Pečená krůta s nádivkou s jablky

Suroviny

krůta (cca 4 kg)
1 ks
žemle
5 ks
vejce
3 ks
cibule
2 ks
zelené (spíš navinulé) jablko
2 ks
jádro vlašského ořechu
50 g
sušená brusinka
80 g
citrón
1+1/2 ks
koňak
3 PL
libová anglická slanina vcelku (nebo část šunky a část slaniny)
200 g
anglická slanina - plátky
100 g
sušená šalvěj
1 ČL
zeleninový vývar
100 ml
sůl, drcený pepř
dle chuti
jablko
6 ks
brusinkový džem
2 PL
máslo
30 g
malé jablíčko na ozdobu
10 ks

Postup přípravy:

Na obložení: 6 jablek, 2 lžíce brusinkového džemu, 2 lžíce sušených brusinek, 1 citrón, 30 g másla, asi 10 malých jablíček na ozdobu (můžete vynechat)

Kuchyňsky připravenou krůtu omyjte studenou vodou, osušte a uvnitř i z venku osolte. Brusinky operte, osušte, dejte do misky a zalijte šťávou z půlky citrónu a koňakem. Anglickou slaninu vcelku nakrájejte na kostičky, vložte na rozehřátou pánev, lehce ji rozškvařte a přidejte na kostičky nakrájené cibule. Zvolna opékejte a míchejte, dokud cibule nezezlátne. Vmíchejte rozemnutou šalvěj, na kostičky nakrájená oloupaná jablka, brusinky (asi 2 lžíce nechte stranou do jablek), nasekané ořechy a ještě společně několik minut prohřívejte a míchejte. Potom směs odstavte, nasypte do mísy, přidejte na kostičky nakrájené žemle, promíchejte a nechte částečně zchladnout. Vejce rozšlehejte s vývarem, nalijte do mísy ke směsi, osolte, opepřete, promíchejte a nechte 5 minut stát. Krůtu naplňte nádivkou, otvory zašijte nití nebo zajistěte masovými jehlami, stehna svažte potravinářským provázkem k sobě, křídla svažte na hřbetě. Krůtu položte hřbetem vzhůru do pekáče, trošku ji podlijte vodou nebo vývarem, vložte do trouby vyhřáté na 220°C a pečte 20 až 30 minut. Pak ji otočte hřbetem dolů, podle potřeby podlijte, zakryjte poklicí a při 180°C zvolna pečte asi hodinu. Poklici sejměte, krůtu pokryjte tenkými plátky slaniny a zvolna ji dopečte doměkka (asi další hodinu). Podle potřeby ji podlévejte vodou a přelévejte vypečenou šťávou. Jablka na obložení oloupejte, nakrájejte na osminky, dejte do kastrolu, zalijte šťávou z 1 citrónu, přidejte máslo, zbylé brusinky a brusinkový džem a za stálého míchání krátce poduste. Jablka se mají jen prohřát, dejte pozor, aby se nerozvařila. Podle chuti osolte a opepřete. Upečenou krůtu obložte dušenými jablky, malými jablíčky krátce povařenými v horké vodě nebo pečenými v troubě a plátky opečené slaniny.

Tip: u krůty se plní vole a břišní dutina nebo jen vole. Nádivku můžete upéct zvlášť v chlebíčkové formě (vymazané a vysypané strouhankou) nebo zabalenou v pečící folii. Krůta a nádivka se tak rychleji propečou a také porcování je jednodušší.

Hodnocení

3.4  Hodnoceno: 5x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
8.1.2019 2:00| autor: Redakce

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist