Femina.cz > Česká a světová kuchyně > Pomelo – velký citrus z Asie
Pomelo – velký citrus z Asie
Má silnou kůru, je největší ze všech citrusů a správně má chutnat po ostružinách. Plody pomela jsou největšími citrusy vůbec.
Pochází z oblastí jižní a jihovýchodní Asie a stále jsou zde nejrozšířenější, i když se v menší míře pěstují i v jiných oblastech, například v Izraeli.
Jak vypadá?
Strom pomela (Citrus grandis) je středně vysoký a podobá se grapefruitu, někdy je dokonce i zaměňován. I plody jsou mu napohled velmi podobné, jsou kulovité, lehce zploštělé či mají hruškovitý tvar. Rozdíl je však ve velikosti, pomelo je mnohem větší, jeden plod dosahuje až 5 kg váhy, i když běžně koupíme pomela podstatně menší, okolo 1 kg.
Jejich povrch je zelený či světle žlutý a můžou na něm být i různé pigmentové skvrny, například žluté skvrnky na zeleném plodu. Kůra je velmi silná a dužiny je zde proti klasickým citrusům relativně málo. Z kilového pomela získáte po oloupání plod velký jako větší pomeranč.
Dužina
Dužina je poměrně málo šťavnatá, sladká či sladkokyselá s vůní po ostružinách. Může mít i nahořklou či trpkou příchuť. Je však osvěžující a obsahuje hlavně vitamín C a železo. Našemu zdraví prospívá v boji proti srdečním nemocem a snižuje obsah špatného cholesterolu v krvi. Chuť pomela je někdy také přirovnávána k mixu mezi pomerančem a grapefruitem. Pravdou je, že chutná spíše jako nehořký grep, který je jen mírně kyselý.
V kuchyni
Pomelo je určeno ke konzumaci v syrovém stavu, nejlépe vychlazené. Doporučuje se oloupat silnou kůru, a jednotlivé dílky ještě navíc sloupnout z jejich bílé pevné blány podobně jako grapefruit.
Přidávat se může i do marmelád, ovocných salátů či do exotické kuchyně v kombinaci s masem.
Jeho využití je stejné jako u jiných citrusových plodů.