Femina.cz > Vše o zdraví > Podzimní depka tě nedostane. Zkus jídelníček v barvě duhy!
Podzimní depka tě nedostane. Zkus jídelníček v barvě duhy!
Přepadla tě podzimní depka a nevíš, jak se jí zbavit? Zaměř se na svůj jídelníček. Tím se totiž můžeš naladit na pozitivní vlnu, zvlášť když dáš na rady odborníků a bude to jídelníček v barvách duhy.
Na tom, jak potraviny vypadají, přece nezáleží. Důležitá je především jejich chuť. Anebo je to trochu jinak? Podle australské dietoložky a biochemičky Libby Weaverové je právě barva ovoce a zeleniny velmi podstatná, evokuje totiž množství účinných a zdraví prospěšných látek.
Jak to všechno funguje?
Zjednodušeně by se dalo říci: „Čím barevnější, tím lepší.“ Pro větší pocit štěstí je dobré konzumovat ovoce a zeleninu v barvách duhy, konkrétně červené, růžové, modré, fialové, oranžové, zelené a bílé. Už jen pohled na ně dovede duši rozjasnit a co teprve tělo!
Vitaminy, minerální látky a stopové prvky patří mezi mikronutrienty, které tělo ke svému fungování nezbytně potřebuje stejně jako fotochemikálie, díky nimž mají ovoce a zelenina specifickou barvu, právě proto se jim někdy říká barevné pigmenty. Pojďme se teď podrobněji podívat na jednotlivé barvy.
Červená a růžová
Ovoce a zelenina této barvy pomáhá snížit krevní tlak a také rizika srdečních onemocnění. Barvu jim propůjčuje antioxidant lykopen. Zkus rajčata, meloun, papriku či grep. Pro vyšší přísun vitaminu C můžeš přidat také jahody nebo třešně, dodáš tak tělu také vlákninu a draslík.
Žlutá a oranžová
Karotenoidy, jako beta karoten, zeaxanthin či lutein, jsou důležité pro zachování zdravého zraku. Meruňky, mrkev batáty jsou bohaté na beta karoten, zatímco lutein, který chrání sítnici, najdeš v dýni či kukuřici. Zeaxanthin, který zlepšuje vidění, v sobě ukrývá například oranžová paprika.
Zelená
Listnatou zeleninu nelze než doporučit. Zelené plody jsou bohaté na magnézium, ale také na beta karoten či foláty – známé jako B9, které jsou důležité nejen pro nastávající maminky. „Jezte více zeleného,“ říká jednoznačně dietoložka. Důvod je nasnadě; zelená zelenina boduje v boji proti rakovině a obsahuje velké množství antioxidantů. Takže hurá pro brokolici, zelí, kapustu.
Fialová a modrá
Tato barva pomáhá v boji proti srdečním onemocněním, vysokému krevnímu tlaku, ale i obezitě. Barvu zajišťuje anthokyanin. Sloučeninu, která má protizánětlivé účinky, zlepšuje fungování zraku a mozku, obsahují červené zelí, rybíz, červené víno, švestky či lilek.
Bílá a hnědá
Že nejsou tyto barvy až tak barvami duhy, jim asi odpustíme, protože zajišťují plejádu zdravotních benefitů. Brambory, houby, ale i banány jsou dobrým zdrojem draslíku, který funguje na nervy a činnost svalů. V této kategorii nalezneme také květák, jenž patří k těm vůbec nejzdravějším druhům zeleniny. Květák je zásobárnou antioxidantů, které působí proti celé řadě nemocí včetně cukrovky či rakoviny.
Je jasné, že pokud zařadíš do jídelníčku ty správné potraviny a k tomu si pustíš nějakou komedii, nebo si přečteš vtipnou knížku, určitě tě podzimní depka nedostane. Nebo mrkni do naší fotogalerie, určitě se zasměješ a smích, jak známo, je vůbec nejlepší lék na cokoliv. Jaký máš recept na depku ty? Napiš nám ho do diskuze, těšíme se na příspěvky.
Foto: Shutterstock.com, facebook.com