Femina.cz > Zábava > Pekelný svět chilli: Šílené rekordy, nejpálivější kousky i pikantní recept
Pekelný svět chilli: Šílené rekordy, nejpálivější kousky i pikantní recept
Když se řekne chilli, část lidí se oklepe hrůzou, část se labužnicky zasní a ostatní zbystří zájmem. Že si zatím chilli nenašlo do tvé kuchyně cestu? Ale to je obrovská škoda. Je to totiž lahůdka, která sice pálí jak čert, ale skvěle dochutí každý pokrm. Pojď se mu dnes spolu s námi podívat na zoubek. Máme pro tebe nejen zajímavosti, které jsi možná netušila, ale také prima recepty.
Troška historie
Chilli pochází původně z jižní a střední Ameriky. Osadníci ze Španělska a Portugalska je, společně s brambory a tabákem, dovezli do ostatních částí světa. Díky možnostem křížení jednotlivých druhů se pak v různých oblastech vyvinuly samostatné odrůdy. Chilli je dnes jednou z nejrozšířenějších jedlých rostlin světa. Málokdo však ví, že ve skutečnosti existuje pouze pět hlavních druhů chilli. Těmi jsou paprika křovitá, čínská, setá či jinak nazývána roční, křídlatá a chlupatá. V rámci těchto pěti druhů můžeme ale ochutnat více než 3000 odrůd.
Ďábel jménem kapsaicin
To, že chilli pálí jako ďas, je způsobeno chemickou látkou jménem kapsaicin. Setkání s touto látkou je skutečně bolestivé zejména v případě, pokud je užívána např. do slzných sprejů. Jistý americký farmakolog a farmaceut Wilbur Lincoln Scoville navrhl v roce 1912 stupnici, díky níž dnes můžeme pálivost chilli změřit. Množství kapsaicinu je přímo úměrné s teplotou, při které byly papričky vypěstovány. Což zároveň znamená, že chilli papričky pěstované v teplejším podnebí jsou pálivější než plody pěstované v chladném prostředí. Základní pravidlo, které lze použít k odhadu, jak moc bude kousnutí do papričky bolet, zní: Čím menší kousek, tím větší peklo v ústech nastane. Přičemž zabarvení nehraje roli.
Šampioni v pálivosti
Šampionem co do pálivosti byla dlouho paprička Trinidad Scorpion „Butch T“ – druh papriky čínské. Obsahuje kolem 1 400 tis. SHU, neboli Scovilleových jednotek pálivosti. Oproti tomu populární a známé Habaňero má „pouhých“ 325 000 SHU, o chilli Jalapeňo ani nemluvě, tento „břídil“ dosahuje sotva 10 000 SHU.
Původní domovinou odrůdy Trinidad Scorpion je karibské souostroví Trinidad a Tobago, což je zároveň odpovědí na otázku, proč se jí tak úplně nedaří v našich podmínkách. Ale cvičení dělá mistra a úspěch není samozřejmě vyloučen. S výše zmíněnou Trinidad Scorpion „Butch T“ dlouhodobě soupeří její příbuzná „Trinidad Scorpion Moruga“. Tato paprička sice nebyla zapsána do Guinessovy knihy rekordů jako T-Butch, ale byla vyhlášena Chile Peper Institutem v Mexiku nejpálivější papričkou na světě s obsahem SHU přes 1 400 000.
Ještě před Scorpionem držel prvenství kříženec z Bangladéše Bhut Jolokia. Objevuje se také na Srí Lance, tady je však známá pod názvem Nai Mirris, nebo též Cobra Chilli. Obsah kapsaicinu v této indické krásce se pohybuje kolem 1 041 tis. jednotek.
Největší šílenci v pojídání chilli
Ve spojitosti s Bhut Jolokia je ve světě známé jméno Anandita Dutta Tamuly. Jde o Indku, jíž se podařil vskutku „ďábelský“ kousek. V roce 2009, přesněji 9. dubna, dokázala spořádat najednou 51 kusů těchto papriček během mistrovství světa v pojídání chilli. Sám Gordon Ramsay, vyhlášený „drsňák“, se coby porotce soutěže téměř křižoval. Na internetu je k vidění záběr, kdy sedí nevěřícně u stolu, neschopen řeči, zatímco Anandita do sebe láduje další a další papričky a poté si je ještě rozetře do očí. Co ji k tomu vedlo, ví zřejmě jen ona sama. Každopádně tímto šíleným činem si vysloužila zápis v Guinnesově knize rekordů.
Zrovna tak i v naší české kotlině se konají zápasy o největšího odvážlivce (někdo by možná řekl blázna) v pojídání chilli. Vedle Chillibraní v Brně je známou „firmou“ událost „Plechová huba“, která se odehrává v Praze. Při posledním ročníku v listopadu 2015 se vítězem stal Daniel Všetečka. Soutěžilo se v mnoha disciplínách. Zahřívacím kolem byl cupcake s přídavkem chilli, pokračovalo se např. nakládanými papričkami Habanero, oblíbeným indickým pokrmem Vindaloo a ve finále na soutěžící čekal extrakt o síle pár mil. SHU. Odvážlivce neodradila ani podmínka, díky níž před soutěží museli podepsat dokument, jež organizátory soutěže vyvazoval z jakéhokoliv nároku na náhradu případné újmy na zdraví v průběhu soutěže. Při dobrovolném pojídání takových kousků hraje zřejmě velkou roli adrenalin. Je možné, že zájemci mají posunutý práh bolesti na maximum. Ale proti gustu…
Rekordmani
Ale zpět k našim pálivým přátelům. Podle posledních zpráv byl i dosavadní rekordman – Scorpion – překonán. V roce 2015 byla do Guinessovy knihy rekordů zapsána Carolina Reaper, kříženec odrůd Naga Viper a Sweet Habaňero. Ovšem „sweet“ zní v tomto případě trochu poťouchle. Samozřejmě je velice pravděpodobné, že i ona opět najde svého přemožitele a bude sesazena ze svého žhavého trůnu, jako se tomu stalo už tolikrát v minulosti. Pro účely zápisu do knihy rekordů bylo v této papričce oficiálně naměřeno celkem 1 569 300 SHU. To je vcelku slušná nálož. Tady by zřejmě nepomohl ani defibrilátor.
Vypěstuj si chilli doma
V eshopech nabízejících výše zmíněné pálivé odrůdy můžeme narazit na důrazné varování, aby se této papričce vyhnuli kardiaci a malé děti. Opatrnost je zde rozhodně na místě. Pokud by sis chtěla sama doma vypěstovat některé z výše zmíněných chilli papriček, obecně se nedoporučuje začínat s odrůdami (nebo možná by se hodilo spíš napsat zrůdami) s extrémně vysokou pálivostí, protože péče o ně je poměrně náročná, a to zejména pro začátečníky. Je doporučováno začít s pěstováním méně pálivých odrůd, jako je třeba Inferno, Apache, Jalapeňo, Serrano či Cheyenne. Všechny výše uvedené neobsahují více než 100 000 SHU, což by pro začátek mohlo stačit.
Pikantní chilli marmeláda
Na závěr nemůže chybět recept pokrmu obsahujícího právě chilli. Pikantní džemy a marmelády si získávají stále více příznivců. Proto se s tebou podělíme o recept na tuto pochoutku. Doporučujeme její podávání zejména k sýrům.
Budeš potřebovat:
– 150 g čerstvých chilli papriček
– 150 g červených kapií
– 800 g želírovacího cukru
– 480 ml jablečného octa
Postup:
Papričky umyj, odkroj stopku, odstraň semínka a nakrájej je nahrubo. Totéž proveď s kapiemi a vše najemno rozmixuj. Při práci s chilli doporučujeme použít gumové rukavice. Díky tomu se ti později nestane, že se omylem poškrábeš u oka a budeš pak ještě týden brečet. V dalším kroku je třeba na mírném ohni rozpustit v octu cukr, pokud možno bez míchání. Jakmile se cukr rozpustí, přidej do něj směs paprik a chilli, přiveď vše k varu a vař asi patnáct minut. Nech vychladnout, během této doby bude směs želírovat. Asi po 45 minutách můžeš džem plnit do předem vypláchnutých sklenic, zavíčkovat a krátce sterilovat.
A co ty a chilli? Šla bys do nějaké extra pálivé zkoušky? Ochutnala bys? Nebo pálivé věci nemáš ráda? A máš nějaký prima recept s chilli? Poděl se o něj s námi.
Foto: Shutterstock.com