. Nehody, konflikty a nemoci mají původ v negativních činech, slovech, myšlenkách. Důsledkem je oslabení imunitní energie. Naopak dobré skutky a myšlenky zanechávají pozitivní otisk v duši a vedou k posílení imunity. K orgánům, které jsou provázané s elementem kovu, se vedle plic řadí také nos a čichové smysly.
Za co může porucha plic a jater?
Kožní potíže, alergie a vyrážky jsou způsobeny poruchou plic a jater. Tlusté střevo má za úkol vylučovat škodliviny. Jestliže je jeho funkce, např. v důsledku vlhka, oslabena, převezme vylučovací funkci kůže. Pro čištění kůže je dobrá rýže, patřící do elementu kovu, která na sebe váže jedy. Zácpa je způsobena nedostatkem energie čchi v plicích. Tím trpí především starší lidé, proto je velmi důležité dýchat zhluboka anebo provádět dechová cvičení. Zácpy mohou být způsobeny také nedostatkem šťáv tlustého střeva. Viníkem jsou vysušující potraviny, ale také emoční vypětí a stres. Pomoci můžeme celozrnnou rýží, šťavnatou zeleninou, ovocem a pohybem. V duševní a emoční rovině hraje důležitou roli prostor a expanze. Je-li člověk emočně zatížený, trpí-li strachem a smutkem, je jeho dýchaní slabé a ramena jsou svěšená. Smutek a nespravedlnost vedou k oslabení čchi plic.
CO PLÍCE, KŮŽI A STŘEVO POSILUJE
- polévky
- teplé pokrmy
- dušená a restovaná zelenina (kedlubny, bílá ředkev)
- kořenící směsi a jemně kořeněná jídla
- dýchací cviky, hluboké nádechy a výdechy
CO PLÍCE OSLABUJE
- vysušující potraviny, grilované a smažené pokrmy
- přemíra zázvoru, chilli, česneku a skořice
- syrová strava a čerstvě lisované šťávy
- suché chlebové pokrmy
- přemíra živočišných tuků
- přemíra mléčných produktů
- suchý vzduch
- chronický kašel
POTRAVINY S PÁLIVOU CHUTÍ
Ostrá pálivá chuť otevírá povrch těla (póry) a ovlivňuje pohyb čchi směrem ven. Současně ostrá chuť zahřívá. Hraje zásadní úlohu při nachlazení. Jakmile vnikne chlad do těla, uzavře póry. Abychom chlad zahnali, musíme otevřít póry pocením. Ostré a teplé pokrmy nám k tomu pomohou. Podpora plic ostrými potravinami vede k posílení imunitního systému.
Obilniny:
oves, rýže
Zelenina:
cibule, pórek, křen, ředkvičky, bílá ředkev, kedlubna
Koření:
pepř, chilli, zázvor, česnek, kmín, kari a masala, bobkový list, hřebíček, hořčice, koriandr, muškátový oříšek, kardamom, hořčice, nové koření
Bylinky:
- čerstvý kopr, čerstvá pažitka, sušený tymián,
- sušená majoránka, sušená šalvěj, sušený rozmarýn,
- sušená bazalka, sušené oregano
Maso:
zvěřina, králík, husa, krůta
Nápoje:
svařené koření, jako je skořice, zázvor, hřebíček s jablečnou šťávou, indické kořeněné čaje, svařené červené víno s kořením
Chutné recepty pro posílení imunity
Dýňovo-kokosová polévka s dijonskou hořčicí (3 l)
Tato polévka je vhodná pro všechny metabolické typy, nejlépe jako předkrm před hlavním jídlem. Je velmi lahodná!
Suroviny:
- špetka kurkumy
- 1,5 kg dýně Hokkaido
- 200 ml domácího kokosového mléka
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 2 plátky čerstvého zázvoru
- 1 lžička kardamomu
- 1–2 malé sušené chilli papričky
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2–3 kostky bio zeleninového bujónu
- nerafinovaná sůl podle chuti
- 2 l vody
- 1 lžíce citrónové šťávy
Postup:
Dýni neloupeme, jen odstraníme semínka a nakrájíme ji na větší kusy. V hrnci rozehřejeme přepuštěné máslo. Přidáme nakrájenou dýni. Přihodíme plátky zázvoru. Zalijeme vodou a přidáme rozdrobený bio zeleninový bujón. Necháme lehce probublávat, až je dýně velmi měkká (asi 20 minut). Přikápneme citrónovou šťávu. Přisypeme kurkumu. Přilijeme kokosové mléko a rozmixujeme ponorným mixérem na krém. Přidáme rozdrobenou chilli papričku, kardamom, drcený kmín a dijonskou hořčici. Vrátíme na oheň a necháme ještě 2 minuty probublávat. Podle chuti dosolíme.
Kari z červené čočky s dýní (2–4 porce)
Skvělé jídlo, kterým nikdy nemůžete nic pokazit… Pro rychlé spalovače (bílkovinné typy) doporučuji pro zvýšení pocitu sytosti přidat např. plátek na pánvi opečené ryby (kapr, pstruh, candát, aljašská treska, divoký losos). Koho luštěniny málo sytí, tomu doporučuji kombinaci právě s rybou. Tato kombinace je lehce stravitelná a výborně zasytí. Co rozhodně nedoporučuji, jsou luštěniny v kombinaci s drůbežím nebo hovězím masem. Již samotné maso velmi dobře sytí a kombinace s luštěninami je naprosto zbytečná, jen zpomaluje a ztěžuje trávení masa.
Suroviny:
- špetka kurkumy
- 2 středně velké mrkve
- 1 malá dýně Hokkaido
- 200 ml domácího kokosového mléka
- extra panenský olivový olej
- 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 a ½ lžičky indického kari nebo masaly
- barevný pepř z mlýnku
- 250 g bio červené čočky
- nerafinovaná sůl
- 1 kostka bio zeleninového bujónu
- šťáva z ½ citrónu
Postup:
PŘÍPRAVA ČOČKY: Červenou čočku dobře propereme pod tekoucí vodou. Zalijeme vodou 2 cm nad okraj, vmícháme bio bujón a vaříme přibližně 5–7 minut. Čočka nesmí být rozvařená, spíše tvrdší.
PŘÍPRAVA ZELENINY: Zeleninu dobře umyjeme. Dýni neloupeme, jen vybereme jádřinec a dužinu nakrájíme na kostky, přibližně 1,5 cm velké. Mrkev oloupeme a nakrájíme na proužky. Do lehce rozehřáté pánve přilijeme trochu olivového oleje. Přihodíme nakrájenou zeleninu a restujeme. Zamícháme nastrouhaný zázvor a pokračujeme v restování. Zlehka osolíme, přidáme 2 lžíce vody, zakryjeme pokličkou a chvíli podusíme. Jakmile je zelenina měkká, přikápneme šťávu z citrónu. Přisypeme kurkumu a přilijeme kokosové mléko. Necháme přibližně 5 minut probublávat. Dochutíme indickým kari (masalou). Zamícháme uvařenou červenou čočku. Podle chuti dosolíme a opepříme.
Foto: shutterstock.com, smartpress.cz
Texty a recepty pocházejí z knihy Dej tělu šanci – k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví, Ivana Stenzlová, Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz.