Perníkové koření a recept na perníčky

Pokud zatoužíte po vůni perníku, je nejjednodušší sáhnout po nějaké směsi, ve kterých se výrobci doslova předhání. Každá perníková směs je trošičku jiná, ovšem asi nemůžete šlápnout vedle, každá je výborná.

Nejen do perníku

Použít ho nemusíme jen do klasických vánočních perníčků nebo litého perníku, ale směs koření můžete využít i při pečení vánoček, kynutého pečiva podobného mazancům nebo třeba smíchat s povidly a upéct kynutou bábovku plněnou touto voňavou pochoutkou. A možná vás už napadlo využít perníkové koření k ochucení svařeného vína. Nealkoholickou variantou může být svařený hruškový či jablečný džus.

A zajímavé je, že nejen sladká jídla lze okořenit tímto kořením. Je to směs lehce „nasládlá“ a tak se přímo nabízí  její využití v orientální kuchyni. Kořenit můžeme maso i zeleninu či ryby.

Co tedy patří do perníkového koření?

Je to směs mnoha druhů koření a nejčastěji se používají tyto:
–    skořice
–    nové koření
–    badyán
–    koriandr
–    kardamon
–    hřebíček
–    fenykl
–    anýz

Recept na staročeské perníčky

6 polévkových lžic medu
100 g másla (pravé máslo, nepoužívejte margarín)
200 g třtinového nebo hnědého melasového cukru
½ sáčku perníkového koření
2 lžičky rumové trestě nebo 2 lžíce pravého rumu
2 vejce
600 g hladké mouky
1 kypřicí prášek do perníku
1 kypřicí prášek do pečiva obyčejný

Poleva je v poměru:
100 g prosátého moučkového cukru
1 bílek

Ve větším hrnci rozehřejeme med, máslo a cukr. Ohříváme opatrně, aby se směs nevařila a cukr nekaramelizoval. Je vhodné použít cukr co nejjemnější, pak se směs rozpouští lépe.  Necháme vychladit a vmícháme perníkové koření, rum nebo rumové aroma a vejce. Poté postupně přidáváme prosátou mouku smíchanou s prášky do pečiva a zaděláváme tužší těsto. Zabalíme do fólie a necháme alespoň jeden týden odpočinout. Není to však nutné, péct můžeme klidně už druhý den, ale u všech perníkových těst platí, že čím déle se rozleží, tím  jsou aromatičtější.

Poté z těsta vykrajujeme tvary asi 1 cm vysoké, pokud jsou větší, vykrajujete-li menší tvary, pak stačí 0,5 cm vysoké těsto. Pečeme zvolna v předem předehřáté troubě.
Poté zdobíme polevou a až zaschne, uložíme do vzduchotěsné misky, kde se perníčky rozleží.

14.12.2007 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist